Η Κατερίνα Παπαναστασίου μας ξεναγεί στο καλλιτεχνικό …… «Όνειρό» της. Γκαλερί «Sueno» στην Σπάρτη.


Ήταν από τις απολαύσεις που σου επιφύλασσε η Θεσσαλονίκη. Το να χάνεσαι στα στενάκια του κέντρου της πόλης και με το που στρίβεις τη γωνία να συναντιέσαι με μικρά καταστήματα που σε άφηναν με το στόμα ανοιχτό, καμωμένα με πολύ πολύ μεράκι, πραγματικά μπιζουδάκια που σε εντυπωσίαζαν με τη φινετσάτη διακόσμησή τους, τις δημιουργικές βιτρίνες τους και φυσικά με το καλοδιαλεγμένο εμπόρευμά τους. Έχω καιρό να βρεθώ στην Θεσσαλονίκη και δεν ξέρω πόσο έχει αλλάξει όλο αυτό. Πόσο έχει αλλάξει το κέντρο της πόλης και αν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν όλες αυτές οι μικρές επιχειρήσεις που καθόριζαν τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης ως πόλης με Στυλ και Κοσμοπολιτισμό. Πολύ λογικό να απορείς με την εισαγωγή μου…… αντικρύζοντας όμως μια μέρα το «Sueno» της Κατερίνας Παπαναστασίου που ήρθε και ξεφύτρωσε σε ….. «αναπάντεχο» σημείο της πόλης – δίπλα στην Λαϊκή Αγορά της Σπάρτης – ξύπνησε αυτή ακριβώς η αίσθηση που πάντα μου γεννούσε η Θεσσαλονίκη. Να ανακαλύπτεις ένα κομψοτεχνηματάκι εκεί που δεν το περιμένεις!

Η Κατερίνα Παπαναστασίου «με το μαγικό της ραβδάκι» πολύ καιρό τώρα φτιάχνει «ομορφιές» παντού στην Λακωνία σαν να έχει κάνει σκοπό ζωής το να μετατρέπει το ανιαρό σε γουστόζικο. Όλα ξεκίνησαν χρόνια πριν με την επιμέλεια βιτρίνων και τα βήματά της – βήματα ενστικτώδικα –  την οδήγησαν αβίαστα σε ένα και όλο πιο ζωντανό διάλογο με την Τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία. Η έκθεση με τίτλο «Ωραίο το άγνωστο» στις αίθουσες της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης θα την καθορίσει ρίχνοντάς την στα βαθιά. Η Κατερίνα δε θα δηλώσει «ζωγράφος», απλά έχει βαλθεί να ξετυλίγει το νήμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την γοητεύουν οι προκλήσεις που συναντά στη διαδρομή. Έτσι, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, έκανε πολλούς γάμους και εκδηλώσεις αξέχαστες χάρη στην  διακόσμησή της επιμέλεια, έχει διακοσμήσει με πολύ μεράκι προσωπικούς χώρους που βλέποντάς τους ολοκληρωμένους δεν …… «μυρίζουν» καθόλου στημένη δουλειά επαγγελματία διακοσμητή, έχει μεταμορφώσει επαγγελματικούς χώρους με φαντασία και στοιχεία μιας διακριτικής θεατρικότητας, ενώ πάντα πυροδοτούν τη φαντασία της οι εικαστικές παρεμβάσεις που έρχονται κατά καιρούς ως πρόκληση και χαλαρώνει απίστευτα με την συγκέντρωση που της προσφέρει η δημιουργία εντυπωσιακών φωτιστικών από μακραμέ ή μικρών καλλιτεχνημάτων που μας τα προτείνει ως δώρα.

Η δημιουργία ενός προσωπικού εκθεσιακού χώρου ήρθε ως ανάγκη να στεγάσει και να παρουσιάσει πλέον την γκάμα της δουλειάς της η οποία είναι αξιοσημείωτη. Βλέπεις, η Κατερίνα είναι «ζιζάνιο», πάντα ψάχνεται και αναζητά το διαφορετικό, το νέο. Ονόμασε – πολύ φυσικά – την προσωπική της γκαλερί «Sueno» και είναι όντως τόσο εύστοχο το «Όνειρο» [στα Ισπανικά] γιατί μπαίνοντας στο χώρο νιώθεις πως κάνεις «διάλειμμα από την  καθημερινότητα που τα έχει καταφέρει να μας αφήνει γεύση στιφή» και μεμιάς νιώθεις μια απελευθερωτική γλύκα. Ένα πραγματικό ταξίδι στο …. όνειρο.

