ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Σήμερα στου σχεδιαστή Μόδας Δημήτρη Ντάσιου

Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι πάσης φύσεως τεχνίτες ίσως να αποδείχθηκαν οι πιο τυχεροί όλο αυτό το διάστημα που νιώσαμε στο πετσί μας για τα καλά τι σημαίνει «περιορισμός». Ξεπέρασαν γρήγορα το «σοκ» και συνέχισαν να δραπετεύουν στην Τέχνη τους….. με το προνόμιο ακόμα περισσότερης ησυχίας και λιγότερων περισπασμών.

Ας μη βιαστούμε όμως να βάλουμε γλάσσο στην πραγματικότητα. Η επόμενη μέρα για όλους, πόσο μάλλον για τα δημιουργικά επαγγέλματα, μοιάζει με δυσεπίλυτο γρίφο. Και αν οι καλλιτέχνες τραβήξουν – ενδεχομένως – τα μεγαλύτερα ζόρια, αξίζει να εστιάσουμε στο χώρο της Μόδας, ένα πεδίο πραγματικών προκλήσεων στο οποίο οι Έλληνες σχεδιαστές έχουν αποδείξει ότι επιβιώνουν μόνον και μόνον επειδή ξέρουν να επιμένουν και να μάχονται. Η Ελληνική Πολιτεία τους έχει δείξει επιδεικτικά την πλάτη της.  Έως τώρα.

Παρακολουθώντας τη δουλειά ενός ιδιαίτερου Έλληνα σχεδιαστή, του Δημήτρη Ντάσιου, έκρινα πως διαθέτει πολλά στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως έμπνευση για όλους εμάς. Ο Δημήτρης ξέρει να «ανοίγει δρόμους» και αυτή τη φορά είναι πιο χρήσιμο παρά ποτέ να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Όχι μόνον γιατί μετέτρεψε πραγματικά το «Μένουμε σπίτι» σε «Μένουμε εργαστήριο» αλλά και γιατί σε ότι κάνει ο πήχης είναι ψηλά. Δούλεψε σκληρά μέχρι να καταφέρει τα ρούχα του να βρίσκονται σήμερα στις top μπουτίκ του πλανήτη.

Ποιος είναι όμως ο Δημήτρης Ντάσιος;  Ας τον γνωρίσουμε. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Γεννήθηκε καλλιτέχνης θα έλεγα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, θέατρο και κλασικό τραγούδι. Μπορεί να δούλεψε σαν ηθοποιός πλάι σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου και να συνεργάστηκε επί σειρά ετών με την Εθνική Λυρική Σκηνή σιγά σιγά όμως τον κέρδισε ο σχεδιασμός κοσμημάτων. Με τον κόσμημα να λειτουργεί σαν προστάδιο, ο Δημήτρης πέρασε στη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ. Με άλλα λόγια, στον πολύ ανταγωνιστικό χώρο της Μόδας….

Πηγές έμπνευσής του; Η Ελληνική παράδοση αλλά και ο Πολιτισμός άλλων λαών λειτουργούν ως τεράστια δεξαμενή έμπνευσης από την οποία αντλεί στοιχεία και με τρόπο ευφυή και εκλεκτικιστικό τα εντάσσει στα ρούχα του ως ethnic στοιχεία. Οι συλλογές που δημιουργεί παρουσιάζονται σε Μιλάνο και Παρίσι κατά τη διάρκεια των “Εβδομάδων Μόδας” καταφέρνοντας έτσι να αποκτήσει και να διευρύνει το δίκτυο των σημείων πώλησης στις οποίες περιλαμβάνονται οι σημαντικότερες boutiques του κόσμου. Με ρούχα που ισορροπούν μεταξύ Μόδας και Τέχνης και με ψυχοσύνθεση – σαφώς –  καλλιτέχνη είναι φυσικό [επιλεγμένα] ρούχα του να εκτίθενται ακόμα και σε galleries αλλά και μουσεία παγκοσμίως.

Στην εποχή της FAST FASHION ο Δημήτρης Ντάσιος αντιτάσσει την έννοια της SLOW FASHION με ρούχα που δουλεύονται με μαστοριά, με μεράκι, με έμπνευση. Είναι εμφανέστατο ότι τα ρούχα του αντανακλούν τον δημιουργό τους και πως αυτός λατρεύει την Τέχνη, γνωρίζει από Τέχνη, επεκτείνει τα όρια της Τέχνης.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΙΩΝΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ «ΚΟΡΩΝΟ-ΚΡΙΣΗΣ» ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ;

Ο ίδιος μας είπε: «Στην αναπάντεχη διαδικασία της καραντίνας, η οποία δυστυχώς έχει φέρει πολλά προβλήματα στην διεκπεραίωση της δουλειάς σε όλα τα επίπεδα, ένα μεγάλο αντίδοτο για μένα είναι η δυνατότητα της εκτόνωσης της δημιουργικότητάς μου μέσα από την κατασκευή μιας καινούργιας ΣΕΙΡΑΣ, την οποία σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε μετά το τέλος του εγκλεισμού σε μια γνωστή γκαλερί της Αθήνας, με τίτλο «Εντός ορίων». Τη δυνατότητα αυτή μου την έδωσε η ευκολία που έχω αποκτήσει μαθαίνοντας να ράβω ο ίδιος, πράγμα που με προχώρησε πολύ δημιουργικά και σχεδιαστικά. Η μεγάλη μου αγάπη στο χειροποίητο, από την εποχή που σχεδίαζα και κατασκεύαζα κοσμήματα, αλλά μέχρι και τώρα είναι αυτή που μου επιτρέπει να εργάζομαι σε καθημερινό επίπεδο αλλά και να μπορώ να ανταπεξέρχομαι έστω και μόνος μου στις ανάγκες αυτής της δουλειάς». Συμπέρασμα πρώτο: Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. Σκεφθείτε πόσο επηρεάζει την ζωή και την καθημερινότητά μας…… Και ακόμα. Η πρώτη δουλειά, η δουλειά της …..ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ενός εικαστικού σχεδιαστή είναι μια εικαστικού χαρακτήρα ενότητα!

