Στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο «Περιβόλι Ματάλα» της Σπάρτης


Γίνεται σε μια μικρή πόλη όπως η Σπάρτη να υπάρχουν ακόμα άγνωστες γωνιές για τους κατοίκους της; Κι όμως ναι. Αρκετοί είχαμε ακούσει για το Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στα Ματαλέικα και να που οι συγκυρίες φέτος μας επέτρεψαν να ανακαλύψαμε αυτό το ιδιαίτερα γραφικό κομμάτι της Σπάρτης.

Το ότι πολλοί Σπαρτιάτες δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή του έχει εξήγηση. Χτισμένο στις παρυφές της πόλης το παρεκκλήσι έμοιαζε να είναι …..στο πουθενά. Να όμως που οι καιροί αλλάζουν και ευρισκόμενο ακριβώς εκεί που δημιουργείται η νέα είσοδος της Σπάρτης το μικρό αυτό θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα θα καλωσορίζει – στην κυριολεξία – τους επισκέπτες της Σπάρτης.

Μέσα στο «Περιβόλι Ματάλα» το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ανήκει στην ιστορική οικογένεια Ματάλα και ανοίγει δυο φορές το χρόνο για να λειτουργηθούν οι πιστοί. Στην εορτή της Αγίας Παρασκευής – προφανώς – αλλά και στην μεγάλη εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν μια κανονική καταγραφή ωστόσο με την πρώτη ευκαιρία θα επιδιώξουμε να μάθουμε περισσότερα στοιχεία αλλά και να το αποτυπώσουμε φωτογραφικά πιο σωστά. Κάτι από την αύρα της παλιάς Σπάρτης είναι εκεί ακόμα αισθητό….

Κείμενο + φωτογραφίες: Πάνος Παπαδολιάς, εικαστικός & blogger


Η περίφραξη και η λιτή αλλά γραφική είσοδος συμβάλλουν στον να αντιληφθείς το χώρο ως κάτι ιδιαίτερο

Βρεθήκαμε στον Ιερό Ναό κατά τον Εσπερινό της παραμονής που περιελάμβανε φυσικά και αρτοκλασία

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία και μάλιστα όχι μόνον κόσμος από την ευρύτερη περιοχή

Ο χώρος, λιτός αλλά και φροντισμένος, δημιουργεί αίσθημα ανάτασης. Τα χρόνια που έρχονται θα είναι ένα σημαντικό και προβεβλημένο κομμάτι της πόλης της Σπάρτης

+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.