Τι τρέχει με τον Λεωνίδα;


Ήταν τέλη Αυγούστου όταν βλέποντας πιο προσεκτικά το άγαλμα του Λεωνίδα μου φάνηκε η εικόνα του «παράξενη» για πρώτη φορά. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν παρατηρούσα το άγαλμα είτε επιτόπου είτε μέσω φωτογραφιών που αναρτούσαν φίλοι [από το Σπάρταθλον αλλά και από άλλα δρώμενα που έχουν τον ανδριάντα ως σημείο αναφοράς].

Διαπίστωσα λοιπόν πως ο Λεωνίδας έχει αρχίσει να …..κιτρινίζει. Τόπους τόπους να «μουσταρδίζει» για την ακρίβεια. Βλέποντας πως κανένας άλλος δεν έβλεπε κάτι «το παράξενον» και λόγος δεν γινόταν…… σκέφτηκα πως το καλύτερο που είχα να κάνω είναι το να απευθυνθώ στους ειδικούς. Προσέγγισα λοιπόν τον κύριο Αστέριο Μπακόλα, αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. / Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών του οποίου η ερευνητική δραστηριότητα εμπίπτει στο πεδίο της Επιστήμης και Τεχνικής της Φθοράς και Προστασίας των Δομικών υλικών – Έργων και Μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πιο συγκεκριμένα, του έστειλα φωτογραφικό υλικό το οποίο αποτύπωνε την κατάσταση του Λεωνίδα κατά τους τελευταίους 2 μήνες. Ο κύριος Μπακόλας απεφάνθη ότι εκ πρώτης όψεως το άγαλμα φαίνεται να έχει όντως «πρόβλημα» το οποίο απαιτεί άμεση, ολοκληρωμένη και επιστημονική μελέτη και στην συνέχεια προσεκτική συντήρηση.


Κείμενο + φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.