Για να μην πέσουμε στην παγίδα των ….. «ωραιοποιήσεων» ομολογεί: «Μου λείπει πολύ το team του ατελιέ και η καθημερινότητά μας στο χώρο της δουλειάς, η οποία έχει εξελιχθεί πολύ καλά και γίνεται συνεχώς πιο αποδοτική. Παρόλα αυτά η δυνατότητα δημιουργίας και εκτέλεσης «στο ατελιέ μόνος» είναι μια γοητευτική διέξοδος στο ζοφερό περιβάλλον. Έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια προσωπικά ενάντια στο φόβο και βλέποντας ότι αυτό που χαρακτηρίζει τη νέα εποχή είναι αυτό ακριβώς, θα ήθελα να πω ότι ο βασικός μας εχθρός είναι τελικά ο ΦΟΒΟΣ. Και σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε όσα γίνεται πιο σθεναρά και να μην επιτρέψουμε να γίνει σύντροφός μας για το επόμενο διάστημα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα από τον κάθε ιό».

Αν το καλοσκεφτείς, θα προσέθετα, όλη μας τη ζωή φόβητρα υψώνονται και μας κρατούν μακριά από τη διεκδίκηση των ονείρων μας. Μέσα στην «Κρίση» ωστόσο καταφέραμε να δυναμώσουμε και να τα ξεπεράσουμε.  Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν μοιάζει με τίποτε άλλο παρά με «comeback» του φόβου. Ένα …ντόμινο φόβου που ξεκινά από τις …. «Ειδήσεις» και ολοκληρώνεται με γερές δόσεις τρομολάγνου Χόλλυγουντ. Σκέψου το ….επεξεργάσου το …..και πάρε αντίμετρα.

Μια ευχή από τον Δημήτρη Ντάσιο που έρχεται ως επιστέγασμα και κλείσιμο: «Εύχομαι να τελειώσει αυτό το κακό όνειρο και ο κόσμος πια να βγει έξω έχοντας συνειδητοποιήσει το πόσο ωραία ήταν η ζωή του, πόσο δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρεται για την καθημερινότητά του και πόσο τελικά η εργασία και η αγάπη στο περιβάλλον, στον συνάνθρωπο είναι ένα δώρο το οποίο μας έχει δοθεί και που εμείς πρέπει να μετακυλήσουμε γύρω μας».

INFO |  Μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς του Δημήτρη Ντάσιου και του brand “DASSIOS” στην ιστοσελίδα με το όνομά του /  DASSIOS.COM Επίσης μπορείς να την παρακολουθείς στα social media. Στο Instagram ως dimitris dassios και στο facebook ως Dassios Mykonos


Κ ε ί μ ε ν ο:   Πάνος Α. Παπαδολιάς  |   Φ ω τ ο γ ρ α φ ί ε ς:   Δημήτρης Ντάσιος

Ο Δημήτρης εκφράζει και εκπροσωπεί την έννοια της “προσωπικής” Μόδας η οποία βασίζεται στην έμπνευση και τη χειροποίητη δημιουργία. Εκ διαμέτρου αντίθετος σε ότι αντιπροσωπεύει η FAST FASHION πιστεύω ότι μπορεί να βγει δικαιωμένος [ακόμα και κερδισμένος] μετά από την “Κρίση της Πανδημίας” η οποία θα λειτουργήσει ως “διορθωτικό” όλων των κακών κειμένων της σύγχρονης Μόδας όπως διατύπωσε ο μέγας Giorgio Armani.

To brand DASSIOS έχει φανατικές οπαδούς και μάλιστα οι περισσότερες έχουν μπει στον “Κόσμο του Δημήτρη Ντάσιου” με δόλωμα τα αξεπέραστα Denim κομμάτια του στα οποία απλά δεν μπορείς να αντισταθείς.  Κομμάτια υπέροχα, ιδιαίτερα, με συναρπαστικά και αναπάντεχα παντρέματα που μένουν αρυτίδωτα στην ντουλάπα σου.

Οι επιρροές του Ντάσιου από την Ελληνική Παράδοση αλλά και η χρήση στοιχείων από ξένες, φολκλόρ κουλτούρες τον κατατάσσουν στους σχεδιαστές με ethnic επιρροές. Αφήνοντας στην άκρη τις λεπτομέρειες και μένοντας στο σύνολο έχουμε πάντα να κάνουμε με κομμάτια που κερδίζουν τις εντυπώσεις με το στυλ τους, την αυθεντικότητά τους και τη διαχρονική τους δύναμη.

Η θεατρική κουλτούρα αλλά και η έμφυτη θεατρικότητα του σχεδιαστή αντανακλά στα ρούχα αλλά ακόμα περισσότερο στις ειδικές, εικαστικού χαρακτήρα συλλογές τις οποίες δημιουργεί σε κομβικές φάσεις και με κομβικές εμπνεύσεις. Πραγματικά αναμένουμε να δούμε αυτό που δημιούργησε όλες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες του εγκλεισμού.

Αν λατρεύεις τσάντες και αξεσουάρ, ετοιμάσου να ….. ερωτευτείς.

Το δέρμα είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα υλικά του Ντάσιου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.