Ναι! Η Σπάρτη διαθέτει τα ….δικά της Ζυμαρικά
Κείμενο: Πάνος Παπαδολιάς | Φωτογραφίες: Πάνος Παπαδολιάς - Οίκος: Ζυμαρικά Σπάρτης
Δωμάτιο βορεινό, χωρίς πολύ φως, με ανοιχτά τα παράθυρα και ένα μεγάλο τραπέζι με απλωμένες χυλοπίτες. Δεν μπορώ να σκεφτώ Λάκωνα που να μην του ξυπνά αναμνήσεις αυτή η εικόνα. Ακόμα και αυτοί που άφησαν πίσω τους την Ελλάδα πριν ή μετά τον πόλεμο, αποκλείεται να μην κουβαλούν μέσα τους αυτό το σκηνικό. Βλέπεις, τα ζυμαρικά υπήρξαν ανέκαθεν μέρος της διατροφής και της Κουλτούρας της Λακωνίας και κάθε νοικοκυριό που σεβόταν τον εαυτό του [και την οικονομία του] προνοούσε παρασκευάζοντας τον τραχανά και τις χυλοπίτες της χρονιάς.
Στις ημέρες μας υπάρχουν – ευτυχώς – ακόμα μικρά εργαστήρια και βιοτεχνίες που κρατούν ζωντανή αυτή την λακωνική Παράδοση. Το Εργαστήριο «Ζυμαρικά Σπάρτης» του Παναγιώτη Νικολακάκου, για παράδειγμα, αναλαμβάνει να φτιάξει τα δικά σας ζυμαρικά σας με τα υλικά που θα τους πάτε, όλο το χρόνο. Σαν βιοτεχνία όμως αποτελεί μια περίπτωση ιδιαίτερη μιας και μπορεί να κράτησε ως άξονα την Παράδοση, οι άνθρωποί της όμως δεν φοβήθηκαν την καινοτομία και τον πειραματισμό. Η δημιουργικότητά τους και το μεράκι με το οποίο αντιμετωπίζουν το κεφάλαιο «Ζυμαρικά» είναι που μας έκαναν να τους ξεχωρίσουμε και να τους παρουσιάσουμε μέσα από το www.lakonistas.gr. Όποιος πάντως ισχυρίζεται πως η επιτυχία δεν θέλει απαραίτητα κόπο, ας σημειώσει ότι η επιχείρηση του Παναγιώτη Νικολακάκου μπορεί να προσφέρει ζυμαρικά ποιότητας 24 χρόνια τώρα, είναι όμως στις μέρες μας που η Σπάρτη «έφτασε να ανακαλύψει πραγματικά τα ζυμαρικά της» και να αρχίσει να τα αγκαλιάζει φανατικά. Σήμερα λοιπόν «μαγειρεύουμε» με «Ζυμαρικά Σπάρτης».
Η βάση της επιχείρησης στην Καλογωνιά Σπάρτης. Εδώ θα βρείτε όλη τη γκάμα των προϊόντων της
Οι δικές σας χυλοπίτες φτιαγμένες με τα δικά σας υλικά. Το ράφι των παραγγελιών
Την γνωριμία με το εργαστήρι της Καλογωνιάς [στις παρυφές της Σπάρτης] έκανε μια φίλη η οποία πριν κάποιους μήνες μας έλεγε με ενθουσιασμό πως «τα ζυμαρικά τους έχουν την ίδια ακριβώς γεύση με τα ζυμαρικά που έφτιαχναν η μάνα μου, οι θείες μου και οι γειτόνισσες στον Βρονταμά* πριν από 60 χρόνια – *ιστορικό / μαρτυρικό χωριό στο κέντρο της Λακωνίας». Αυτή η μαρτυρία κέντρισε το ενδιαφέρον μας και μας έβαλε στη διαδικασία να τα αναζητήσουμε και να τα δοκιμάσουμε. Τι διαπιστώσαμε; Η Τεχνολογία μπορεί να έχει διευκολύνει και επιταχύνει τα πράγματα όμως οι παλιές, κλασσικές συνταγές και η εμμονή στα αγνά υλικά δίνουν «Ζυμαρικά Σπάρτης» τα οποία με το που μπαίνουν στο βραστό νερό καταλαβαίνεις τη διαφορά από τα αρώματα που εκλύουν. Στη γεύση; Απλά λαχταριστά. Δοκιμάζοντάς τα οι …..μεγαλύτεροι ανατρέχουν στις αγνές γεύσεις του παρελθόντος και οι νεώτεροι νιώθουν πραγματική διαφορά «σε σχέση με τα άλλα».
