Αναπολώντας την παλιά Σπάρτη


Κείμενο: Πάνος Παπαδολιάς – Φωτογραφίες: Αρχείον Παπαδολιά


«Και όμως. Δεν έχει χάσει το παιγνίδι. Η Σπάρτη μπορεί να…. διασωθεί». Κουβέντα φίλου και δικού μας ανθρώπου, ταλαντούχου αρχιτέκτονα, που βλέπει την πόλη μας με αγαπησιάρικη ματιά και όχι με τη ματιά του αυστηρού, απαιτητικού επισκέπτη που στέκεται από απόσταση, κριτικά [και συχνά επικριτικά] απέναντι στο καθετί. Lakonistas, το άνοιγμα της εθνικής Οδού «Λεύκτρο – Σπάρτη» σήμανε εκ των πραγμάτων αλλαγή εποχής για την πόλη της Σπάρτης. Τα νέα δεδομένα δίνουν μια πρώτης τάξεως αφορμή να ανασκουμπωθούν Δήμος, φορείς, Σύλλογοι, πολίτες για να δώσουμε στη Σπάρτη μια νέα ευκαιρία.

Ανατρέχοντας σήμερα στο παρελθόν μέσα από καρτ ποστάλ και φωτογραφίες εποχής, διαπιστώνουμε πως η φινετσάτη, περιποιημένη, ανθρώπινη, νεοκλασσική Σπάρτη αποτελεί πια μακρινό παρελθόν. Ας αφήσουμε τις ψευδαισθήσεις. Η νέα Σπάρτη δεν μπορεί να γυρίσει πάλι εκεί. Με τίποτε. Μπορεί όμως να ξαναγίνει μια πόλη με προσωπικότητα. Με χαρακτήρα. Με ταυτότητα. Που θα αξιοποιεί – επιτέλους – το παρελθόν της αλλά με σύγχρονους όρους. Αναζητείται όραμα. Αναζητείται μια νέα σχέση με την πόλη μας. Χρειαζόμαστε μια νέα εκκίνηση. Η νέα Σπάρτη θέλει δουλειά. Πολλή δουλειά.

 

λακωνία - vintage - σπάρτη - by - lakonistas - παλαιό - δημαρχείο (2)

Μοιάζει με μακέτα. Κι όμως είναι η Σπάρτη εκεί κάπου στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70. Ολοζώντανες οι τριανταφυλλιές σε καλοστημένα παρτέρια – νησίδες. Το ζαχαροπλαστείο της Λέσχης κάτω από το Δημαρχείο με οργανωμένα, ομοιόμορφα, φινετσάτα καθίσματα, οι στήλοι με τις ελληνικές σημαίες. Απλότητα, καθαρότητα και….καθαριότητα. Άλλη εποχή,  άλλη Σπάρτη.

 

λακωνία - vintage - σπάρτη - by - lakonistas - αρχαιολογικό - μουσείο (2)

Στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Προσέξτε τη λεπτομέρεια. Ανάγλυφες στήλες [ταφικές;] μόνιμα τοποθετημένες στον εξωτερικό χώρο. Ο κήπος του μικρού αλλά κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης θα μπορούσε να σφύζει από ζωή ως ένα υπέροχο ιστορικό / αρχαιολογικό εκθετήριο με εκθέματα τοποθετημένα σε μια αφήγηση. Μήπως κάτι τέτοιο είναι στα όρια του εφικτού; Το καταθέτουμε ως πρόταση.

 

λακωνία - vintage - σπάρτη - by - lakonistas - αρχαιολογικό - μουσείο (1)

Καρτ – ποστάλ από αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης. Το σημερινό δεν απέχει τόσο πολύ.

 

λακωνία - vintage - σπάρτη - by - lakonistas - άγαλμα - Λεωνίδας (2)

Ο ανδριάντας του Λεωνίδα, έργο του γλύπτη Φαληρέα, τοποθετήθηκε εν μέσω Χούντας. Σκέφτεστε ότι αν δεν είχε μπει αυτό το άγαλμα η Σπάρτη δε θα είχε σήμερα ένα μνημείο – σύμβολο;

 

 

λακωνία - vintage - σπάρτη - by - lakonistas - Άγιος - Νίκων - πάρκο - ΟΤΕ

Το Πάρκο του Οσίου Νίκωνα, σχεδόν ονειρικό, πνιγμένο στις τριανταφυλλιές.

 

 

λακωνία - vintage - σπάρτη - by - lakonistas (8)

Ναι! Είναι οι βόρειες καμάρες της πλατείας! Σημειώστε ότι η διαχωριστική νησίδα είχε δέντρα.

 

λακωνία - vintage - σπάρτη - by - lakonistas (10)

Διασταύρωση Λυκούργου και Λεωνίδου. Το γεγονός που εξελλίσσεται στη φωτογραφία είναι η κηδεία του μητροπολίτη Διονυσίου Δάφνου. Είναι 28 Δεκεμβρίου του 1961.

 


Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την έκδοση «Η Σπάρτη ανάμεσα σε τρεις αιώνες». Το εκπληκτικό λεύκωμα του Φώντα Λάδη και των Εκδόσεων «Μνήμες» είναι ένα βιβλίο επιβάλλεται να ανατυπώσει ο Δήμος Σπάρτης.

 

+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.