Έφυγε από τη ζωή ο Κροκεάτης εικαστικός που σχεδίασε «το μνημείο των Κροκεατών»


Κείμενο + φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς

Το έφεραν έτσι τα πράγματα που στο πλαίσιο του αφιερώματος στις Κροκεές, το οποίο είναι σε εξέλιξη στο Lakonistas, στεκόμαστε σε ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό Κροκεάτη καλλιτέχνη ο οποίος έφυγε από την ζωή αυτές τις ημέρες. Ο λόγος για τον ζωγράφο Μιχάλη Αγρανιώτη ο οποίος απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2018 σε ηλικία 89 ετών.

Ο Αγρανιώτης γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας το 1928. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το εργαστήριο του Ανδρέα Γεωργιάδη. Συνδέθηκε επαγγελματικά με τη γνωστή «Σχολή Διακοσμητών Δοξιάδη» όπου δίδαξε από το 1965 και για 12 χρόνια τα μαθήματα χρώματος και ελευθέρου σχεδίου, ενώ επί 35 χρόνια δίδασκε το μάθημα των καλλιτεχνικών στα «Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη».

Αξιοσημείωτη υπήρξε η συνεργασία του από το 1959 έως το 1963 με τη κορυφαία χαράκτρια Βάσω Κατράκη στην εκτύπωση των έργων της. Την προσωπική του εικαστική του δουλειά παρουσίασε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα  και το εξωτερικό.

Ένα έργο του το οποίο μας είναι οικείο είναι το γνωστό ως «μνημείο των Κροκεατών» επί του οδικού άξονα Τρίπολης –Σπάρτης. Πρόκειται για ένα Ηρώο αφιερωμένο σε σειρά Λακώνων εκτελεσθέντων το 1944 από τους Γερμανούς. Την όλη σύνθεση σχεδίασε ο Αγρανιώτης μη παραλείποντας και στίχους του μεγάλου Κροκεάτη ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Το έργο είχε υλοποιηθεί το 1984 με χρηματοδότηση από τον Σύλλογο Κροκεατών Αττικής.

Εκτός από το εικαστικό του έργο, ήταν πληθωρικός και στην συγγραφή ενώ δεν παρέλειπε να αρθρογραφεί στην τοπική εφημερίδα «Κροκεές».


 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.