“Συναγερμός” στους φίλους της Ποιοτικής Μουσικής


Μπορεί ένας Μεγάλος πιανίστας να δώσει ρεσιτάλ σε ένα μικρό χώρο; Ευτυχώς ναι. Ο Σταύρος Κόλλιας έρχεται για μια εμφάνιση στην Σπάρτη και αυτό αποτελεί αναμφίβολα καλλιτεχνικό γεγονός. Αξίζει να δούμε κάποια πράγματα για αυτόν τον διακεκριμένο πιανίστα. Πρόκειται για ένα άνθρωπο της Μουσικής που δημιουργεί «ηλεκτρισμό» στα ρεσιτάλ του – φαινόμενο όλο και σπανιότερο πια. Για εμάς ήταν τεράστια έκπληξη το ότι καλλιτέχνης τέτοιου βεληνεκούς θα βρεθεί στην Σπάρτη τέτοια εποχή και σε κλειστό χώρο φαίνεται όμως ότι το Εθνικό Ωδείο – Παράρτημα Σπάρτης και η Κυριακή Χελιώτη βρήκαν τον τρόπο να μας εξασφαλίσουν μια τόσο σπάνια πιανιστική εμπειρία.

Κλειδί σαφώς είναι η ίδια η πεποίθηση του καλλιτέχνη ο οποίος έχει δηλώσει: «η αίσθηση ευθύνης του καλλιτέχνη απέναντι στο κοινό δεν περιορίζεται στον τόπο και στο χώρο». Το ενδιαφέρον όμως μεγιστοποιεί το πρόγραμμα του ρεσιτάλ. Με τίτλο «Μια ιδιαίτερη Mουσική σχέση» επιχειρείται μια μουσική γέφυρα ανάμεσα στον W.A. Mozart και τους κορυφαίους Ιάπωνες συνθέτες Toshio Hosokawa, Toru Takemitsou, Karen Tanaka,  Toshi Ichiyanagi. «Έτσι ποιητικά, ο  Μότσαρτ  και οι σύγχρονοι Iάπωνες συνθέτες αντικατοπτρίζουν ο ένας τον άλλον σε ένα άπειρο καλειδοσκόπιο αναπόφευκτων επιρροών».

Το ρεσιτάλ θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα «Γεώργιος Φελούρης» στο Κτήριο του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης [Οδός Λεωνίδου 72] την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στις 8.00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη ωστόσο απαραίτητη είναι κράτηση θέσεων γι’ αυτό επικοινωνήστε με το  Εθνικό Ωδείο Παράρτημα Σπάρτης στο τηλέφωνο:  2731 023506. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας και του ΕλληνοΙαπωνικού Συνδέσμου.

Σταύρος Κόλλιας, σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Σταύρος Κόλλιας γεννήθηκε στην Αθήνα. Ως υπότροφος του Εθνικού Ωδείου πήρε δίπλωμα πιάνου με πρώτο Βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης [τάξη Χρυσής Παρθενιάδη-Φλώρου]. Έχει μελετήσει με τον Λεβ Βλασένκο στην Αθήνα και τον Γκεόργκι Σάντορ στο Σάλτσμπουργκ. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, την Φιλαρμόνια της Σόφιας και την Ορχήστρα “Georges Enescu”. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και έχει συνεργαστεί με σύνολα Μουσικής Δωματίου. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ορφείο Ωδείο και στη Σχολή Μωραΐτη.

 

Μέταλλο σε νέες χρήσεις. Γλυπτικές δημιουργίες του Αλέξανδρου Παπαστρατηγάκη

Εξίσου ενδιαφέροντες και ασυνήθιστους δρόμους ακολουθεί ο Σπαρτιάτης καλλιτέχνης Αλέξανδρος Παπαστρατηγάκης ο οποίος θα μας δείξει δουλειά του σε ένα ιδιαίτερο χώρο του Εθνικού Ωδείου – Παράρτημα Σπάρτης το τριήμερο Σάββατο – Κυριακής – Δευτέρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριο της έκθεσης διαμορφώνεται ως εξής:

11.00- 14.00 & 17.00 – 20.00  και τις τρεις ημέρες.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στις 19.30.
Η έκθεση έχει τίτλο «Δεν πετώ ούτε ψίχουλο απ’ ό,τι μου δίνεις» και αποτελείται από γλυπτά μεγάλων και μικρών διαστάσεων μετάλλου.

Αλέξανδρος Παπαστρατηγάκης, σύντομο βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Παπαστρατηγάκης γεννήθηκε το 1991 στη Σπάρτη όπου ζει και δραστηριοποιείται. Είναι απόφοιτος του επαγγελματικού Λυκείου Σπάρτης στον τομέα της μηχανολογίας εγκαταστάσεων και απόφοιτος επαγγελματικής σχολής στο τομέα κατασκευών και Αρχιτεκτονικής τοπίου και φυτοτεχνικών επιχειρήσεων. Ασχολείται με την τέχνη της γλυπτικής, χρησιμοποιεί μέταλλα που συγκεντρώνει από ανακυκλώσιμα ανταλλακτικά που κουβαλούν ιστορίες και καταδεικνύουν την φθορά και την πάροδο του Χρόνου και με την διαδικασία της επανάχρησης των υλικών, δημιουργεί αναγνωρίσιμες φόρμες, ένα είδος κολλάζ που μετατρέπει ένα τυχαίο και συχνά διαβρωμένο κομμάτι μετάλλου σε σιλουέτες ζώων ή ανθρώπων και αντικείμενα. Μορφές αιώνιες, μυθικές. Αντιλαμβάνεται την τέχνη του ως “θείο δώρο” που του δόθηκε για να εξωτερικεύσει μέσω αυτού την αγάπη και την καλοσύνη που ενυπάρχει στην ψυχή του.
“Όμως,δεν ξοδεύω τον ήλιό σου άδικα.
Δεν πετώ ούτε ψίχουλο απ’ ό,τι μου δίνεις.
Γιατί σκέφτομαι την ερμιά και τις κατεβασιές του χειμώνα….
Νικηφόρος Βρεττάκος «Αν δε μου ‘δινες την ποίηση Κύριε»

 Κείμενο: Πάνος Παπαδολιάς | Φωτογραφία: www.culturenow.gr | Art: Πάνος Παπαδολιάς

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours