Πέτρα και plexiglass. Γλυπτά που επιβάλλεται να …..αγγίξεις! Τα έργα του Γιώργου Τιλελή μαγεύουν με τα χρώματα και τις υφές τους


Ο τίτλος του «καλλιτέχνη» ελεύθερος είναι, δεν χρειάζεται να δοκιμαστείς σε κάτι για να τον αποκτήσεις, αρκεί να πιστεύεις ο ίδιος στο δημιούργημά σου, στην αξία του και στην δυνατότητα του να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Κάπως έτσι, τόσο απλά, γέμισε ο τόπος…… καλλιτέχνες. Το Διαδίκτυο και τα social μπορεί να βοήθησαν σε ένα βαθμό τους [πραγματικούς] καλλιτέχνες [και αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση…..] ωστόσο αποθράσυνε τους ….μουσαντένιους. Κάτι ήξερε ο αείμνηστος Τσαρούχης που είχε πει πως «στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις» [ στην πραγματικότητα η φράση αυτή αποδίδεται στον ηθοποιό Καρούσο Τζαβαλά, μια εκπληκτική προσωπικότητα στο χώρο του Θεάτρου που δυστυχώς σήμερα είναι ευρέως άγνωστη – για τους κινηματογραφόφιλους είναι ο ηθοποιός που έκανε τον πατέρα της Μελίνας στην ταινία «Φαίδρα» – Ο Τσαρούχης επέμενε σε αυτή τη φράση, την επαναλάμβανε και γι’ αυτό και ταυτίστηκε με αυτή].

Ο Γιώργος Τιλελής, από την άλλη πλευρά, πάντα αντιμετώπιζε με δέος τον όρο «καλλιτέχνης». Έχοντας μελετήσει τους μεγάλους [εις βάθος] και ξέροντας τα επιτεύγματα των κορυφαίων καλλιτεχνών 20ου και 21ου αιώνα ποτέ δε θα τολμούσε να βάλει τον εαυτό του στην ίδια κατηγορία με αυτά τα χαρισματικά πνεύματα. Κι όμως. Εξετάζοντας κάποια στοιχεία του δεν μπορούμε παρά να του ζητήσουμε να …… αναθεωρήσει……. Εμμονικός, με παροιμιώδη προσήλωση σε αυτό που κάνει, αναζητητής χωρίς παύση, με μάτι αχόρταγο που φιλτράρει τα μικρά και όχι μόνον τα μεγάλα, μέγας τεχνίτης, λάτρης των υλικών και των υφών, πειραματιστής, άοκνος ερευνητής, συλλέκτης αντικειμένων αλλά και εικόνων, χειρώνακτας και άνθρωπος της αφής αλλά και εξαιρετικός κάτοχος των χρωμάτων, ποιητής ανατρεπτικών ιδεών και παράτολμων παντρεμάτων ο Τιλελής είναι ένα κινητό δημιουργικό εργαστήρι που ποτέ δεν κατεβάζει ρολά. Και η τελευταία του γλυπτική δουλειά την οποία μοιράζεται αυτές τις ημέρες δεν μας αφήνει περιθώρια παρά να τον …..πιέσουμε να δεχτεί την ιδιότητα του «καλλιτέχνη». Ναι Γιώργο. Είσαι καλλιτέχνης! Καλλιτέχνης με Κ κεφαλαίο.

Με το αγαπημένο του υλικό, το plexiglass, παντρεμένο με τον νέο του «έρωτα», τις πέτρες και τα πετρώματα, τα έργα του Γιώργου καταφέρνουν να μαγνητίζουν, να ταξιδεύουν, να ηρεμούν, να εμπνέουν. Κι επειδή πολλοί επικαλούνται την άγνοιά τους γύρω από την Τέχνη αποστερώντας έτσι τον προσωπικό τους χώρο αλλά και την ΖΩΗ τους από αυτές τις πινελιές που λειτουργούν ευεργετικά στο ψυχισμό μας, ο Τιλελής και τα έργα του είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ……πλησιάσεις την Τέχνη και να αφεθείς στην ευεργετική της δύναμη.

Σημείωση: Μια συλλογή από γλυπτά, επιτραπέζια αντικείμενα αλλά και επιτοίχιες συνθέσεις – όλες με υλικό το plexiglass – μπορείς να βρεις στο κέντρο της Σπάρτης και στο κατάστημα SPARTA GRECOSTROM  –  δες τα στοιχεία και συνδέσου ΕΔΩ

 


Κείμενο & φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Το πάντρεμα του φυσικού με το τεχνητό δεν μπορεί παρά να σε ξαφνιάσει. Και εντυπωσιάσει. Γιατί είναι πολύ δύσκολο να φανταστείς ένα τόσο αρμονικό τελικό αποτέλεσμα

Ο Τιλελής λέει…….. ότι όχι απλά επιτρέπεται να αγγίζεις τα γλυπτά του. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ!

Γνωρίζοντας τη δουλειά και τις εφαρμογές του Γιώργου, χρόνια τώρα, μπορώ να το χαρακτηρίσω ως “μάστορα του χρώματος”

Μη μου πεις ότι ένα τέτοιο έργο δεν έχει απίστευτη χαλαρωτική δύναμη;….

…….οφείλω να το συμπεριλάβω μιας και η Σήμανση είναι κάτι που υπηρετεί χρόνια τώρα…..

Ο Γιώργος είναι ο καλλιτέχνης που ψάχνει…… αναθεωρεί……. και αδυνατεί να μείνει σε μια ιδέα και μόνον …..

Χρώματα και φόρμες. Η δουλειά του παίζει και στους δυο αυτούς άξονες

Τα επιλεγμένα επιτοίχια έργα ακολουθούν και αυτά ένα είδος γεωμετρικής αφαίρεσης

Δεν ξέρω πως λέει αυτή την σύλληψη …..αλλά εγώ το βάφτισα “Κυκλάδες”

Μπορείς να διανοηθείς πόση δουλειά και πόση επεξεργασία έχει απαιτηθεί για αυτό το έργο; Πίστεψέ με δεν μπορείς να διανοηθείς.

Λακωνίζειν εικαστικά

Η Λακωνία είναι ένας θησαυρός πετρωμάτων λέει ο Γιώργος………….. Ανεξάντλητες οι δυνατότητες και οι ιδέες ….

Είναι απλό. Τα έργα του Τιλελή τα ….ερωτεύεσαι μεμιάς.

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.