Σπαρτακιάδα: Μια «ιδέα» που έγινε κορυφαίος ποδηλατικός αγώνας [και θεσμός] – Μέρος Α’

31η διοργάνωση φέτος για την «Σπαρτακιάδα» και η ιστορία του κορυφαίου ποδηλατικού αγώνα που ενώνει Αθήνα και Σπάρτη κρύβει πολλά ενδιαφέροντα «μαθήματα». Όπως το ότι για να δημιουργηθεί κάτι “μεγάλο” χρειάζεται ένας μπροστάρης. Ένας οραματιστής. Και από κοντά, μια παρέα. Όχι απλά γιατί οι παρέες γράφουν Ιστορία, αλλά γιατί θέλει αγώνα πολύ για να καταφέρεις να δώσεις στην ιδέα σου σάρκα και οστά. Και κάτι ακόμα. Εξίσου σημαντικό. Όσος κόπος χρειάζεται για να κάνεις την αρχή, άλλος τόσος χρειάζεται για να κρατήσεις ζωντανό το δημιούργημά σου. Πόσο μάλλον για να το φέρεις στην κορυφή…..

Ο Ξηροκαμπίτης Σταύρος Καλκάνης υπήρξε σε αυτή την περίπτωση ο πρωτοπόρος νους. Πλαισιωμένος από μια παρέα φίλων, Λακώνων φοιτητών που είχαν πάθος με το ποδήλατο, έβαλαν τα θεμέλια της Σπαρτακιάδας, εκεί πίσω στο ….μακρινό 1988. Οργανωτικά στο πλευρό τους ο Δήμος Σπαρτιατών και ο τότε Δήμαρχος Δημοσθένης Ματάλας καθώς επίσης σημαντική η βοήθεια του «Σπαρτιατικού» Συλλόγου.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η Ποδηλατική Ένωση Παλαιομάχων αθλητών και ερασιτεχνών [ΠΕΠΑ] με δίκτυο εξαιρετικών διοργανώσεων σε όλη την χώρα, είναι ο φορέας που όχι απλά βάζει την οργανωτική σφραγίδα στον αγώνα αλλά, έχει πετύχει να αναδείξει την Σπαρτακιάδα σε κορυφαίο αγώνα του χώρου. Στο Καλλιμάρμαρο, σημείο εκκίνησης του αγώνα, συγκεντρώνονται πλέον ποδηλάτες από τις 4 γωνιές της χώρας [και όχι μόνον] οι οποίοι αφού διασχίσουν την Πελοπόννησο [μέσω του «αθάνατου Κωλοσούρτη»] καταλήγουν στην Σπάρτη και στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα. Φέτος στην γραμμή της εκκίνησης βρέθηκαν 354 ποδηλάτες και στο άγαλμα του Λεωνίδα τερμάτισαν 329. Ο Ολλανδός John Koreman σχεδόν «πέταξε» φτάνοντας στην Σπάρτη σε 8 ώρες και 15λεπτά. Και αυτός, όπως όλοι οι τερματίσαντες, τιμήθηκαν με ένα στεφάνι ελιάς.

Από τα πράγματα που αγνοούμε όλοι εμείς οι εκτός «χώρου» είναι ότι η Σπαρτακιάδα είναι ο αγώνας με τον οποίο κλείνει η ποδηλατική περίοδος. Έτσι, η έξαψη που δημιουργεί στους συμμετέχοντες η ιστορικότητα της διαδρομής ενισχύεται από την συγκίνηση που φέρνει το κλείσιμο ενός κύκλου. Η ευχή των ποδηλατιστών “και του χρόνου…” την οποία ακούσαμε να ανταλλάσσουν οι ποδηλάτες στο χώρο του τερματισμού τα λέει όλα. Ο αγώνας της επομένης από την Σπάρτη στο Ξηροκάμπι έχει απλά να κάνει με την νέα περίοδο… [συνεχίζεται]

ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Πάνος Α. Παπαδολιάς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.