Κοσμήμα με εικαστικές ποιότητες από μια Σπαρτιάτισσα δημιουργό

Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς

Φωτογραφίες: «Mythen/Myths» – Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου


Είναι κάτι φορές που οι κουβέντες με τους ανθρώπους είναι τόσο ζεστές και ειλικρινείς, καθρέπτες πραγματικοί του πάθους τους, του ταλέντου τους, των καλών και άδολων προθέσεων τους. Πως, λοιπόν, να μείνεις στη φόρμα μιας παρουσίασης και μιας συνέντευξης, όσο πρωτότυπα να θέλεις να τη στήσεις. Επιλέγεις να αφήσεις σκέψεις, αλήθειες και κουβέντες ζωντανές να ρέουν αβίαστα. Για να παρασύρουν τον αναγνώστη σε ένα μέρος που θα του δώσουν κάτι παραπάνω από την πληροφορία. Θα του δώσουν έμπνευση, ελπίδα, πρότυπο. Ίσως και ένα ζεστό χαμόγελο.

Θέλοντας να κάνουμε μια παρουσίαση της Λακώνισσας σχεδιάστριας κοσμημάτων, Κωνσταντίνας Τζαβιδοπούλου, είπαμε λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη τους τύπους, τις προετοιμασμένες ερωτήσεις, το επίσημο ύφος. Με αφορμή τη συμμετοχή της σε μια πολύ ιδιαίτερη και άκρως δημιουργική στον πυρήνα της έκθεση εικαστικού κοσμήματος με τίτλο «Mythen/Myths» σε επιμέλεια της Ελληνίδας visual artist Λουκίας Ρίτσαρντς, έκθεση που εντάσσεται στην “Schmuck”-Munich Jewellery Week 2015”κορυφαία και διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση στο χώρο του Κοσμήματος – ζητήσαμε από την Κωνσταντίνα να μας μιλήσει. Για το κόσμημα, τις επιρροές, το πώς δημιούργησε ισορροπίες ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω και φυσικά τη συμμετοχή της σε αυτή την έκθεση. Τα μηνύματα που προέκυψαν πολλά. Αφανή αλλά χειροπιαστά για όσους ενδιαφέρονται να τα πάρουν. Είμαστε σίγουροι πως όποιος χαρεί αυτή την παρουσίαση έχει λαμβάνειν κάτι πραγματικά χρήσιμο.


Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου. Ας το πούμε σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκα και κατοικώ στη Σπάρτη Λακωνίας. Η καταγωγή μου από το Γεράκι Λακωνίας, από τη μεριά της μητέρας μου, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενασχόλησή μου με το πανί και την αδυναμία μου στις κλωστές και το χρώμα. Ξεκίνησα το ταξίδι μου μέσα στους αργαλειούς και παρακολουθούσα όλη τη διαδικασία της εξέλιξης ενός υφαντού από το πλύσιμο του μαλλιού μέχρι την ύφανσή του. Παρά την πολύωρη και άκρως απαιτητική εργασία μου ως διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια της καριέρας μου, προσπαθούσα και πάντα κατάφερνα να βρω το χρόνο για να δημιουργήσω με τα χέρια μου πράγματα είτε με πηλό, είτε με ύφασμα και κλωστές. Άρχισα να παίρνω μέρος σε ομαδικές εκθέσεις [με κεραμικά σε έκθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Λακωνίας και με κόσμημα σε ανάλογη στο Δημαρχείο Αμαρουσίου]. Παράλληλα πήρα μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας στο Μουσείο Μπενάκη με το γλύπτη-χρυσοχόο Στέφανο Χαραλαμπίδη, μαθήματα εικαστικού κοσμήματος στη γκαλερί Μαρνιέρη με την Πόλυ Νικολοπούλου και τον Άκη Γκούμα και μαθήματα κεραμεικής από αγγειοπλάστες της περιοχής. Πρόσφατα, μάλιστα, πήρα μαθήματαtable weaving με την Μαρία Γρηγορίου στο Μουσείο Μέντη. Είναι συναρπαστικό για μένα να κάνω προσπάθειες και να βρίσκω τις σωστές ισορροπίες στα δημιουργήματά μου.

