Υπήρξε πρωτοπόρος, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες εικαστικούς (και Σπαρτιάτισσα). Άσπα Στασινοπούλου


Η Άσπα Στασινοπούλου [1935 – 2017], κινούμενη σταθερά στο χώρο της Πρωτοπορίας, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ελληνίδες εικαστικούς. Η δεκαετία του 70, περίοδος πρωτοποριακών τάσεων και αναζητήσεων  για την Τέχνη ευρύτερα, της επέτρεψε να απελευθερώσει γρήγορα το δυναμικό της και να κινηθεί αψηφώντας τα στερεότυπα.

Χαρακτηριστικό της στάσης της απέναντι στα πράγματα είναι και το γεγονός ότι γρήγορα ενεπλάκη σε καλλιτεχνικές ομάδες που εξέφραζαν τις ιδεολογικές της αντιρρήσεις για την εμπορευματοποίηση της Τέχνης και το σύστημα των γκαλερί.

Το 2009, ως επιστέγασμα μιας διαδρομής με συνέπεια, οργανώθηκε αναδρομική της έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη για την οποία και  τιμήθηκε με το μεγάλο εκτός συναγωνισμού βραβείο της “AICA Hellas”.

Οι επιλογές της και η πορεία της στην Τέχνη παρά την εξωστρέφεια της δουλειάς της και την δέσμευσή της το έργο της να βγαίνει σε πλατύτερα στρώματα (και όχι μόνον στο εξειδικευμένο κοινό που ασχολείται με την Τέχνη συστηματικά), δεν την έκαναν γνωστή στο κοινό.

Όπως επίσης άγνωστο παραμένει το γεγονός ότι η Άσπα ήταν Σπαρτιάτισσα. Αυτό το βίντεο πολιτιστικής εκπομπής από το ….. [μακρινό] 1984 είναι, θεωρώ, μια καλή εισαγωγή / «γνωριμία» με μια καλλιτέχνιδα που άφησε σοβαρό καλλιτεχνικό αποτύπωμα πίσω της…..


Κείμενο + Art: Πάνος Α. Παπαδολιάς


+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.