Η πρώτη εκδήλωση των «Υακινθείων» μας καλεί να βρεθούμε στο υπέροχο «Σπαντίδειο Αμφιθέατρο»


Κείμενο + φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Στην κοιλάδα κάτω από το Γεωργίτσι, το αρχιτεκτονικό συγκρότημα που έχει δημιουργήσει ο γιατρός και καθηγητής Δημήτρης Σπαντίδος αναδίδει έντονο το άρωμα της Αρχαίας Ελλάδας και έχει ως πυρήνα του ένα ανοιχτό θέατρο – χώρο πνευματικών αναζητήσεων και αισθητικής απόλαυσης. Για δεύτερη χρονιά σε αυτό το ξεχωριστό κομμάτι της Λακωνικής γης με την πανοραμική θέα αλλά και κραδασμούς ιδιαίτερους, πραγματοποιείται Κύκλος επιλεγμένων εκδηλώσεων με την επωνυμία «Υακίνθεια».

Σπάρτη: η αλήθεια πίσω από τα στερεότυπα στην ομιλία του Απόστολου Πιερρή

Τιμώντας την μια από τις τρεις κορυφαίες Γιορτές της Αρχαίας Σπάρτης, η διοργάνωση δεν κρύβει τον προσανατολισμό της στην Αρχαία Σπάρτη και τον Αρχαίο Κόσμο γι’ αυτό και το άνοιγμα της φετινής διοργάνωσης των “Υακινθείων” το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 7 μ.μ. θα γίνει με ένα επιστήμονα ο οποίος με την εργασία του ρίχνει άπλετο φως – κυριολεκτικά Απολλώνειο φως – στην εικόνα της Αρχαίας Σπάρτης. Πραγματικά, ο Φιλόσοφος και  Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πάτρας, κ. Απόστολος Πιερρής, είναι ο επιστήμονας που αποκαλύπτει μια άλλη Εικόνα της Σπάρτης, εικόνα αν μη τι άλλο συναρπαστική. Κυρίως όμως καταφέρνει να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις και πειστική εξήγηση σε τόσα πράγματα που έκαναν την Σπάρτη να μοιάζει ανέκαθεν “παράταιρη και ανορθόδοξη”.

Ο Απόστολος Πιερρής σε αυτή την συνάντησή του με το κοινό θα επιχειρήσει να ανοίξει ένα παράθυρο θέασης προς τον εκπληκτικό κόσμο της Αρχαίας Σπάρτης και για να το πετύχει θα χρησιμοποιήσει ως οδηγούς τρεις ιστορικές προσωπικότητες που καθόρισαν τη μορφή και το πεπρωμένο της σπουδαίας πόλης. «Λυκούργος, Αλκμάν και Κλεομένης. Η Αρχή, η Ακμή και ο Αγώνας Ανανέωσης στην Παρακμή της Σπάρτης» είναι ο τίτλος της παρουσίασης και όσοι είναι εξοικειωμένοι με το χαρισματικό λόγο του σημαντικού αυτού ερευνητή μέσα από την διετή παρουσία του στην Σπάρτη και του Σεμιναρίου in progress που παρουσιάζει, διακρίνουν στο θέμα του αυτό το  αστραπιαίο ταξίδι στην Ουσία της Αρχαίας Σπάρτης που μας επιφυλάσσει ο ομιλητής.

Τρεις ιστορικές προσωπικότητες ξεκλειδώνουν τον Κόσμο της Αρχαίας Σπάρτης

Το Σπαρτιατικό Θαύμα και η κατανόηση του Δωρικού Κόσμου είναι ένα δύσκολο στοίχημα, ο έμπειρος ομιλητής όμως θα επιχειρήσει να μας δώσει “την μεγάλη Εικόνα” και για να πετύχει το στόχο του χρησιμοποιεί τρεις μοιραίες για την Σπάρτη προσωπικότητες:

  • Τον Λυκούργο φυσικά. Αφήνουμε στην άκρη την βαριά σκιά του αυστηρού νομοθέτη που έχουμε όλοι στο μυαλό μας και συνδεόμαστε με ένα ευφυέστατο νου που εμπνεύστηκε και δημιούργησε μια νέα κοινωνία απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Απολλώνια Αρμονία.
  • Τον Αλκμάνα. Ένας ακόμα χαρισματικός πρωτοπόρος που μετουσίωσε σε Ποίηση την Σπαρτιατική στάση ζωής με την αποθεωτική της έμφαση στο Κάλλος, δημιουργώντας τον Λυρικό Κανόνα.
  • Τον Κλεομένη. Η τραγική ιστορική φυσιογνωμία που δεν κατάφερε να ανακόψει την πορεία παρακμής στην οποία οδηγήθηκε η Σπάρτη από την στιγμή που απομακρύνθηκε από το αξιακό σύστημα που τη δημιούργησε.

Μουσικός επίλογος και δεξίωση

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία των Καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Με τίτλο “Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι” θα χαρούμε ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στους μεγαλύτερους συνθέτες του ελληνικού πενταγράμμου με την Ηλέκτρα Βλαχονικολού (Πιάνο – Φωνή), τον Γιάννη Κονιδιτσιώτη στην κιθάρα και την Άννα Γιαννακοπούλου στο βιολί. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους με πλούσια εδέσματα από τους κατοίκους της περιοχής.

Πρόσβαση στο Αμφιθέατρο

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Όσον αφορά στην πρόσβαση στο Αμφιθέατρο, η καλύτερη είναι από την νέα Εθνική Οδό Σπάρτης – Λεύκτρων. Στον κόμβο της Πελλάνας θα στρίψετε προς Πελλάνα. Περνώντας μέσα από την Πελλάνα, θα συνεχίσετε για Περιβόλια, μετά Αλευρού και Γεωργίτσι. Αφού προσπεράσετε και το μνημείο με το αεροπλάνο (μετά το Γεωργίτσι), στα 200 μέτρα θα στρίψετε δεξιά προς το γήπεδο, όπου εκεί θα σας βοηθήσει ειδική σήμανση.

Εκπληκτικό, ανεμπόδιστο, πανόραμα

Ένας χώρος που τιμά την Αρχαία Σπάρτη

Ο καθηγητής Πιερρής, απόλυτος κάτοχος του αντικειμένου του & επικοινωνιακός δάσκαλος

Η πρόσβαση στο άνω διάζωμα του Θεάτρου

Απολαμβάνοντας την Ομορφιά

 

 

 

+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.