Εκεί, στους Σουστιάνους, στον βόρειο Ταύγετο, μια μικρή ταβέρνα μας υπενθυμίζει τι σημαίνει πραγματικά «γαστρονομική απόλαυση»


Είναι πάνω από δεκαετία που μοιάζει να έχουμε μπει σε ένα «γαστρονομικό matrix». Reality, στήλες και εκπομπές μαγειρικής παντού, σε κανάλια ελληνικά και ξένα – γλιτωμός δεν υπάρχει – ένας τηλεοπτικός στρόβιλος γύρω από τη Γαστρονομία και σαν να μην μας έφθανε ο βομβαρδισμός από τηλεοράσεως, να σου και  το Υoutube που έχει χριστεί πλέον «ο άτυπος βοηθός της νοικοκυράς». Και τι δε βρίσκεις στις video πλατφόρμες……. Από τους τρόπους συντήρησης των κλιματόφυλλων για να έχεις τα τέλεια ντολμαδάκια……….έως το πώς θα φτιάξεις την σωστή γιαπωνέζικη ομελέτα…. [ειδικά το τελευταίο δεν πιστεύω να σου έχει ξεφύγει!]

Και μπορεί να έχουν ανοίξει οι ορίζοντές μας – έχει και τα καλά του το πράγμα –  όμως….. στην «πραγματική ζωή» όλο και πιο δύσκολα εντοπίζεις εκεί έξω αυτό που λέμε «καλό φαγητό» και ακόμα πιο δύσκολα πετυχαίνεις αυτό που στο τέλος της ημέρας [και της γραφής] είναι και το ποθούμενο.

Να φας νόστιμα και ποιοτικά, σε ένα περιβάλλον που σέβεται τον πελάτη και με τιμές που δεν θα σε πιάσει ίλιγγος.

Αυτοί που ξέρουν από καλό φαγητό γνωρίζουν ότι τίποτε δεν είναι πιο εγγυημένο από τα κρυμμένα «διαμαντάκια». Τα ταβερνάκια που βρίσκονται τόσο «εκτός κέντρου» ώστε καταφέρνουν να διασώσουν μια αγνή αντίληψη του φαγητού και αντιμετωπίζουν την υπόθεση «γαστρονομία» αλλά και τον ίδιο τον πελάτη, τίμια και απλά.

Στο χωριουδάκι των Σουστιάνων, στον Ταύγετο, λίγα χιλιόμετρα βορείως της Σπάρτης, μια τέτοια ταβέρνα προσφέρει ήσυχες, δροσερές βραδιές σε όσους μπορούν να εκτιμήσουν την γλυκιά ντομάτα από τον κήπο των ιδιοκτητών, ένα σπιτικά φτιαγμένο τυρί καμωμένο με μεράκι, κρεατικά ….. όπως παλιά και μια wine list που έχει 3 κρασιά όλα κι όλα – το ένα σπιτικό.

Η «ταβέρνα του Τσάκωνα» στους Σουστιάνους έχει ένα ωραίο, διακριτικά φωτισμένο μπαλκόνι που το κάνει ακαταμάχητο η απαλή, βραδινή δροσιά που έρχεται από το βουνό. Η μουσική έρχεται από το βάθος διακριτικά – σαν να θέλει να μη χαλάσει την ησυχία του χωριού την οποία απολαμβάνεις….

Η ταβέρνα στην ουσία σερβίρει αυτό που προτείνουν οι κορυφαίοι σεφ του κόσμου. Πρώτη ύλη της περιοχής, προιόντα της εποχής, πιάτα της τοπικής κουλτούρας. Το κλειδί στον «Τσάκωνα» είναι ότι τα κρέατα είναι της παραγωγής τους [από την μικρή μονάδα της οικογένειας] και είναι πολύ φυσικό να αποτελούν τον βασικό άξονα στο μενού. Τα ζαρζαβατικά είναι δικά τους ή από ανθρώπους τους και τα «πράσινα» επίσης από τον κήπο τους ή διαλεγμένα με τα χέρια τους.

Εν ολίγοις: Απλότης – Απλότης – Απλότης.

Και με τι ισοδυναμεί αυτό;

Με …Απόλαυση – Απόλαυση – Απόλαυση!

Το …..πρόβλημα με αυτή την γαστρονομική εμπειρία είναι τι κάνεις μόλις γυρίζεις στην πόλη [και ειδικά στην Αθήνα]……Μαθαίνεις, αν μη τι άλλο, πως δεν αγοράζεις ότι σου «πασάρουν»….. Αντιθέτως, μαθαίνεις να ψάχνεις…. μαθαίνεις να ….ξετρυπώνεις….

Γιατί το καλό τελικά …. το ξετρυπώνεις.

 


Ταβέρνα Γιάννη Τσάκωνα | Σουστιάνοι Λακωνίας

Η ταβέρνα σερβίρει καθημερινά κάθε ημέρα από τις 8 το βράδυ [θερινό ωράριο]

Τηλέφωνο: 27310 98374


Κείμενο & φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Διακριτική η είσοδος της ταβέρνας [χωρίς ούτε καν ταμπέλα…..] στην καρδιά των Σουστιάνων ….. ένα μικρό και ήσυχο χωριό

Οι …..καλοφαγάδες έχουν βάλει “τον Τσάκωνα” στο χάρτη πάνω από όλα για τα κρεατικά του.

 Είναι τα πιο “απλά” ωστόσο, όπως η σαλάτα και το τυρί, που κλέβουν τις εντυπώσεις με την αυθεντικότητα της γεύσης τους

Το μπιφτέκι τολμώ να πω ότι είναι το …..hit τους. “Απλά ….δεν υπάρχει”…

Η απλότητα του Ελληνικού χωριού.. η απλότητα των υλικών… η απλότητα της Ελληνικής Γαστρονομίας…. απόλυτα ευθυγραμμισμένες

2 Comments

Add yours
  1. Ματα Σπηλιωτοπουλου

    Οσοι πατε Σπαρτη πρεπει οπωσδηποτε να πατε να φατε εκει τα αυθεντικα φαγητα του τοπου το τελειο κρεας το καταπληκτικο σπιτικο τυρι την αυθεντικη χωριατικη σαλατα με λαχανικα απο τον κηπο τους την υπεροχη θεα και την γαληνη ενος μικρου ομορφου χωριου μεσα στον Ταιγετο. Ματα Σπηλιωτοπουλου

+ Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.