Η ταινία του Μανιάτη Τζαννέτου Κομηνέα για τον Παύλο Μελά


Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Η ταινία αυτή, παραγωγή της «Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης», μπορεί να δημιουργήθηκε αρχικά για την εκπαιδευτική ζώνη της Κρατικής Τηλεόρασης, ωστόσο έμελλε να προβληθεί πολλές φορές από όλα τα Κρατικά Κανάλια και όχι μόνον. Ο Μανιάτης και φίλος μας, σκηνοθέτης, μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών», Τζαννέτος Κομηνέας είχε δουλέψει σκληρά για αυτή τη δουλειά και αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν έκανε μόνον την σκηνοθεσία και το μοντάζ της ταινίας. Δούλεψε εντατικά σε πολλά επίπεδα για την άρτια εκτέλεση αυτής της παραγωγής. Στις ιδιαιτερότητές της το ότι υπήρξε οδοιπορικό στις περιοχές στις οποίες μετέβη ο Παύλος Μελάς και στα τρία ταξίδια του.

Στα “Γράμματα από τη Μακεδονία” κεντρικές ιστορικές προσωπικότητες ενσαρκώνονται από εξαιρετικούς ηθοποιούς. Τον Τάσο Νούσια [στο ρόλο του Παύλου Μελά], τη Ναταλία Δραγούμη και τον Αντώνη Φραγκάκη. Η αφήγηση εξάλλου γίνεται από τον ηθοποιό Λεωνίδα “the voice” Κακούρη.

Σε μια στιγμή που το ζήτημα του «Μακεδονικού» ξαναζωντανεύει στην πολιτική σκακιέρα ζητώντας πιεστικά [και γι’ αυτό όχι αναίτια] την “επίλυσή” του, αξίζει να θυμηθούμε με αυτή την τηλεοπτική δουλειά τους τεράστιους αγώνες που έχουν δοθεί υπέρ της Μακεδονίας και της ελευθερίας της.

Το δραματοποιημένο αυτό ντοκιμαντέρ αξίζει, αν όχι επιβάλλεται, να είναι η αρχή για μια εις βάθος έρευνα που όλοι οφείλουμε να κάνουμε. Ας περιορίσουμε λίγο τον «τηλεοπτικό σανό» και ας ερευνήσουμε λίγο τας ιστορικάς γραφάς……

 

Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Α. Παπαδολιάς

Φωτογραφίες του Τζαννέτου Κομηνέα εν ώρα δράσης και σε ώρες….χαλάρωσης [πάντα με την σωστή παρέα. Εδώ με το φίλο μας Γιάννη Παύλου φυσικά στο “Μπαλκόνι του Ταϋγέτου” στο Γεωργίτσι].

+ There are no comments

Add yours