Τα 1000 πρόσωπα του Ταΰγετου


Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς / Δημήτρης Μπαγιώκος | Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπαγιώκος


Απ’ όσους έχουμε το προνόμιο να ζούμε κάτω από την σκιά του, λίγοι, πολύ λίγοι, είμαστε αυτοί που καθημερινά τον ατενίζουμε με το αίσθημα δέους που γεννιέται σε όποιον τον πρωτοαντικρίζει.

Λίγοι συλλαμβάνουμε το μεγαλείο του Ταΰγετου και ακόμα πιο λίγοι εμπνεόμαστε από αυτόν.

Ο φίλος μας, ο Δημήτρης Μπαγιώκος, είναι ένας από τους Σπαρτιάτες που έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με το βουνό. Ο ίδιος μπορεί να μη δηλώνει «φωτογράφος». Η εμμονή του ωστόσο να αποτυπώνει – σε καθημερινή σχεδόν βάση –  τα «1000 πρόσωπα του Ταυγέτου» τον έχει καταστήσει στα μάτια μας τον αδιαμφισβήτητο «Φωτογράφο του Ταϋγέτου».

Του ζητήσαμε, λοιπόν, να μας δημιουργήσει το δικό του portfolio ειδικά για τους Lakonistas και ανταποκρίθηκε άμεσα και με πολύ μεγάλη χαρά. Δε χρειάζεται να γράψουμε κάτι άλλο αντί εισαγωγής. Οι φωτογραφίες του Δημήτρη αποτυπώνουν εκπληκτικά το συναρπαστικό βουνό της Λακωνίας.

Θαυμάστε Ταΰγετο, αφήστε το δικό σας σχόλιο για τον Ταΰγετο, κοινοποιήστε Ταΰγετο.

Δημήτρη, μπράβο!


Σημείωμα του Δημήτρη Μπαγιώκου

“Όταν μου ζήτησε ο φίλος Πάνος Παπαδολιάς να κάνει μία παρουσίαση στο www.lakonistas.gr μερικών φωτογραφιών μου, με θέμα τον Ταΰγετο,  αρχικά ένιωσα κολακευμένος, αλλά συνάμα και έκπληκτος! Κολακευμένος γιατί ένας άνθρωπος με μία ξεχωριστή καλλιτεχνική ματιά, ‘’κάτι’’ είδε σε αυτές τις φωτογραφίες που δημοσιεύω στο Facebook, και έκπληκτος  γιατί ούτε δηλώνω, ούτε είμαι φωτογράφος. Άλλωστε στην μικρή μας πόλη υπάρχουν δεκάδες αξιόλογοι του είδους.

Με το πέρασμα των ημερών αποφάσισα να το επιχειρήσω. Κινητήριος μοχλός σε αυτή μου την απόφαση ήταν να αναδειχθεί  και από τη δική μου ταπεινή οπτική το μεγαλείο του ‘’αρσενικού’’ βουνού, του αγέρωχου Ταΰγετου!

Η διαδικασία επιλογής λίγων φωτογραφιών για την παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, επειδή για άλλη μια φορά διαπίστωσα ότι το υπέροχο αυτό βουνό έχει ‘’χίλια πρόσωπα’’! Λαμπρό, λιτό, μεγαλειώδες, αυστηρό, μυστηριώδες, πολύχρωμο, επιβλητικό…

Για όλους εμάς, που ζούμε στη σκιά του, ο Ταΰγετος είναι ένα μοναδικό σημείο αναφοράς. Είναι η ‘’όαση γαλήνης’’ στην πιεστική  καθημερινότητά μας, το  φυσικό τείχος ασφαλείας μας,  η αστείρευτη πηγή έμπνευσης και ομορφιάς!

Δεν είναι τυχαίο ότι όποιοι Λακεδαιμόνιοι ζουν μακριά του, τον αναπολούν όπως το σπίτι τους. Είναι γνωστή, άλλωστε η αντίδραση του μεγάλου Νικηφόρου Βρεττάκου όποτε επέστρεφε (συνήθως με λεωφορείο του ΚΤΕΛ,) στα πάτρια εδάφη.

Πάντα, μα πάντα, δάκρυζε όταν τον αντίκριζε…”

 

 

 

2 Comments

Add yours
 1. Georgios Nikolakakos

  Ταΰγετος

  Ταΰγετέ μου άρχοντα
  Σκύβω σε προσκυνάω
  Την πέτρα τον αιθέρα σου
  Σαν μάνα μου τιμάω

  Το Δία λες πατέρα σου
  Παιδί σου τον Ευρώτα
  Τριάντα αιώνες στη σειρά
  Μήτε που αλλάζεις ρότα

  Αγέρωχος,βουβός θωρείς
  Τα δέντρα και το χώμα
  Στο νάρθηκα του δειλινού
  Στου ζέφυρου το δώμα

  Μήτρα γιγάντων και θεών
  Μήτρα ιερών αγώνων
  Μήτρα της πέτρας της σεπτής
  Μήτρα και των Λακώνων

  © Copyright, Νικολακάκος Γεώργιος (spartinos)

  • coachpanos_39i6rq07

   Δωρική προσφώνηση όπως ταιριάζει στον Ταύγετο. Μπράβο και ευχαριστούμε που το μοιραστήκατε μαζί μας!

+ Leave a Comment