Ψάχνεις σουβενίρ; Είμαι σίγουρος ότι η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη δεν έχει περάσει από το μυαλό σου!


Σπάρτη. Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη στέκεται στην πιο νευραλγική, ίσως, γωνία της πόλης και η άψογη εικόνα της – φαντάζει ένας Ναός της Τέχνης και της Αισθητικής – μπορεί να κάνει κάποιους να τριπλοσκέφτονται να διαβούν το κατώφλι της.

Σήμερα δε θα σας προτρέψω να μπείτε για να γνωρίστε τους καλλιτεχνικούς της θησαυρούς [όχι, δεν είναι σχήμα υπερβολής]. Ένας, άλλος, εξίσου καλός, λόγος που αξίζει να μπείτε έστω και για λίγο είναι για να γνωρίστε το ART / GIFT SHOP της. Μικρό αλλά με πράγματα πολύ προσεκτικά επιλεγμένα και δημιουργημένα [και αφήνω στην άκρη κάποιους καταλόγους Τέχνης και εκδόσεις, δυσεύρετες πια, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως “απόκτημα”].

Συνεχίζοντας το κεφάλαιο ΕΝΘΥΜΙΟΝ / ΣΟΥΒΕΝΙΡ….. θέλω να σας προτείνω το Πωλητήριο της Κουμανταρείου και να σταθώ ειδικότερα σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Γιατί έχει, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον να βλέπεις το πρωτότυπο έργο….. ένα πίνακα κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου και αυτό το έργο μετά να το κάνεις …… του χεριού σου.

Η συνεργασία της Κουμανταρείου με το PLEXIARTSHOP – το εκπληκτικό εργαστήριο που έχουμε την τύχη να έχουμε στον τόπο μας – έχει δώσει ξεχωριστής αισθητικής εφαρμογές. Απομονώνω, ωστόσο, το μπρελόκ με τον “Ευαγγελισμό της Θεοτόκου” του Κωνσταντίνου Παρθένη – ένα έργο που αποτελεί πλέον μέρος της Μόνιμης Συλλογής Νεοελληνικής Τέχνης που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της Κουμανταρείου – το οποίο μπορείτε να πάρετε μαζί σας ή….. να το κάνετε δώρο…… σαν ένα μπρελόκ υψηλής αισθητικής αξίας.

ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΠΑΡΤΗΣ & ΛΑΚΩΝΙΑΣ δεν σημαίνει μόνον “Αρχαία Σπάρτη” αλλά και πολλά άλλα! Ένα πέρασμα από την Κουμαντάρειο θα σας ……δώσει ιδέες και θα σας λύσει τα χέρια! Οι υπέροχοι άνθρωποι της Πινακοθήκης θα διαψεύσουν την αίσθηση πως “οι χώροι της Τέχνης είναι ψυχροί” και είμαι σίγουρος πως στην αναζήτηση ενός ιδιαίτερου Δώρου από εδώ και εμπρός θα έχετε το Πωλητήριο της Κουμανταρείου ως μια από τις πρώτες σκέψεις.

Όσον αφορά στις συλλογές και στα προγράμματα που ετοιμάζει η Κουμαντάρειος, έχουμε χρόνο. Θα τα δούμε σταδιακά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κλείνοντας 40 χρόνια, ο σημαντικός και διακριτικός αυτός πολιτιστικός Οργανισμός ετοιμάζεται να ανοίξει δυναμικά ένα νέο κύκλο. Η οικογένεια Κουμάνταρου, πραγματικοί Πάτρωνες των Τεχνών, είναι πάντα διακριτικοί υποστηρικτές και φυσικά πάντα κρατάμε στο μυαλό μας την έντονη παρουσία της Γεωργίας Κακούρου Χρόνη, η οποία μέσα από την Κουμαντάρειο άνοιξε τις πόρτες της Τέχνης σε γενιές και γενιές. Πάντα την ευχαριστούμε και πάντα την σκεπτόμαστε με ευγνωμοσύνη!

Ως προς την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, η δυναμική της προσωπικότητα έπαιξε καταλυτικό ρόλο έτσι ώστε η Εθνική Πινακοθήκη να γίνει κομμάτι ζωντανό της ζωής και της Κουλτούρας των σύγχρονων Ελλήνων. Στην νέα διευθύντρια, κυρία Συραγώ Τσιάρα, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της γιατί δεν έχει να αντιμετωπίσει λιγότερες “απαιτήσεις” σε σχέση με την προκάτοχό της. Το ότι μιλάμε για μια “διαφορετική εποχή” είναι αρκετό για να συλλάβουμε την πρόκληση.


Κείμενο & φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Το μικρό αλλά χαρακτηριστικό έργο “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” του Κωνσταντίνου Παρθένη είναι από τα  έργα που επελέγησαν να γίνουν ενθύμια της Κουμανταρείου

 

Ένα ιδιαίτερο μπρελόκ που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι φιλότεχνοι

 

 

Είναι σημαντικό το ότι ο επισκέπτης μπορεί “εκτός Κέντρου” να δει μια τέτοια συλλογή που να ξεδιπλώνει τόσο ικανοποιητικά την ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης. Και από μια τέτοια συλλογή δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο μέγιστος Παρθένης

Φυσικά υπάρχουν και άλλα έργα της Συλλογής που δημιουργήθηκε η ….. μπρελόκ εκδοχή τους. Ένα πολύ ξεχωριστό ενθύμιο της Σπάρτης

π

Οι πλακέτες plexiglass με έργα της Συλλογής είναι πραγματικά ενθύμια υψηλής αισθητικής αξίας. Το ότι δημιουργούνται στην Σπάρτη τα καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέροντα και αξίας

+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.