Νάντια Σκιαδά. Με δύναμη ζωγραφική από την Σπάρτη

Κείμενο & φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς

Ο καλλιτέχνης, ο ταμπουρωμένος στη μοναξιά του ατελιέ του, μοιάζει ξεπερασμένος;

Ο καλλιτέχνης που έχει την Τέχνη του παρηγοριά και καταφύγιο, μοιάζει γραφικός;

Ο καλλιτέχνης που έχει την Τέχνη του βάλσαμο για τις πληγές και μέσα από αυτήν αντέχει το ίδιο το βάρος της ζωής, μοιάζει εκτός εποχής;

Η Νάντια Σκιαδά πάντως δεν νομίζω να είχε πρόβλημα να την πουν «παλαιάς κοπής», γραφική ή “εκτός εποχής”. Μοιάζει να έχει το ίδιο τυρρανικό πάθος με την Τέχνη της που είχαν οι «παλιοί», οι «μάστορες». Χωρίς να κόβει τις γέφυρες με το “σήμερα” ακολουθεί πεισματικά το δικό της δρόμο, τους δικούς της ρυθμούς,  μη υποκύπτοντας στις υποσχέσεις των Σειρήνων.

Βλέποντας την τελευταία της έκθεση με  διάφορες ενότητες εικαστικών αναζητήσεων –  όλες δουλειά των τελευταίων ετών –  στον εκθεσιακό χώρο του «Mystras Grand Palace Resort & Spa» στον Μυστρά, η Νάντια δίνει ξεκάθαρα σινιάλο εξωστρέφειας. Την εκκίνηση ενός νέου κύκλου. Χωρίς να αποχωριστεί το μοναχικό της κουκούλι που υπεραγαπά, το εργαστήρι της, νιώθει πως η δουλειά της μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμη «εκεί έξω». Η ίδια μοιάζει ώριμη και δυνατή να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις αλλά και την αγάπη του πλατύτερου κοινού. Που οφείλεται όμως αυτή η μεταστροφή;

Ίσως πρόκειται για την στιγμή εκείνη που ο δημιουργός συναντιέται πραγματικά με τον εαυτό του, κατακτά τη δική του γλώσσα και μοιάζει αποφασισμένος να τραβήξει μπροστά με αυτοπεποίθηση.

Είναι, σίγουρα, η ώρα η πιο μεγάλη για τον κάθε καλλιτέχνη. Νομίζω ότι αυτό εξάλλου αποτυπώνεται πλήρως στη δουλειά της. Σαφέστατη «εξομολόγηση» μέσα από την οποία η καλλιτέχνιδα δεν φοβάται να δείξει και να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Τα σκοτάδια νικιούνται από το φως, οι διαταραγμένες μορφές σταματούν να ταλαντεύονται και βρίσκουν την ισορροπία τους, η καταβύθιση σε ζωγραφικά εμμονικά ταξίδια με κάρβουνο μοιάζει να λαμβάνουν χαρακτήρα κάθαρσης.

Εμείς θα την παρακολουθούμε. Το πέρασμα από τον παράδρομο στη Λεωφόρο της Τέχνης που αποτολμά θέλει κότσια.


 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.