Και αν μυρωδιές και γεύση καταφέρουν να ζυμώσουν από κοινού απόλαυση με νοσταλγία και αναμνήσεις, τα «Ζυμαρικά Σπάρτης» δεν έμειναν μόνον στο χθες. Με τους λάτρεις της ποιοτικής κουζίνας να ψάχνουν συνεχώς νέα γευστικά ερεθίσματα, με το γαστρονομικό κριτήριο να γίνεται πιο εκλεπτυσμένο και με τους σεφ να αναζητούν νέα, ενδιαφέροντα, υλικά, η ανάγκη για νέες ιδέες και ιδιαίτερα ζυμαρικά υπήρξε μονόδρομος. Τα «Ζυμαρικά Σπάρτης» το …. έψαξαν πολύ, πειραματίστηκαν και έφτασαν σήμερα να προσφέρουν μια εντυπωσιακή ποικιλία με ζυμαρικά χρωματιστά, ζυμαρικά με καρότο, με τσουκνίδα, με κάνναβη, με σοκολάτα, με μελάνι σουπιάς, με παντζάρι για να σταθούμε μόλις σε κάποια. Νέα γευστικά ερεθίσματα αλλά και νέα οπτικά ερεθίσματα.
Οι πιο εναλλακτικές προτάσεις κερδίζουν και με την γεύση τους και την εικόνα τους
Μπορείς να κάνεις χωρίς τα κλασσικά ζυμαρικά; Κάποιες συνταγές τις φαντάζεσαι λ.χ. χωρίς κριθαράκι;
Στόχος της επιχείρησης να κερδίσει το Σπαρτιατικό και το Λακωνικό κοινό και «όπλο» τους σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι απλά η εντοπιότητα. Είναι η ποιότητα, τα αγνά υλικά, οι καλές τιμές που βάζουν μπροστά. «Το ότι είμαστε «μικροί» σε σχέση με τις …. Υπερδυνάμεις των Ζυμαρικών δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα. Η κλίμακά μας μας επιτρέπει να έχουμε την πολυτέλεια της προσωπικής φροντίδας και επίβλεψης του προϊόντος από την συγκέντρωση της πρώτης ύλης έως την παραγωγή και την συσκευασία. Είμαστε μια «μπουτίκ εταιρεία ζυμαρικών» και μας προτιμούν αυτοί που εκτιμούν την ποιότητα, κυνηγούν την γεύση, ελέγχουν προσεκτικά τι βάζουν στο τραπέζι τους» μου λέει ο Παναγιώτης Νικολακάκος, ψυχή και ιθύνων νους της επιχείρησης. «Και τα επόμενα σας βήματα;» «Μετρημένα, θα μου απαντήσει, και με βλέψεις αλλά…. χωρίς αγωνία. Στην τοπική αγορά οι καταναλωτές μας βρίσκουν πλέον και στα μεγάλα super markets, εκτός Λακωνίας μικρή η παρουσία μας ακόμα αλλά όλα θα γίνουν εν καιρώ. Θέλουμε να κάνουμε σωστά και ολοκληρωμένα βήματα».
Η νέα γενιά έχει ήδη αναλάβει ρόλους στην επιχείρηση, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για βιασύνη. Το να μπουν τα «Ζυμαρικά Σπάρτης» σε όλα τα Σπαρτιατικά ράφια δεν είναι μικρός στόχος. Δειλά δειλά οι πρώτες συσκευασίες ταξιδεύουν εντός και εκτός Ελλάδας και η Σπάρτη κερδίζει τις εντυπώσεις ΚΑΙ με τα ζυμαρικά της…… Νομίζω ότι είπαμε αρκετά. Ώρα για ……. παπαρδέλες με την υπογραφή «Ζυμαρικά Σπάρτης» και με σάλτσα …. Βρονταμίτικη που επιμελείται η φίλη μας η Αγγελική. Φρέσκια τομάτα, top ελαιόλαδο φυσικά, σκορδάκι, φλούδα πορτοκαλιού για το άρωμα και, εκτός από το αλάτι και το πιπέρι, ένα… τσικ κανέλα. Να σου βάλω κι άλλο τυρί;
Λατρεύουμε παπαρδέλες. Δοκιμάστε και τις …… κλασσικές και τις Ολικής άλεσης
Θέλουν λίγα λεπτά μόνον και η μυρωδιά τους κατά το βράσιμο…. “προδίδει” την ποιότητα των υλικών τους
Μαγειρεμένες με την εξαιρετική Βρονταμίτικη σάλτσα [παραλλαγές της βρίσκεις σε όλη τη Λακωνία]
Τραχανάδες και χυλοπιτάκι. All time classic
Ζυμαρικό που μεγάλωσε γενιές και γενιές
Παραγνωρισμένη αλλά απίστευτα ωφέλιμη, η τσουκνίδα γίνεται συστατικό που κλέβει την παράσταση
Ας στηρίξουμε τα τοπικά. Προϊόντα με ποιότητα – επιχειρήσεις με “πρόσωπο”
ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΣΠΑΡΤΗΣ | Facebook: Ζυμαρικά Σπάρτης
+ There are no comments
Add yours