Στον Μυστρά και στο εκκλησάκι της Παναγίτσας [προτάσεις για τον Δεκαπενταύγουστο]


Δεκαπενταύγουστος και ο κόσμος θα γεμίσει τους μεγάλους κεντρικούς Ναούς των πόλεων. Υπάρχουν, ωστόσο, μικρά εκκλησάκια όπου βιώνεις μια τόσο μεγάλη γιορτή σε ….. άλλο κλίμα. Ως Ναό “Κοιμήσεως της Θεοτόκου”…. και συνήθως με το όνομα “Παναγίτσα” όλο και κάποιο θα βρίσκεται κοντά σας. Εμείς εντοπίσαμε και για πρώτη φορά συμμετείχαμε στον Εσπερινό στο εκκλησάκι της Παναγίτσας μέσα στον Μυστρά. Είναι μια πρόταση για όσους αναζητούν κάτι …. έξω από τα καθιερωμένα. [Να αναφέρουμε και το εκκλησάκι της Κοιμήσεως στα Πικουλιάνικα αλλά και την “Παναγίτσα” λίγο πριν μπείτε στα Βέρροια του Πάρνωνα].

Και όπως είχε γράψει ο Φώτης Κόντογλου πίσω στα 1959…. Η Κοίμησις Της Θεοτόκου είναι το δεύτερο Πάσχα της Ορθοδοξίας, εορτών εορτή και πανήγυρις πανηγύρεων …….Η σημερινή ημέρα είναι μεγάλη και επιφανής. Το γλυκοχάραμά της είναι καθαρό και γλυκύτατο. Σήμερα αγρυπνά όλος ο άϋλος χορός των Αγγέλων, των Προφητών και των αγίων για να υποδεχτούν στα ουράνια σκηνώματα την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ…..”


Κείμενο & φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Περνώντας τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου δεν στρίβετε στα αριστερά [όπως πάει κανονικά ο δρόμος] αλλά συνεχίζετε ευθεία και όπου μπορείτε παρκάρετε το αυτοκίνητό σας. Το εκκλησάκι της Παναγίτσας είναι πολύ πολύ κοντά.

 

Η μικρή πινακίδα είναι σίγουρα πολύ χρήσιμη

Το Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου “κρύβει” η πλούσια βλάστηση. Υπάρχει χώρος για όσους λειτουργούνται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του Ναού

Μπορείτε να προσκυνήσετε την Ιερή Εικόνα και να ανάψετε το κεράκι σας στην είσοδο του Ναού

Μικρός ο Ναός, απλός και ανεπιτήδευτος όμως η κατάνυξη περισσεύει

1 comment

Add yours
  1. Έφη

    Σίγουρα θα ήταν ιδιαίτερα κατανυκτικη, στην απλότητά της, η Πανηγυρική απόψε, σε αυτό το τόσο “ζεστό” εκκλησάκι!!!
    Αύριο με Υγεία!!! Υπό τη Σκέπη και τη Προστασία Της!!

+ Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.