Πόσα λίγα γνωρίζουμε για την Σπάρτη!

sparti-sparta-by-lakonistas-5

Διψάς να μάθεις για την Αρχαία Σπάρτη; Η Σπάρτη και η Ιστορία της είναι θέματα που σε ενδιαφέρουν και παρακολουθείς στενά; Θέλεις να μάθεις για την πόλη του Λεωνίδα πράγματα έξω από τα στερεότυπα και τα κλισέ που επαναλαμβάνονται; Τότε αυτό το σεμινάριο δεν πρέπει να το χάσεις με τίποτε | Κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς.

Πραγματοποιώντας λίγα μόλις χρόνια πριν ένα ειδικό γύρισμα με θέμα την Αρχαία Σπάρτη, μαθητές και μαθήτριες της πόλης είχαν κληθεί να ζωντανέψουν ενώπιον του φακού τη ζωή των Αρχαίων Σπαρτιατών. Όταν ήρθε η ώρα να γίνει ένα είδος αναπαράστασης της μάχης των Θερμοπυλών, θυμάμαι ακόμα τους ενθουσιασμένους εφήβους να στήνονται ως κινηματογραφικοί Σπαρτιάτες από τους «300» και να βροντοφωνάζουν «This is Sparta».  Αυτό τους ήταν οικείο, αυτό είχε «γράψει μέσα τους», αυτό ανέσυραν για να μπορέσουν να μιμηθούν. Ήταν την στιγμή εκείνη που συνειδητοποίησα το απίστευτο κενό που υπάρχει ως προς την γνώση της Ιστορίας, την ανάγκη δημιουργίας μιας ιστορικής αφήγησης που να είναι όχι μόνον ακριβής αλλά και γοητευτική, τη ανάγκη να αναδείξουμε ήρωες και πρότυπα στα οποία οι έφηβοι να δελεαστούν και να στραφούν αφού, δεκαετίες τώρα, έχουμε ανεβάσει τους ήρωες σε δυσπρόσιτα βάθρα θολώνοντας την εικόνα τους από νέφη ακαδημαϊσμών και μακροσκελή υμνολόγια εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Εδώ Σπάρτη κι ούτε τα ίδια τα Σπαρτιατόπουλα δεν έχουν, σε σχέση με τα άλλα Ελληνόπουλα, τη σωστή εικόνα για τους προγόνους τους.

Το θέμα απλά τεράστιο και θίγεται με αφορμή το γεγονός ότι η Σπάρτη για πρώτη φορά, από όσο γνωρίζουμε, φιλοξενεί  ένα εκπληκτικό, μακροχρόνιο, σεμινάριο το οποίο έρχεται να ξεδιπλώσει  και να φωτίσει όλες τις πτυχές του Κεφαλαίου «Σπάρτη» δίνοντας τη δυνατότητα στους Σπαρτιάτες να συνδεθούν με τον Πυρήνα και την Αλήθεια της Ιστορικής τους Κληρονομιάς και να απογαλακτιστούν [επιτέλους] από τις εκδοχές της Pop κουλτούρας.

Απομονώσαμε κάποιες φράσεις – κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε το εύρος αλλά και τη διεισδυτικότητα αυτού του σεμιναρίου:

  • ΤΙΤΛΟΣ: Η Σπάρτη και η δωρική ουσία του Ελληνισμού.
  • Η Σπάρτη αντιπροσωπεύει το αυθεντικότερο Δωρικό. Συνεπώς ευρίσκεται στη δυναμική αιχμή του δημιουργικού οργασμού που απεγέννησε τις συστατικές δομές του Ελληνικού Θαύματος.
  • Κατανόηση της Ελληνικής Κοσμογονίας που συντελέστηκε στην Σπάρτη από το τέλος του 9ου αι. π.Χ. μέχρι τις αρχές του 6ου.
  • Γένεση και πρώτη ανάπτυξη στη Σπάρτη των Μορφών που ορίζουν ουσιωδώς τον Ελληνισμό στην πολιτική, συγκρότηση, στον τρόπο βίου, σκέψης και αξιολογίας, στην Ποίηση και την Πλαστική.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό που «έγινε» στην Σπάρτη λειτούργησε καταλυτικά για ολόκληρη την πορεία του Ελληνισμού και η συμπύκνωσή του στο «μεγαλείο των Θερμοπυλών» και μόνον αδικεί την Ιστορική πόλη και την συνολική προσφορά της.

Το σεμινάριο αυτό του οποίου η πέμπτη [από 14 συνολικά] συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου υλοποιείται από το Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας και εισηγητής του είναι ο διευθυντής του Κέντρου, καθηγητής Απόστολος Λ. Πιερρής. Επιστήμονας που έχει μπει στα πιο βαθιά στρώματα της Ιστορίας ο Πιερρής εντυπωσιάζει το κοινό του και οφείλουμε να το υπογραμμίσουμε ιδιαίτερα σε ένα κοινό που είναι διστακτικό απέναντι στις διοργανώσεις που έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα και δύσκολα απολαμβάνουν Διαλέξεις που να έχουν να κάνουν με την Ιστορία και την Αρχαιολογία. Ίσως γιατί ο καθηγητής πετυχαίνει να εντοπίσει και να αναδείξει διασυνδέσεις όχι εύκολα ορατές από μια απλή μελέτη, ο Πιερρής είναι μια πολύ ιδιαίτερη μορφή διδασκάλου κρατώντας ζεστό το ενδιαφέρον του ακροατή του και οδηγώντας τον σε μονοπάτια που ο καθένας μας νιώθει ενεργός συνοδοιπόρος της Γνώσης και όχι απλά παθητικός δέκτης. Το βιώσαμε και οφείλουμε να σας το καταθέσουμε.

Σημειώστε τα θέματα των δυο επόμενων συναντήσεων:

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, 8 μ.μ.

Οι Δωριείς στην Πελοπόννησο, στις Νότιες Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στην Καρία – και η Δωρική Σπάρτη. Η κυοφορία του Νέου [1100 – 900 π.Χ.] Το Βίωμα του Κάλλους εις Αναζήτηση για Δημιουργία Μορφής.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, 8μ.μ.

Δωρική Κοσμογονία και το Νέο Σύστημα. Ο Λυκούργος και η Σύσταση της Ελληνικής Πόλης. Σπαρτιατική ιδιαιτερότητα και Σπαρτιατικός τρόπος βίου. Ο «κόσμος» της Σπάρτης, τα Ομηρικά Έπη, η Γεωμετρική Τέχνη & η Γέννα του Ελληνισμού [9ος αι. π.Χ.]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  

Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή  13 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ.

στο φιλόξενο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης [στο δεύτερο όροφο].

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ναι. Ένα σεμινάριο που Ιστορία και Φιλοσοφία συνυφαίνονται, μπορεί να είναι συναρπαστικό.

apostolos-pierris-by-panos-papadolias-lakonistassparti-sparta-by-lakonistas-spartans-relief-3sparti-sparta-by-lakonistas-dioskouroi-4

Leave a Reply