3 τόποι – 3 εποχές – 3 ηρωίδες. Το «Δαντελένιο μαντήλι» της Μεταξίας Παπαποστόλου είναι ένα γοητευτικό ιστορικό μυθιστόρημα που έχει ήδη κάνει αίσθηση. Μια «εισαγωγή» λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου


Απλά και αθόρυβα, το «Δαντελένιο μαντήλι», η πρώτη λογοτεχνική απόπειρα της Μεταξίας Παπαποστόλου που εκδόθηκε στην εκπνοή του 2021 θέλοντας να συνδεθεί έτσι με την μεγάλη επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, κατακτά βιβλιόφιλους, γοητεύει με την ατμόσφαιρά του και εξιτάρει τον αναγνώστη μεταφέροντάς τον σε  διαφορετικές εποχές της νεώτερης Ελλάδας. Εποχές για τις οποίες η εικόνα που έχουμε είναι ακόμα θαμπή……

Με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη Δευτέρα στον προαύλιο χώρο του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά, μου δόθηκε η αφορμή να κάνω μια κουβέντα με την Μεταξία, έναν άνθρωπο που ποτέ δε φοβήθηκε να είναι μπροστά, μαχητικά και δημιουργικά στα κοινά [πρόεδρος του Συνδέσμου φιλολόγων Λακωνίας, νομαρχιακή σύμβουλος, δημοτική σύμβουλος, αντιδήμαρχος Σπάρτης] και πάνω από όλα να υπηρετεί με πάθος τα Γράμματα και την Εκπαίδευση.

Αν και η συγγραφή είναι σημαντικό κεφάλαιο του έργου της, είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στα …..χωράφια της Λογοτεχνίας και αυτό έγινε μάλλον απρογραμμάτιστα – αλλά και αβίαστα.

Όλα ξεκίνησαν μόλις στο πλαίσιο μιας έρευνάς της έπεσε σε ένα πορτραίτο της Φλωρεντίας Κοπανίτσα που εικονογραφούσε άρθρο στο σημαντικό, ιστορικό περιοδικό «ΛΑΚΩΝΙΚΑ». Διαβάζοντας την ιστορία της που δημοσιεύτηκε σπαστά σε κάποια τεύχη, μια ιστορία ρομαντική που η εποχή και το πλαίσιο την έκαναν στα μάτια της ακόμα πιο γοητευτική, η Μεταξία ένιωσε να συνδέεται – και να εμπνέεται. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδος έρευνας που οδήγησε εν τέλει στη συγγραφή. Παρόλο που η ίδια δεν αναγνωρίζει στον εαυτό της φλέβα λογοτεχνική, όταν ήρθε η ώρα «να μπουν όλα σε μια σειρά» έπιασε τον εαυτό της να ξεφεύγει από τις φόρμες που είχε συνηθίσει στα προηγούμενα βιβλία της και αφέθηκε κυριολεκτικά σε μια αφήγηση που ζωντάνευε πρόσωπα, καταστάσεις, εποχές, σκηνικά…. Φόντο της ιστορίας, μια Ελλάδα που προετοίμασε και έζησε τον Επαναστατικό Αγώνα αλλά και την απελευθέρωση και στην συνέχεια εποχές δύσκολες κατά τις οποίες κλήθηκε να σταθεί στα πόδια της σαν σύγχρονο κράτος.

Πρωταγωνίστριες σε αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα τρεις γυναίκες – μάνα, κόρη και εγγονή – που έμελλε να ζήσουν σε διαφορετικούς τόπους, όλες όμως βίωσαν γεγονότα έντονα που διαμόρφωσαν το σύγχρονο Ελληνικό «τοπίο».

Η Μεταξία, επίμονη εργάτρια της λεπτομέρειας, παθιασμένη με την Ιστορία άρα και την έρευνα, με την εμπειρία στο σχολείο να την έχει πείσει πως η σύνδεση της «Μεγάλης» Ιστορίας με την τοπική διεγείρει την επιθυμία του μελετητή και του αναγνώστη να πάει πιο βαθιά, βρέθηκε σε άγνωστα νερά όμως….. ήξερε κολύμπι. Τιθάσευσε το υλικό της, ταυτίστηκε με τις ηρωίδες της, συγκινήθηκε στη διαδρομή μαθαίνοντας λεπτομέρειες και γνωρίζοντας τους απογόνους τους….. εν ολίγοις, έζησε έντονα όλα τα στάδια της δημιουργίας αυτού του βιβλίου και αυτό γίνεται αισθητό από την  ζωντάνια που εκπέμπει η ατμόσφαιρα και οι χαρακτήρες που τους έπλασε με σεβασμό αλλά και πιστότητα.

