Ένα επιτυχημένο Χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη μας προετοίμασε για τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις και πρωτοβουλίες που έρχονται μέσα στην νέα χρονιά!


Αν και μέσα στο 22 δεν γιορτάσαμε με την οφειλόμενη εξωστρέφεια και λαμπρότητα τα 40χρονα της Κουμανταρείου Πινακοθήκης – δεν μπορώ καν να διανοηθώ τι θα σήμαινε για την πόλη της Σπάρτης και την Λακωνία η απουσία του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης όλες αυτές τις δεκαετίεςωστόσο η Κουμαντάρειος «βίωσε» το 2022  σαν μια μεταμορφωτική χρονιά και, πλέον, απόλυτα ανανεωμένη και με νέα και ενδιαφέροντα πλάνα διεκδικεί την επανατοποθέτησή της στα «πράγματα» του τόπου μας. Ναι, μπορώ, τελικά, να πω πως όλα όσα έγιναν ειδικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου λειτούργησαν ως ένας χαμηλότονος αλλά πολύ ουσιαστικός εορτασμός και μπαίνοντας το 2023 νιώθουμε πως ένας νέος κύκλος ανοίγει για τον πανέμορφο χώρο στο 123 της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς έγινε με ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις ανάγκες του οποίου η Κουμαντάρειος συνέπραξε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Η Ιστορικός Τέχνης και υπεύθυνη του παραρτήματος κ. Μόνικα Διαμαντή μαζί με την Αρχαιολόγο κ. Γιάννα Κατσουγκράκη καθοδήγησαν τους μικρούς επισκέπτες, παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικών σχολείων από όλη την Λακωνία, έτσι ώστε να εντοπίσουν αγαπημένες, χριστουγεννιάτικες εικόνες και σύμβολα, ανάμεσα στους πίνακες της μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Νεοελληνική Τέχνη 19ος-20ος αιώνας», οι οποίοι συνδιαλέχθηκαν  καλλιτεχνικά με έργα λακωνικής, βυζαντινής τέχνης (τοιχογραφίες, έργα γλυπτικής). Με «υλικό» τις εικόνες και τα οπτικά αυτά ερεθίσματα τα παιδιά κλήθηκαν στην συνέχεια να  κατασκευάσουν ένα τρισδιάστατο χριστουγεννιάτικο στολίδι παίρνοντας έμπνευση από βυζαντινά και νεοελληνικά έργα τέχνης που είχαν μόλις δει.

Αυτή η καλοσχεδιασμένη εκπαιδευτική εμπειρία αποκαλύπτει πολλά. Από το πώς η συνάντηση των παιδιών – και όχι μόνον – με την Τέχνη απαιτεί να τα οδηγήσουμε μέσα από ιδιαίτερα μονοπάτια μάθησης που περιλαμβάνουν πιο ενεργό συμμετοχή έως το ότι η Αισθητική καλλιέργεια και η Δημιουργικότητα απαιτούν να προσπεράσουμε τα όρια της κλασσικής διδακτικής εμπειρίας.

Σε εποχές που έχουν αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε τα πράγματα, οι Πολιτιστικοί και Καλλιτεχνικοί Οργανισμοί πρέπει να πιάσουν το νήμα από την αρχή. Και όχι μόνον – κλασσικά – μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στα παιδιά. Η Κουμαντάρειος έχει ήδη ξεκινήσει νέους κύκλους και περιμένουμε πολλά μέσα στην νέα χρονιά – δράσεις και για ενήλικες. Το κοινό το έχει έντονη ανάγκη όπως ανάγκη επιτακτική είναι να διεκδικήσουμε και πάλι Αισθητική στη ζωή μας. Και αυτό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς Αισθητική καλλιέργεια…..

Καλή χρονιά, λοιπόν, με περισσότερη Τέχνη, περισσότερη Δημιουργία, περισσότερες αναζητήσεις!

 Λακωνιστάς


Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς |  Φωτογραφίες: Κουμαντάρειος Πινακοθήκη