Είτε θέλεις να κάνεις ένα δωράκι, είτε αναζητείς τον άνθρωπο που θα σου δώσει διακοσμητικές κατευθύνσεις, το «Sueno» και η Κατερίνα θα σε βοηθήσουν να …..αποδράσεις και κυρίως να μάθεις να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο όμορφη. Γιατί ναι….. η Κατερίνα σε βάζει σε μια διαδικασία που νιώθεις την ανάγκη να ξαναδιεκδικήσεις την Ομορφιά στην καθημερινότητά σου. Και ποιος δεν διψά για Ομορφιά;…..


Σημείωση: Συνδεθείτε με το Sueno και την Κατερίνα μέσω των social. Η σελίδα της στο Facebook είναι ΕΔΩ και στο Instagram την ακολουθείτε ΕΔΩ.

Μπορείς να επικοινωνήσεις με την Κατερίνα στο 6984161034 – το τηλέφωνο του χώρου είναι: Sueño 2731181242  | Τέλος email επικοινωνίας είναι το: katerina.papanastasiou9@gmail.com


Κείμενο & φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


H Κατερίνα θα σε βοηθήσει να βρεις ένα ξεχωριστό δώρο για κάθε περίσταση όμως θα σου αφιερώσει και όσο χρόνο θες για να συζητήσετε για διακόσμηση που σε ενδιαφέρει – χώρων ή εκδηλώσεων.

Η δουλειά της από την έκθεση “Ωραίο το άγνωστο” είναι πάντα παρούσα, συνεχίζει να συμπληρώνεται και αποτελεί και ένα είδος καλλιτεχνικής υπογραφής για την ίδια.

Πιστεύει ότι δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από κάτι που έχει φτιαχτεί με τα χέρια και με μεράκι. Τα ξύλινα σπιτάκια της είναι ένα από τα “hit” της.

Όπως κάθε καλλιτεχνικός χώρος που ….. “σέβεται τον εαυτό του”, το Sueno συνέχεια αλλάζει και μεταμορφώνεται. Πράγματα φεύγουν γιατί βρίσκουν τους αποδέκτες τους, νέες δημιουργίες προστίθενται συνεχώς.

Είναι αγώνας μεγάλος να ανοίξεις ή να διατηρήσεις μια μικρή επιχείρηση σήμερα. Όμως, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα εμπόδια που ορθώνονται, αν βρεις τη δύναμη να είσαι ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ και να βάζεις μεράκι και πάθος στο δημιούργημά σου, τότε και μόνον τότε θα καταφέρεις να επιβιώσεις…… Είναι ένα μήνυμα και αυτό. Τολμάμε. Όχι στις “ετοιματζίδικες” ιδέες και λύσεις. Ψάξιμο, φρέσκιες ιδέες, δημιουργικότητα…..

Λατρεύει την κομποδετική και πιστεύει ότι τα φωτιστικά με αυτή την τεχνική είναι τέλεια ειδικά για τα υπνοδωμάτια. Η γκαλερί δεν είναι μόνον εκθεσιακός χώρος. Είναι και το εργαστήρι της Κατερίνας.

Της αρέσουν οι μίνιμαλ γραμμές αλλά …… αν δεν βάλεις “πιο έντονες πινελιές” τότε ρισκάρεις να σου βγει ανιαρό. Λίγη λάμψη και κάποια “έντονα” στοιχεία είναι πάντα απαραίτητα.

Τα αρωματικά κεριά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο γιατί …….σαγηνεύουν και χαλαρώνουν με τον δικό τους, χαμηλότονο τρόπο….. Η Κατερίνα θα σας προτείνει αυτό που ταιριάζει στο χώρο και την περίσταση.

Η δουλειά της αποπνέει μια θεατρικότητα……………..τόση όση όμως. Την θεατρικότητα που “σηκώνουν” όλοι οι χώροι – ιδιαίτερα οι προσωπικοί. “Έξυπνος” φωτισμός και κάποια στοιχεία – κλειδιά δημιουργούν εύκολα “ατμόσφαιρα”.

Η

Η διαδικασία προετοιμασίας αυτής της παρουσίασης είχε πολλές όμορφες, μικρές εκπλήξεις και βέβαια απολαυστικές συζητήσεις με την Κατερίνα που ξέρει να σε κερδίζει με το χαμόγελο, τις ιδέες της και το…… “τσικιτιγκλον” με το οποίο μεταμορφώνει το αδιάφορο σε κάτι μοναδικό.

+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.