Γνωριμία με τα μεγάλα λακωνικά Οινοποιεία. Θεοδωρακάκος.

Μια πρώτη γνωριμία με τρία μεγάλα λακωνικά Οινοποιεία

Κείμενο + φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Μια απλή βόλτα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου αρκεί για να αισθανθείς «τον πόλεμο που μαίνεται στο χώρο του κρασιού». Μεγάλοι οινοποιοί, τόποι συνδεδεμένοι με τον Οίνο από την Αρχαιότητα, κρασιά που κερδίζουν μάχες εκτός των συνόρων συνθέτουν ένα σκηνικό έντονου ανταγωνισμού που φυσικά βγάζει νικητή το Ελληνικό κρασί. Σε αυτή την μάχη των «γιγάντων» η μικρή Λακωνία κάνει σιγά σιγά σοβαρά βήματα προόδου χάρη στους επίμονους δικούς της οινοποιούς. Ανθρώπους που με παραδειγματικό μεράκι και εντυπωσιακό πείσμα δίνουν τον αγώνα τους και έχουν ήδη καταφέρει να πείσουν ότι «η Λακωνία κάνει κρασιά και μάλιστα καλά κρασιά». Ποιο είναι το καλό χαρτί των Λακώνων; Φυσικά, οι ντόπιες ποικιλίες αλλά και η οινική παράδοση αυτού του τόπου την οποία αργά αλλά ….αποδοτικά «ξεθάβουμε» καθιστώντας τη Λακωνία ένα αξιοπρόσεκτο κομμάτι του Οινικού χάρτη αυτής της χώρας.

Με αφορμή την εξαιρετική, για ιδιώτη, πρωτοβουλία του ξενώνα «Μπαλκόνι του Ταυγέτου» στο Γεωργίτσι να συγκεντρώσει 14 οινοποιούς και αντίστοιχα λευκά κρασιά σε μια μεγάλη Γιορτή Λευκού Οίνου την Κυριακή 21 Μαίου, ακολουθήσαμε τον ιδιοκτήτη, Γιάννη Παύλου, στην επίσκεψή του σε τρία μεγάλα οινοποιεία της Λακωνίας τα οποία και συμμετέχουν στην εκδήλωση με λευκά κρασιά τους. Μοιραζόμαστε αυτές τις εικόνες ως προσκλητήριο γνωριμίας με τα λακωνικά κρασιά. Τα αγαπάτε και τα προτιμάτε ήδη; Πείτε μας το γιατί. Τα ανακαλύπτετε τώρα; Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας. Νομίζουμε ότι τα Λακωνικά κρασιά στην μάχη της ποιότητας μπορούν να σταθούν γερά στα πόδια τους. Και κυρίως να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Αν μπορείτε να βοηθήστε σε αυτό, εδώ είμαστε! Eviva! Εις υγείαν!

Στάση πρώτη: Κτήμα Θεοδωρακάκου. Αν και οι συνθήκες του χρόνου και η συγκυρία δεν επέτρεψαν στο Νίκο Θεοδωρακάκο να μας ξεναγήσει με άνεση, ο χώρος, με τον πύργο, το κελάρι και τα αμπελοτόπια γύρω γύρω, μας είναι γνωστός και το γεγονός ότι είναι επί της εθνικής οδού στο κέντρο ουσιαστικά της Λακωνίας του δίνει σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα ως προς την προσβασιμότητα. Με εξαιρετικά κρασιά που η ποιότητά τους έχει αναγνωριστεί από τους καταναλωτές αλλά, επιπλέον, έχει φέρει ουκ ολίγες διακρίσεις, το γνωστό λακωνικό Οινοποιείο βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανόδου.


Μάθετε τα πάντα για την εκδήλωση της 21ης Μαίου στο Γεωργίτσι ΕΔΩ.

Για το ‘Κτήμα Θεοδωρακάκου” θα μάθετε περισσότερα στοιχεία στο σύνδεσμο www.estatetheodorakakos.gr

Leave a Reply