Κοσμήματα βυζαντινής έμπνευσης. Σπάρτη. Λακωνία. Γιατί δεν εμπνέεσαι από την Ιστορία [σου]; Γιατί δεν επενδύεις στην ιδιαιτερότητα;


Μιλώντας για κοσμήματα εμπνευσμένα από την Ιστορία, η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια κάποιες απόπειρες για κοσμήματα Spartan αισθητικής στην τοπική αγορά της Σπάρτης. Και ενώ έχω εντοπίσει κάποιες, πραγματικά «μαστόρικες» δουλειές που συνδέουν εξαιρετικά την Αρχαιοσπαρτιακή με την σύγχρονη αισθητική, μου έκανε εντύπωση το πώς οι τεχνίτες των ξεχωριστών αυτών κοσμημάτων έπρεπε να δώσουν μάχη κυριολεκτικά για να βρουν μια γωνιά στις προθήκες των Λακωνικών κοσμηματοπωλείων. Ανταγωνιζόμενα εκεί το κόσμημα το καθαρά εμπορικό το οποίο βρίσκεις παντού …… πόσο μάλλον μέσω Διαδικτύου.

Πάντα απορούσα μάλιστα γιατί οι ιδιοκτήτες αυτών των κοσμηματοπωλείων δεν βλέπουν το προφανές. Ότι έχουμε να κάνουμε με κοσμήματα που έχουν ….τεράστια ζήτηση. Όχι βέβαια από τους ίδιους τους Σπαρτιάτες και τους Λάκωνες αλλά από το μεγάλο διεθνές κοινό των fans της Σπάρτης. Είμαστε πλέον στο 2023 και ακόμα δεν το έχουν διαπιστώσει…..ούτε τους ενοχλεί ότι την τεράστια «πίτα» του Spartan κοσμήματος την νέμονται τεχνίτες από όλον τον κόσμο με κοσμήματα αισθητικής των 300……….Εμείς που είμαστε στην «μήτρα» και έχουμε πρόσβαση στο αυθεντικό και στο ιστορικό εξακολουθούμε να δηλώνουμε ανυποψίαστοι…….

Με αφορμή τα Παλαιολόγεια που κοντοζυγώνουν και κάνουν κάποιους να σκεφτούν πόσο προνομιούχοι είμαστε που εκτός από την Σπάρτη διαθέτουμε και το προνόμιο ενός μεγαλειώδους Μυστρά …..αναρωτιέμαι γιατί να απουσιάζει από την Λακωνία το κόσμημα Βυζαντινής έμπνευσης! Εντυπωσιακά από όλες τις απόψεις, με χρώμα, πέτρες και ιδιαίτερες υφές τα κοσμήματα του Βυζαντίου εντυπωσιάζουν στα Μουσεία, εμπνέουν καλλιτέχνες και σχεδιαστές όμως από ένα τόπο με τόσο ισχυρά βυζαντινά ίχνη όπως η Λακωνία….απουσιάζουν! Κι αν το «Spartan» κόσμημα μπορεί να θεωρηθεί πολύ ….macho….τα βυζαντινά είναι ως επί το πλείστον γυναικεία, εντυπωσιακά, περίτεχνα και με αδυναμία στους όγκους και την λάμψη.

Είτε δημιουργήσεις αντίγραφα είτε απλά εμπνευστείς από την αισθητική τους είναι κοσμήματα με τα οποία σίγουρα θα κερδίσεις το γυναικείο κοινό!

Γιατί, λοιπόν, τα κοσμηματοπωλεία μας να μην αναζητούν συνεργάτες – σχεδιαστές και τεχνίτες – προκειμένου να δημιουργήσουν «βυζαντινές συλλογές» με δακτυλίδια, βραχιόλια, σταυρούς ακόμα και νυφικά στέφανα. Αγοραστικό κοινό υπάρχει [πια] στην περιοχή [ακόμα κι αν αρκεστούμε στους επισκέπτες των μεγάλων ξενοδοχείων του Μυστρά], το Διαδίκτυο είναι «εργαλείο» και βέβαια είναι δεδομένο πως θα έρθει σύντομα η στιγμή που ο Μυστράς θα κάνει «μπουμ» ως τουριστικός προορισμός….. Λάκωνες κοσμηματοπώλες…. Σχεδιαστές….. γρηγορείτε!  


Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Από την συλλογή των βυζαντινών κοσμημάτων που διαθέτει το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης

 

Ο οίκος Ζολώτα ξέρει πολύ καλά να φέρνει στο σήμερα το Ιστορικό Ελληνικό Κόσμημα. Εδώ κοσμήματα βυζαντινής έμπνευσης

 

Οι σύγχρονοι σχεδιαστές γοητεύονται από την Βυζαντινή Παράδοση και από το “πλούσιο στυλ” των βυζαντινών κοσμημάτων… Γιατί εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό τον ……”έτοιμο” δρόμο;