«Τα παιδιά της Χελιδόνας». Ο Εμφύλιος μέσα από τα μάτια του κινηματογραφιστή Κώστα Βρεττάκου


Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς

Ο Κώστας Βρεττάκος δεν είναι πια ανάμεσά μας είναι σίγουρο όμως ότι το έργο που άφησε πίσω και ειδικότερα το πέρασμά του από πολλούς δημιουργικούς χώρους θα τον αναδείξουν ως μια απολύτως ξεχωριστή περίπτωση στον Άτλαντα της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και διανόησης.

Αξίζει να εστιάσουμε στην κινηματογραφική ταινία του «Τα παιδιά της χελιδόνας», μια ελεύθερη προσέγγιση στο ομότιτλο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου μέσα από την οποία ξεδίπλωσε την πορεία της Αριστεράς από τον Εμφύλιο έως τη Μεταπολίτευση. Γυρισμένη το 1987 η ταινία καταπιάνεται με το Κεφάλαιο «Εμφύλιος – Αντάρτικο» θίγοντας ζητήματα που προφανώς δεν μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι κατά τη δεκαετία του ’80 χωρίς να προκαλέσουν ζυμώσεις και αντιδράσεις. Από τότε έως και σήμερα πολλά άλλαξαν, με τους Έλληνες λογοτέχνες να φαίνεται πως εξάντλησαν το θέμα [πρόσφατα σταθήκαμε στο Σπαρτιάτη συγγραφέα Δημήτρη Πετσετίδη το έργο του οποίου τροφοδοτήθηκε έντονα από αυτή την τόσο σκληρή περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας].

Έτσι, η ταινία παρά την συμμετοχή εξαιρετικών και πολύ δημοφιλών ηθοποιών [Αλέκος Αλεξανδράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Ηλίας Λογοθέτης, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Ληναίος, Πέρης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Πουλικάκος, κ.α.] δεν κατάφερε να διαγράψει την προβλεπόμενη τροχιά επιτυχίας [αν και απέσπασε αναγνωρίσεις και βραβεία]. Μια πινακοθήκη χαρακτήρων, γεγονότα και βιώματα που αλλάζουν απόχρωση ανάλογα με την ματιά των ανθρώπων που τα βίωσαν, οι ήρωες του χθες – ρημαγμένοι ήρωες της σημερινής καθημερινότητας, πλήρως απογυμνωμένοι από την ιστορική αίγλη. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ιστορία θέλει ακόμα το χρόνο της για να ολοκληρώσει το ζύγισμά της….


Μετά τις φωτογραφίες / εικόνες, δείτε την ταινία μέσα από το youtube


+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.