Μια εκδήλωση έρχεται να μας γνωρίσει την «Σπάρτη ως πόλη του μεταξιού»


Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς – Οπτικό υλικό: Γ.Α.Κ. Νομού Λακωνίας


Στο τίτλο της ανάρτησης χρησιμοποιώ το ρήμα «γνωρίσει» και όχι ενδεχομένως το «θυμήσει» γιατί δυστυχώς το τόσο σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας της σύγχρονης Σπάρτης μοιάζει να έχει διαγραφεί! Κι όμως. Η Σπάρτη υπήρξε «πόλη του Μεταξιού», ένα «Σουφλί του Νότου». Και όχι μόνον αυτό. Το μόνο μεγάλο οικονομικό «boom» που γνώρισε αυτή η πόλη είχε να κάνει κατεξοχήν με την καλλιέργεια της μετάξης. Ποιος όμως τα γνωρίζει όλα αυτά; Ουδείς από τις νεώτερες γενιές. Μόνον οι πολύ παλιοί έχουν συγκρατήσει μια θαμπή εικόνα των «ωραίων αυτών εποχών», η δε πόλη μοιάζει να έχει ξεχάσει το «μεταξένιο της παρελθόν» παραδομένη σε αισθητική νάυλον.

Τι – πότε – που της έκθεσης

Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων [κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου] έδωσε φέτος την αφορμή για μια εκπληκτική έκθεση / happening που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Τα «Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Λακωνίας» διοργανώνουν την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 και ώρα 9.00 μ.μ., επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 29-31, μπροστά από την είσοδο του «παλιού Μεταξουργείου» της Σπάρτης, μια μικρή σε κλίμακα [αλλά μεγάλη σε αξία επιτρέψτε μου να προσθέσω]  υπαίθρια έκθεση με θέμα: «Μετάξι, Λακωνία 19ος αι. – αρχές 20ού, Επιλογές Τεκμηρίων».

Στόχος του δρώμενου που θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2018 είναι να πληροφορήσει το ευρύ κοινό για την παραγωγή, το εμπόριο και τη χρήση του μεταξιού στο λακωνικό χώρο, μέσα από πηγές τις οποίες η Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. έχει συλλέξει και διασώζει στο Χρόνο.

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση

Ειδικότερα έχουν δημιουργηθεί  5 πίνακες με ψηφιακές αποτυπώσεις σελίδων βιβλίων, σπάνιων επιστολών εμπόρων και ιδιωτών, συμβολαιογραφικών πράξεων, άρθρων σε παλιές εφημερίδες και περιοδικά με στοιχεία για το μετάξι. Τα Banners αυτά θα αναρτηθούν μπροστά από το μοναδικό σωζόμενο «Μεταξουργείο» της Σπάρτης σε μία «συνομιλία» που επιχειρεί να φέρει το χθες στο σήμερα.

Τα πολύτιμα αυτά αρχειακά τεκμήρια αναδεικνύουν την οικοτεχνική δραστηριότητα αγροτών της Λακωνίας για την παραγωγή κουκουλιών  καθώς επίσης και τη μεταποίησή τους σε μετάξι αλλά και την εμπορία και εξαγωγή των προϊόντων αυτών στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής. Παράλληλα, πληροφορούν για την πρωτο-βιομηχανική δραστηριότητα που σημειώθηκε στην πόλη της Σπάρτης ήδη από το 1837, με την ίδρυση του πρώτου μηχανικού μεταξουργείου από τον μεγαλέμπορο της Αγκώνας Κωνσταντίνο Δουρούτη. Τέλος, σε μια τελευταία και πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα, οι αρχειακές πηγές «διηγούνται» την παρουσία του μεταξιού στη φορεσιά των Λακώνων τον 19ο αιώνα.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο χώρος του «Μεταξουργείου» θα είναι ανοικτός και προσβάσιμος στο κοινό καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς και το Σάββατο 9 Ιουνίου τις ώρες 11:00-14:00 και 18:00-21:00.


Θα ήταν παράλειψη το να μην κάνουμε ειδική μνεία στο «Μεταξουργείο», ένα πολύ ενδιαφέρον, εναλλακτικό Στέκι Πολιτισμού που έχει φέρει νέο αεράκι στην Σπάρτη χάρη στις δραστηριότητες της ομάδας «Activatenow».

 

+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.