Νεράϊδα. Το φαγητό της θα είναι από αυτά που θα σας μείνουν αξέχαστα από τη Λακωνία


Κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Λακωνία. Νότος. Κάβο Μαλιάς. Στην καρδιά ενός μικρού χωριού. Το κουρασμένο από το χρόνο «εξοχικόν κέντρον» της δεκαετίας του ’70 στον Άγιο Νικόλαο είχε την τύχη να το «ερωτευτούν» δυο φίλοι οι οποίοι είδαν σε αυτό, τον «απόλυτο» χώρο για να στεγάσουν το όνειρό τους. Τη δημιουργία του «τέλειου» Ελληνικού εστιατορίου. Με πολύ μεράκι, κόπο, ψάξιμο και υπομονή το εστιατόριο αυτό άνοιξε πριν από λίγα χρόνια και έχει μετατραπεί στο «κρυφό μυστικό των βέρων καλοφαγάδων». Και όχι μόνον. Ο χώρος έχει μια μοναδική, ανεξιχνίαστη «συνταγή» που μιλάει στην καρδιά όποιου διαβεί το κατώφλι του. Η Νοσταλγία σε γλυκαίνει – δε σε βαραίνει – το κέφι από τα παλιά γλέντια είναι έτοιμο να αναβιώσει ανά πάσα στιγμή [ναι.. το juke box είναι το μυστικό!] και φυσικά οι γεύσεις σε μαγεύουν και σε «δένουν» για πάντα μαζί της….. Φίλοι μου καλώς ήρθατε στη «Νεράϊδα». Στην κυριολεξία Νεραιδοκρουσμένοι θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο για το μαγαζί του Παντελή και του Αντώνη, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη διάσημη παράγκα που είχαν στήσει στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο και δημιούργησαν τη Νεράιδα που κάνει τους πάντες σήμερα να παραμιλούν… Αυτό το δίδυμο «έχει τη συνταγή»; Νομίζουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είναι αθεράπευτα ερωτευμένοι με αυτό που κάνουν. Και οι δυο.

Γλυκύτατος και μάγος της Κουζίνας, ο Παντελής, είναι ο σεφ που κινείται άνετα μεταξύ κουζίνας και αίθουσας. Έχει κάτι από το «large» της φιλοξενίας των παλιών Κωνσταντινοπολιτών. Ο Αντώνης, από την άλλη, χαμηλών τόνων και σπιρτόζος είναι ο αεικίνητος άνθρωπος του service. Επιλέγουμε σκόπιμα να βάλουμε εδώ μια τελεία [πριν εξελιχθεί σε παραλήρημα…] και να αφήσουμε τα πάντα να ξεδιπλωθούν μέσα από τις εικόνες. Ως επίλογο, υιοθετούμε τη λογική της resto κριτικής και βαθμολογούμε με απόλυτο 10 τα 5 αστέρια.  Φαγητό: 5* |  Service: 4*  |  Τιμές: 4*  |  Ατμόσφαιρα: 5*


Εξοχικό: Νεράϊδα [10’ από την Νεάπολη] Άγιος Νικόλαος Βοιών | Τηλέφωνο: 2734031227

 

Το εξοχικόν κέντρον των Σέβεντις… σε νέες δόξες

Η Νεράϊδα ήταν και είναι και στέκι με ζωντανή μουσική. Φόρος τιμής στην ιστορία της, η ίδια η πινακίδα

Το τραπέζι μας με θέα στη δημοσιά από κάτω

Στο Μοναστηράκι ψάξανε πολύ τα παιδιά να βρούνε τέτοια όμορφα, συλλεκτικά

Total 50s!

Mήπως να το ξαναθυμηθούμε;

Από τις παλιές ένδοξες μέρες του χωριού. Κόσμος! Όχι αστεία..

Έπεσαν με τα μούτρα στην Ανάγνωση του μενού

Τα λάφυρα της Κουζίνας

Ο chef  Παντελής καθιστά εξαρχής σαφές ποιανού η ωραία τρέλλα τους εμπνέει

Αθάνατος Βέγγος!

Λοιπόν παιδιά; Τι τραβάει η όρεξή σας;

Παντελής. Chef – φυσιογνωμία

Αποφασίσαμε;

Σαλάτα “Νεράιδα” με αυθεντικό τουλουμοτύρι

“Εκρηκτική” παντζαροσαλάτα

Τσαίτι: Τοπική παραδοσιακή πίτα με κατσικίσιο τυρί και δυόσμο…..

Δεν παίζεται!

Πιττάκια Καππαδοκίας….

…με τον παστουρμά τους, το κασέρι τους και ντοματούλα – πιπεριά

Λουκάνικο αλλά και σύγκλινο δικής τους παραγωγής

Σαλιγκάρια στιφάδο…

… μέχρι ενός!

“Βασιλικό” μελωμένο Κότσι

Η πρώτη μερίδα….

Κλασσικά – το πεδίο της μάχης… after

Το Juke Box ζει και το λαλάει καλά και γερά!

Η γωνιά των θρύλων!

Τρομερές φυσιογνωμίες μιας άλλης εποχής

Το κέφι ανεβαίνει στην Νεράϊδα και ο Παντελής ζητά αφορμή να βγεί από την κουζίνα

Ο Αντώνης απείχε από το φακό. Εδώ, στο “να τα συμμαζέψουμε λίγο” τον τσακώσαμε

Προφιτερόλ…. ή …

….ή …. συγκλονιστική Bitter πάστα;

Προφιτερόλ…. ή …

….ή Bitter; Αχχχ διλήμματα…

Μήπως …τάρτα με καραμελωμένη γκανάζ και χοντρό αλάτι;;;

Ή παγωτό….

Γιατί; Μπορείς να πεις εύκολα όχι σε ένα κανταίφι με κρέμα και γλυκό κουταλιού βύσινο;

Τάρτα … εξαίσια… τελικά…

Οι τόνοι πέφτουν … νωρίς το απόγευμα το μαγαζί αδειάζει και ευκαιρία για κουβέντα

Έτσι η Νεράϊδα σου μένει αξέχαστη…

…..παίρνοντας μαζί και κάποιο από τα γλυκά κουταλιού [και όχι μόνον!]

Τα πίσω τραπέζια μαζεύτηκαν….

…. ο κλειστός χώρος που ανοίγει το καλοκαίρι…

Γειά σου Νεράϊδα

 

 

 

6 Comments

Add yours
  1. Angeliki Papoulia

    Εξαιρετικό το άρθρο σας, οι φωτογραφίες και η προσέγγισή σας, αν και επιφυλακτική. Γι’ αυτό σας επιβεβαιώνω και επαυξάνω! Νεράιδα Ευφραίνει καρδίαν! Το μεράκι τους είναι αποτυπωμένο στα χειροποίητα έργα τους τόσο του φαγητού όσο και του χώρου τους. Η φιλοξενίας τους σε αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή και το χαμόγελό τους σε συνοδεύει μέχρι και την έξοδο! Οι δε πενιές όταν πέφτουν κι αυτές ζωντανές, σε συνεπαίρνουν σε άλλη διάσταση! Να ‘ναι καλά όλοι τους, να τους απολάμβάνουμε και να μας χαίρονται!

    • admin

      Eυχαριστούμε θερμά για το σχόλιό σας και τα καλά σας λόγια – Και εμείς όταν εντοπίζουμε τέτοιους ανθρώπους και τέτοιες επιχειρήσεις νιώθουμε ότι βρήκαμε θησαυρό! Είναι πράγματι αξιέπαινοι και ελπίζουμε μέσα από τις παρουσιάσεις μας να ενθαρρύνουμε και άλλους να ανεβάσουν τον πήχυ!

  2. ioanna

    Επισκέφθηκα πρόσφατα και τυχαία αυτό το ταβερνάκι και πραγματικά με μάγεψε! Πράγματι, όσο παραμένεις στο χώρο τόσο ταξιδύεις σε μια άλλη εποχή, γλυκιά, αυθεντική, γεμάτη πρωτότυπες γεύσεις και αστείρευτο κέφι. Έφυγα από εκεί σίγουρη πως θέλω να ξαναπάω με την παρέα μου και περήφανη να τους δείξω τι ανακάλυψα, καθώς είμαι σίγουρη πως θα τους αρέσει!
    Να σημιώσουμε επίσης πως τώρα το καλοκαίρι, διαθέτει ζωντανή μουσική καθημερινά (εκτός Τρίτης)!
    Είμαι βέβαιη πως δεν υπάρχει άλλος τέτοιος χώρος – για πολλούς λόγους!

  3. George Mathiopoulos

    Και αυτό το καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ αυτή την ταβέρνα. Απλά καταπληκτική! Συμφωνώ απόλυτα με την “κριτική¨σας και προσωπικά θεωρώ τη Νεράιδα την πιο καλή ταβέρνα της Λακωνίας. Είναι ευφάνταστη, με ψαγμένες γεύσεις από πολλά μέρη της Ελλάδας, πεντανόστιμα πιάτα και τα παιδιά πραγματικά λατρεύουν αυτό που κάνουν.
    Και τα γλυκά στο τέλος είναι απλά συγκλονιστικά!!!

  4. Χριστινα

    Πήγαμε το Πάσχα Μονεμβασιά και στη μόνη ταβέρνα που δεν κλάψαμε τα λεφτά μας ήταν στη Νεραιδα . Μπραβο σας

+ Leave a Comment