Η Μουσική μας οδηγεί στην καρδιά των Χριστουγέννων. Τρεις ξεχωριστές συναυλίες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης


Μπορεί η διακόσμηση στους δρόμους να είναι η πιο εντυπωσιακή προαναγγελία της Γιορτής των Χριστουγέννων όμως αυτή τη μοναδική «ατμόσφαιρα» της μεγάλης Γιορτής της Χριστιανοσύνης – εκτός φυσικά από τους Ιερούς Ναούς μας –  μόνον μέσα από την Μουσική μπορούμε να την ζήσουμε πραγματικά. Η Μουσική έχει αυτή την δύναμη να ενώνει, να ανυψώνει, να ταξιδεύει, να συγκινεί. Να δίνει φως και ελπίδα. Τυχαίο το ότι ο Χρόνος ξεκινά παραδοσιακά με την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης; Όλα αλλάζουν, όλα προσπερνιούνται όμως κάθε Πρωτοχρονιά ο πλανήτης ολάκερος συντονίζεται με την λαμπρή αίθουσα του Μεγάρου των Φίλων Μουσικής της Βιέννης….

Κάνω αυτές τις σκέψεις με αφορμή τον Χριστουγεννιάτικο, συναυλιακό πυρετό αυτής της εβδομάδας που είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να μπούμε στο Πνεύμα των Χριστουγέννων. Τρεις μέρες αυτής της εβδομάδας αξίζει να βρεθούμε στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου – στο Ισόγειο της Βιβλιοθήκης.

Τρία απογεύματα – τρεις ξεχωριστές μουσικές εκδηλώσεις από φορείς που σταθερά κρατάνε τα Μουσικά πράγματα αυτής της πόλης ζωντανά και δημιουργικά. Αναλογιζόμενοι μάλιστα το ότι παρά τις βαθιές ρίζες της μουσικής παράδοσης του τόπου μας, οι συνθήκες μόνον ευνοικές δεν είναι, οι φορείς αυτοί Πολιτισμού κρατάνε ζωντανή την Μουσική Παιδεία της Σπάρτης και βέβαια συμβάλλουν στην Πολιτιστική της εξωστρέφεια.

Η παρουσία μας λοιπόν στις εκδηλώσεις αυτές όχι απλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να βάλουμε τη ζεστασιά των Χριστουγέννων στην καρδιά μας αλλά είναι και μια μεγάλη στήριξη και επιβράβευση του έργου τους.

Η Μουσική Εβδομάδα ξεκινάει αύριο Τετάρτη με την Χριστουγεννιάτικη συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης (Ισόγειο Βιβλιοθήκης) εκεί που θα φιλοξενηθούν εξάλλου όλες αυτές οι συναυλίες [με ελεύθερη μάλιστα είσοδο]. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν ενώπιον του κοινού η παραδοσιακή και η ευρωπαϊκή χορωδία, το κιθαριστικό σύνολο, το λαϊκό σύνολο καθώς και η παραδοσιακή ορχήστρα. Αλλά θα υπάρξουν κι άλλες μουσικές εκπλήξεις!

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 19:00 «Ο Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι από τη μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης με συνοδεία ορχήστρας. Συμμετέχει και το Εθνικό Ωδείο / Παράρτημα Σπάρτης. Οι χορωδοί του Μουσικού Ομίλου θα «ζωντανέψουν» το παραμύθι που περισσότερο από κάθε άλλο έχει ταυτιστεί με τα Χριστούγεννα. Τον «Καρυοθραύστη» που όλοι έχουμε αγαπήσει ιδιαίτερα μέσα από το ομώνυμα μπαλέτο. Οι εκπληκτικές μελωδίες του Τσαικόφσκυ «ξυπνάνε» μέσα μας τα Χριστούγεννα……

Τέλος την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 18:00 η εβδομάδα κλείνει με την Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη συναυλία «Τα Ρόδα και τα Δώρα των Χριστουγέννων» από το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης.Το Εθνικό Ωδείο οι σπουδαστές και οι καθηγητές του έρχονται να μας προσφέρουν απλόχερα «τα ΡΟΔΑ και τα ΔΩΡΑ των Χριστουγέννων» σε μια παράσταση που θα πλημμυρίσει την αίθουσα παιδικά χαμόγελα και αισιοδοξία για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος που έρχεται!

Πάντα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης.

Μουσική Επιμέλεια: Σπύρος Παυλάκης, Διευθυντής, π. Νικόλαος Τσάκος, Μαρία Βελμάχου, Ελένη Μέντη, Σοφία Κόκκορη, Οlga Fialo, Εύα Ζαχαριά, Παναγιώτα Σουλιώτη, Παναγιώτης Κωνσταντάκης, Γιώργος Βόλης, Αλβέρτος Παναγιωτόπουλος, Σταματίνα Ξαστερούλη, Αδαμαντία Χελιώτη.

Παρουσίαση: Δημήτρης Αϊβαλιώτης (ηθοποιός, μουσικός), Παναγιώτα Χελιώτη, Κωνσταντίνα Ξαστερούλη. Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κυριακή Χελιώτη.

 


 Οι εκδηλώσεις / συναυλίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και εντάσσονται στις Χριστουγεννιάτικες / Εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου.