Η Σύγχρονη Τέχνη «βλέπει» τον Απόλλωνα στην Ύδρα και όχι στην [πόλη του την] Σπάρτη


Όσοι παρακολουθούν τα της Σύγχρονης Τέχνης γνωρίζουν ότι η Ύδρα δεν είναι μόνο το κοσμοπολίτικο αρχοντονήσι που μαγνήτιζε από το ‘60 προσωπικότητες αλλά έχει πλέον ενταχθεί στον Διεθνή Χάρτη της Εικαστικής πρωτοπορίας. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα επίτευγμα του Κύπριου επιχειρηματία και εκ των μεγαλύτερων συλλεκτών Τέχνης παγκοσμίως, Δάκη Ιωάννου, ο οποίος μέσα από το Ίδρυμά του το DESTE και έχοντας μετατρέψει τα σφαγεία της Ύδρας σε χώρο που φιλοξενούνται avant garde εκθέσεις και δρώμενα έχει φέρει την Ύδρα στην νέα εποχή [χωρίς να παραγράφεται τίποτε από το ιστορικό «παρελθόν» της].

Το 2022 υπήρξε μια ξεχωριστή χρονιά για την διοργάνωση μιας και ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Jeff Koons «επέστρεψε» στην Ελλάδα μέσα από παρουσίαση της δουλειάς του η οποία έφερε στο χώρο των Σφαγείων της Ύδρας έναν υπέρλαμπρο Απόλλωνα. Με άξονα το άγαλμα ενός χρωματιστού, απαστράπτοντα Απόλλωνα κιθαρωδού, όλη η εγκατάσταση που δημιούργησε ο ευφυής εικαστικός ήταν άκρως εντυπωσιακή [όπως δηλαδή του πρέπει του Αρχαίου Θεού του Φωτός].

Μεθαύριο, Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, ο κύκλος αυτού του πολυεπίπεδου εικαστικού έργου ολοκληρώνεται με τον Jeff Koons να υπογράφει το βιβλίο που «συνοψίζει» το έργο APOLLO αλλά, επιπλέον, και με την Τελετή Παράδοσης του έργου Apollo Wind Spinner (2020-2022) του Jeff Koons στον Δήμο της Ύδρας.

Δε χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερες ικανότητες για να κάνει την «ανατομία» της επιτυχίας του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και της Ύδρας σημειώνοντας ότι μόνον ένας τόπος με [διασωθείσα] αισθητική και αρχιτεκτονική όπως η Ύδρα μπορεί να «σηκώσει το βάρος» μιας διεθνούς καλλιτεχνικής διοργάνωσης που έχει να κάνει με την Τέχνη και την Αισθητική. Το όραμα του Δάκη Ιωάννου και υλοποιήθηκε και πέτυχε εμπλουτίζοντας και [σε ένα βαθμό] αναγεννώντας την ταυτότητα του ιστορικού νησιού [που έχουν λατρέψει καλλιτέχνες και καλλιτέχνες].

Και αν ο Απόλλων παραμένει σύμβολο και πηγή [αστείρευτης] έμπνευσης ακόμα και στον 21ο αιώνα, είναι η παντελής απουσία του από την ίδια την πόλη του που σκανδαλίζει. Φυσικά και αναφέρομαι στην Σπάρτη του σήμερα. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε καλά καλά το ότι ο Απόλλωνας ήταν ο μέγας Θεός της Σπάρτης με τον οποίο οι αρχαίοι Σπαρτιάτες ήταν τόσο «ερωτευμένοι» που δεν τολμούσαν να παραβούν το θέλημά του ή να αγνοήσουν Γιορτή προς τιμή του [και ας κατέβαιναν την ίδια ώρα οι Πέρσες καίγοντας και καταστρέφοντας από την βόρειο Ελλάδα…] Ο Απόλλων ήταν πάνω από όλα….. Ήταν τα πάντα για την αρχαία Σπάρτη. Σήμερα κάποιοι ίσως συνδέουν το όνομά του με τον Αμυκλαίο Απόλλωνα και τα έργα αναστήλωσης του Κολοσσιαίου Θρόνου του Θεού. Μέχρι εκεί όμως….

Στην πόλη του την Σπάρτη ο Απόλλων λάμπει δια της απουσίας του….. και τα καλλιτεχνικά δρώμενα στην Ύδρα δεν γινόταν παρά να μας κάνουν να δούμε ΚΑΙ αυτό το κενό…..


Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς [εικαστικός και επιμελητής] | Φωτογραφίες: Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ


Το Apollo Wind Spinner είναι ένας ανακλαστικός ανεμοστροφέας μεγάλων διαστάσεων από μπρούντζο και χαλκό. Τοποθετήθηκε πέρυσι στην στέγη του κτιρίου των Σφαγείων της Ύδρας, σε σημείο δηλαδή που υποδέχεται όσους φτάνουν στην Ύδρα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για μόνιμη παραμονή του έργου και μεθαύριο θα γίνει η Τελετή Απόδοσής του στο Δήμο της Ύδρας

 

Το βιβλίο που συγκεντρώνει / παρουσιάζει / αποτυπώνει το Project APOLLO.