Μυστράς, Αθήνα, Ζάκυνθος. Τρεις τόποι, τρεις εποχές, τρεις ηρωίδες. Τις ενώνουν και τις χωρίζουν πολλά. Ένα μαντήλι όμως ……ιδιαίτερο θα παίξει ρόλο καθοριστικό. Θα τις σημαδέψει και τις τρεις τους.

Η Μεταξία Παπαποστόλου με αυτό το βιβλίο σίγουρα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της ως συγγραφέα και πιστεύω πως την εξέλιξη δεν μπορούμε καν να τη φανταστούμε – λαμβάνοντας υπόψη πως ήδη ολοκληρώνει το επόμενο βιβλίο της που ακολούθησε «αυτό το νέο δρόμο».

Το «Δαντελένιο μαντήλι» έχει μεγάλη διαδρομή μπροστά του και η παρουσίαση της Δευτέρας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να έρθουμε σε επαφή με το σκεπτικό της συγγραφέως αλλά και για να μπούμε στο κλίμα του…. Όλα αυτά βέβαια στον Μυστρά, τον τόπο που ξεκίνησε η ιστορία…

Για την περιπέτεια της συγγραφής του αλλά και την ιδιαιτερότητά του ως ιστορικού μυθιστορήματος θα μιλήσουν, εκτός από την συγγραφέα, η Παναγιώτα Λάσκαρη [φιλόλογος και ποιήτρια] και ο Δημήτριος Βαχαβιώλος [φιλόλογος και Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας].

Μια ιδιαίτερη διάσταση στην όλη παρουσίαση θα δώσει η καλλιτεχνική επιμέλεια της Κυριακής Χελιώτη, διευθύντριας του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης, με την Μουσική να αποδίδεται ζωντανά και να υπηρετεί δημιουργικά την εκδήλωση – και όχι ως ένα ηχογραφημένο ηχητικό χαλί…… Ο ανερχόμενος Σολίστ Πιάνου αριστούχος απόφοιτος Παναγιώτης Δρακόπουλος, ο τελειόφοιτος σπουδαστής Θεόδωρος Σπηλιώτης, [τάξη Μαρίας Βελμάχου] και η δασκάλα Πιάνου Εύα Ζαχαριά θα ερμηνεύσουν έργα για πιάνο των Chopin, Beethoven, Debussy – φτιάχνοντας ατμόσφαιρες που θα προσδώσουν φόρτιση στις λέξεις.

Την οργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης, το βιβλιοπωλείο «Δωρικόν»  και οι εκδόσεις «Πηγή».

Στην αυλή του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Μυστρά, το «Δαντελένιο μαντήλι» θα ξεδιπλώσει κάποια μυστικά του και η συγγραφέας θα μας καλέσει να γνωρίσουμε τις ηρωίδες που τόσο γοήτευσαν την ίδια…..

Η εκδήλωση ξεκινά στις 7.


Κείμενο & φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Για την Μεταξία Παπαποστόλου το “Δαντελένιο μαντήλι” σημαίνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου όπου το πάθος για την Ιστορία και την έρευνα δεν οδηγεί αναγκαστικά στη συγγραφή μελετών και άρθρων αλλά …..στην Λογοτεχνία. Μήπως έτσι πετυχαίνεις Μεταξία το υλικό σου να φτάσει πιο άμεσα και εύκολα σε ένα πλατύτερο κοινό;

Τρύπωσα στο Εθνικό Ωδείο Σπάρτης όπου η Κυριακή Χελιώτη κάνει καθημερινά πρόβες για να προετοιμάσει ένα ιδιαίτερο κομμάτι της παρουσίασης του βιβλίου

Ο Θεόδωρος Σπηλιώτης στο πιάνο. Το σκεπτικό της Κυριακής Χελιώτη [σε συνεννόηση με την συγγραφέα] είναι οι μουσικοί να ενταχθούν στο πλαίσιο της παρουσίασης δίνοντας άλλες προεκτάσεις στην εκδήλωση [και αποκτώντας μια πολύτιμη γιαυτούς εμπειρία]

Παρουσίαση / πρόσκληση του βιβλίου

1 comment

Add yours
  1. Έφη

    Μία λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου!
    Μία που “λέει” τόσα πολλά και ιδιαίτερα για τη συγγραφέα αυτού του ιδιαίτερου, όπως δείχνει να είναι, βιβλίου αλλά και γι’ αυτό καθ’ αυτό το βιβλίο.
    Μία Παρουσίαση στην οποία, όπως αποτυπώνεται σε αυτή εδώ την , θα δώσει ιδιαίτερη διάσταση και το μουσικό σχήμα που θα την πλαισιώσει.
    Πρέπει, όλο αυτό, να το απολαύσουμε ζωντανά τη Δευτέρα. Αξίζει!

+ Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.