Τελικά είναι η Σπάρτη μια ενδιαφέρουσα πόλη;


Κείμενο + φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Παρασκευή βράδυ. 29 Σεπτεμβρίου 2017. Το πρωί οι αθλητές ξεκίνησαν από το Ηρώδειο.

Ξημερώματα Σαββάτου ο πρώτος θα είναι κοντά μας. Στο Λεωνίδα. Στην Σπάρτη. 246 χλμ non stop.

Σπάρταθλον 2017. «Ο αγώνας των αγώνων».

Ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο διοργανώνουν και φέτος την «Σπάρτη – Ανοιχτή Πόλη» δίνοντας στο κοινό κίνητρα να κρατήσουν την πόλη «ζεστή» μέχρι τα ξημερώματα και την υποδοχή των υπεραθλητών. Η νύχτα προβλέπεται μακριά.

Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας από νωρίς. Ο φακός χαλαρά συλλαμβάνει κάποιες στιγμές. Κάπου μας προσκαλούν.Αλλού βλέπουμε φιλικές παρέες και πρόσωπα. Υπάρχει μια ωραία διάχυτη ενέργεια. Η απότομη μεταβολή του καιρού δεν ενθαρρύνει. Το vibe όμως σε κινητοποιεί. Δεν είναι μια τυπική Παρασκευή. Όχι. Δεν γίνονται επιδείξεις και μουσικά happenings κάθε μέρα στην πόλη. Όμως, κάτι φαίνεται πως αλλάζει. Αναρωτιόμαστε. Τελικά, η Σπάρτη είναι μια πόλη που μπορείς να την πεις «ενδιαφέρουσα;»

Μιλώντας για την Σπάρτη εύκολα η συζήτηση μπορεί να γιγαντωθεί και να περιπλακεί. Μένοντας στην ουσία και στην πραγματικότητα είναι ότι μετά χρόνους πολλούς η πόλη έχει αρχίσει να διαμορφώνει και να επικοινωνεί μια νέα φυσιογνωμία. Σε ποιόν «χρεώνεται» όμως αυτή η αλλαγή;

Η Σπάρτη γνωρίζει μια αργή αλλά απτή διαδικασία ανανέωσης και εξωστρέφειας και τα credits για αυτή την αλλαγή κανένας δεν τα δικαιούται περισσότερο από κάποιες νέες γενιές Σπαρτιατών, νέες φουρνιές επιχειρηματιών, νέες συλλογικότητες. Όλοι αυτοί που καταφέρνουν αψηφώντας παθογένειες, κλασσικές επαρχιακές μιζέριες παντός τύπου και ανεπάρκειες, να δημιουργούν. Όλοι αυτοί αφήνουν το αποτύπωμά τους. Γιατί αγαπούν την Σπάρτη. Επιλέγουν να ζήσουν στην Σπάρτη. Και την οδηγούν μπροστά. Το σημαντικότερο όλων; Όλο αυτό έχει μια δυναμική που τα βαρίδια μοιάζουν αδύναμα να ανακόψουν. Καιρός ήταν.

Τελικά το ερώτημα παραμένει. Είναι ενδιαφέρουσα πόλη η Σπάρτη; Αυτό μένει πια  να το πουν οι επισκέπτες της.Πάντως κάποιοι – όχι λίγοι –  δουλεύουν για να την κάνουν μια. Σίγουρα η Σπάρτη μπορεί να γίνει μια πολύ πολύ ενδιαφέρουσα πόλη.

+ There are no comments

Add yours