Μήπως η Σπάρτη πρέπει να …. αλλάξει όνομα;

Άραγε θα έμπαινε σε άλλη «τροχιά» η Σπάρτη αν ….. έκανε μια τέτοια αλλαγή;  Σου έχει περάσει από το μυαλό; Η ιδέα που πολλοί θα σπεύσουν να βαπτίσουν “τολμηρή”, μου γεννήθηκε πριν από δυο χρόνια και το ερέθισμα δόθηκε από ένα εικαστικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…..

Ήταν 2018 όταν υλοποιήθηκε στον ζηλευτό [από πολλές απόψεις] αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης ένας πολύ ενδιαφέρων «εικαστικός διάλογος». Ένα εικαστικό γεγονός από αυτά που σπάνια πραγματοποιούνται ειδικά στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μας. Έργα δυο σημαντικών, ξεχωριστών Ελλήνων γλυπτών, του Γιώργου Ζογγολόπουλου και του Γιώργου Χουλιαρά, αναπτύχθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο επιφυλάσσοντας «ξάφνιασμα» στους επισκέπτες αλλά και επιτυγχάνοντας νέες αρμονίες ανάμεσα στο χώρο, το τοπίο, τα μνημεία και τα επιλεγμένα σύγχρονα γλυπτά τα οποία – αξίζει να σημειωθεί – ήταν όλα εξαρχής δημιουργημένα για να «αναπνέουν» σε δημόσιο χώρο. Σε ένα αρχαίο τόπο που η Τέχνη πάντα γέμιζε τον Δημόσιο χώρο βρήκαν τη θέση τους σύγχρονα έργα που πλάστηκαν για να επικοινωνούν με το πλατύ κοινό. Τίτλος της έκθεσης την επιμέλεια της οποίας είχε η Ίριδα Κρητικού ήταν «Ζογγολόπουλος – Χουλιαράς: Μεσσάνα».

Μεσσάνα; ΜΕΣΣΑΝΑ; Και όχι Μεσσήνη;

Η χρήση της Δωρικής διαλέκτου [που χρησιμοποιεί το Α αντί του Η] στο συγκεκριμένο όνομα ήταν το στοιχείο που πυροδότησε πολλές σκέψεις. Όλες κατέληγαν στο «αφού η Σπάρτη είναι διεθνώς γνωστή με το Δωρικό όνομά της – Σπάρτα – γιατί εμείς να κρατάμε τον «αττικό τύπο»;

Γιατί, λοιπόν, «Σπάρτη» και όχι και επισήμως ΣΠΑΡΤΑ;

Χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση η ιδέα και τα πλεονεκτηματά της; Πιστεύουμε πως όχι. Απλά την καταθέτουμε μέσα από το Lakonistas.

 


Κείμενο & φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς |  Lakonistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.