Κλείσιμο του Αυγούστου με ένα μουσικό γεγονός στο «Μουσείο της Ελιάς» που δεν πρέπει να χάσεις – ειδικά αν έχεις ιδιαίτερη σχέση με την Μουσική


Είναι γεγονός ότι όσον αφορά στις Τέχνες, τον Πολιτισμό αλλά και την Ψυχαγωγία γίνονται ενδιαφέροντα – αν όχι σημαντικά – πράγματα και εδώ στην Λακωνία. Κάποια ….. «γεννιούνται εδώ» ….και κάποια, όντως αξιόλογα, «απλά φτάνουν έως εδώ».

Φαίνεται όμως πως πολύ συχνά …… εκδηλώσεις με «βαρύτητα» καταφέρνουν να διαφύγουν της προσοχής μας. Ο βομβαρδισμός με τόννους πληροφορίας από τα Social καταντά σίγουρα αποπροσανατολιστικός, πράγμα που σημαίνει πως για να επικοινωνηθεί πραγματικά ένα σημαντικό καλλιτεχνικό / πολιτιστικό δρώμενο απαιτείται ….. μια μίνι προωθητική καμπάνια προκειμένου να «περάσει» στο κοινό. Ένα Δελτίο Τύπου, τελικά, δεν αρκεί.

Αυτές τις σκέψεις έκανα με αφορμή μια σημαντική εκδήλωση που έχει προγραμματίσει για αυτή την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 [ώρα 21:00] το  Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς [ΠΙΟΠ] στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη.

Πρόκειται για μια συναυλία επετειακού χαρακτήρα με τίτλο «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΜΥΡΝΗ – ένα μουσικό ταξίδι στο Χρόνο» με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή [άλλη μια επέτειος που στο μεγάλο πλαίσιο περνάει «άοσμα» και αδιάφορα……]

Το κουιντέτο εγχόρδων «Quintarco» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αποτελούμενο από τους Τριαντάφυλλο Λούκα (βιολί), Μαρίνα Χαραλαμπίδου (βιολί), Ενκέλα Κοκολάνη (βιόλα), Βάνια Παπαδημητρίου (βιολοντσέλο) και Τάκη Καπογιάννη (κοντραμπάσο),συμπράττει με τον εξαίρετο ουτίστα και ενορχηστρωτή Αλέκο Βρέτο για να παρουσιάσουν έργα των Edward Elgar, Γιάννη Κωνσταντινίδη (Κώστα Γιαννίδη) και Μανώλη Καλομοίρη καθώς και έργα από τη λόγια μουσική της Σμύρνης. Οι μουσικές από αυτό το μουσικό «κλίμα» θα συμπλεύσουν στο πλαίσιο της συναυλίας με παραδοσιακά και λαϊκά σμυρναίικα κομμάτια, κάποια γνωστά και κάποια άγνωστα στο κοινό, συμπληρώνοντας το μουσικό μωσαικό και την ατμόσφαιρα μιας πόλης απίστευτα κοσμοπολίτικης όπου οι διαφορετικές κοινότητες είχαν βρει τη θέση τους και συνυπήρχαν και μαζί με αυτές συνυπήρχαν και οι κουλτούρες τους.

Να σημειώσω πως όσοι αγαπούν την Μουσική δωματίου, γνωρίζουν πολύ καλά τους Quintarco – το δημοφιλές σχήμα εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Όσο για τον Αλέκο Βρέτο, δεν είναι απλά ένας περίφημος και πολύ γνωστός ουτίστας, αλλά έχουμε να κάνουμε με ένα μουσικό που έχει τάξει όλη τη ζωή του στη σύνθεση ήχων που συνταιριάζουν τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ με τη μελωδική ορμή της γνήσιας «ανατολικής» μουσικής [αξίζει να διαβάσετε μια παρουσίαση του ΕΔΩ].

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ….. έχουμε να κάνουμε με σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, με κορυφαίους μουσικούς και μια σπάνια, πλούσια, μουσική εμπειρία…..


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η συναυλία ξεκινά στις 9 //  Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης,10:00-18:00).

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού // Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη 231 00  //  Τ: 27310 89315   |  www.piop.gr


Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς |  Φωτογραφίες: ΠΙΟΠ


Το κουιντέτο εγχόρδων «Quintarco» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αποτελούμενο από τους Τριαντάφυλλο Λούκα (βιολί), Μαρίνα Χαραλαμπίδου (βιολί), Ενκέλα Κοκολάνη (βιόλα), Βάνια Παπαδημητρίου (βιολοντσέλο) και Τάκη Καπογιάννη (κοντραμπάσο)

 

“……Ο Αλέκος Βρέτος κουβαλάει στα μουσικά μπαγκάζια του ένα κράμα μουσικών. Αραβική, τζαζ και λάτιν. Τις αναδημιουργεί, αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε μελωδίες και ρυθμούς που «ρούφηξε» ταξιδεύοντας στα λιμάνια της Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Μεσογείου, δημιουργώντας ένα αριστοτεχνικό «κοκτέιλ» ήχων από διάφορα παραδοσιακά αραβικά και δυτικά όργανα ….” [από δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ]

 

Τα λόγια είναι φτωχά όταν είναι να περιγράψεις το “Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού” στην Σπάρτη….. τους χώρους του….. την τεράστια σημασία του για τους επισκέπτες της Λακωνίας….. την εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρει……Είναι ώριμες οι συνθήκες “να γίνει το επόμενο βήμα” και τόσο ο υπέροχος προαύλιος χώρος όσο και η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων να ενταχθεί δυναμικά στην Πολιτιστική ροή της πόλης μέσα από πιο μεγάλες διοργανώσεις που θα καταστήσουν το Μουσείο πραγματικό επίκεντρο

1 comment

Add yours
  1. Έφη

    Η πληροφορία που διαχέεται μέσω τέτοιων, ιδιαίτερα “κατατοπιστικων”, κειμένων είναι ανεκτίμητη.
    Τέτοιας “βαρύτητας” εκδηλώσεις με κορυφαίους μουσικούς είναι απαραίτητο να προωθούνται, με τέτοιου είδους καμπάνιες, ώστε να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό που τυχόν τις αγνοεί.
    Ένα Μπράβο στον Π.Π. που με τον ωραίο και γλαφυρό του τρόπο μας βοηθά να γνωρίσουμε Πολιτιστικούς Χώρους (Μουσείο Ελίας) και Καλλιτεχνικά Σχήματα (Quintarco), μέχρι σήμερα άγνωστα σε πολλούς από εμάς. Εύγε!!!!!

+ Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.