Πηγές έμπνευσης και δημιουργία με τον τρόπο το δικό μου

Οτιδήποτε στη Φύση μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μένα. Ένα αγριολούλουδο, η τροχιά ενός πουλιού που διασχίζει τον αέρα, η Παράδοση, η Λαϊκή μας Τέχνη, η Μυθολογία μας. Δεν έχει σημασία αν τα υλικά είναι φτωχά η ευγενή. Ούτε ακολουθώ πάγιους κανόνες. Προσπαθώ και καταφέρνω πάντα να βρίσκω το δρόμο μου ψηλαφητά με στόχο σταθερό και απαρέγκλιτο το να φτιάχνω αντικείμενα που να τα διέπει η αρμονία. Πιστεύω ότι το κόσμημα έχει να αφηγηθεί πάντα μια ιστορία, πρώτα σε μένα και μετά και στους άλλους. Το βλέπω σαν ένα ταξίδι στο χθες, στο σήμερα, στο αύριο.

Για τη συμμετοχή μου σε αυτή την έκθεση

Σε αυτή την έκθεση συμμετέχω γιατί η δημιουργία είναι για μένα χρώματα, ήχοι και σχήματα. Είναι αναμνήσεις. Ένας καθρέφτης που στην αντανάκλαση του διακρίνω ότι δεν μπορώ να πω με λέξεις, ότι χάνεται και νοιώθω να μου διαφεύγει για πάντα. Η έκθεση μοιάζει να μου προσφέρει αυτή την ευκαιρία: να μοιραστώ το ανείπωτο και άπιαστο της δικής μου αντανάκλασης και δημιουργίας με άλλους καλλιτέχνες, σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη γλώσσα, και να αντιληφθώ κάτι από τις δικές τους αναμνήσεις, τα δικά τους χρώματα και σχήματα. Να μοιραστώ και κυρίως να μάθω. Γιατί με επέλεξαν δεν μπορώ να σου πω. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι τουλάχιστον απόφοιτοι σχολών Καλών Τεχνών. Τα περισσότερα έργα μου, ειδικά αυτά της σειράς «Linear Lines», είναι εμπνευσμένα από προϊστορικές εγχαράξεις και αναθήματα. Θέλω να αποπνέουν Ελληνικότητα χωρίς να είναι αυτό που λέμε Greek Art. Θα δείξει αν ο στόχος επετεύχθη. Το από εδώ και πέρα δεν μπορώ να το πω. Θα δούμε πρώτα πως θα πάει αυτή η έκθεση και βλέπουμε. Σας ευχαριστώ.


Προσεγγίζοντας την εικαστική δουλειά της designer Κωνσταντίνας Τζαβιδοπούλου: της επιμελήτριας της Έκθεσης «Mythen/Myths» Λουκίας Ρίτσαρντς.

Ένα γράμμα προς αυτούς που ήρθαν πριν από εμάς, σε μία γραφή που δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί, στέλνει με τα κοσμήματα της η Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου. Η Γραμμική Βήτα και Άλφα, η γραφή που αποτυπώνει σε πινάκια τον πλούτο των μυκηναϊκών ανακτόρων της Πελοποννήσου εμπνέει τα έργα της δημιουργού. Τις περιπέτειες των ενοίκων τους – Νέστορα, Ελένης, Μενέλαου και άλλων πολλών θνητών που αποθανάτισαν οι στίχοι του – διηγείται ο Όμηρος κι αποκαλεί “καλή υφάντρα” την όμορφη και ικανή γυναίκα, θεά ή θνητή. Αν κι αραιότερα υφαίνει τώρα πια στον αργαλειό της, η Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου παραμένει μία “καλή υφάντρα”. Υφαίνει το παρελθόν με τη συνέχεια, την Παράδοση με την παρατήρηση, την φαντασία με την εμπειρία. «Προσπάθησα να νοηματοδοτήσω τα υλικά μου, εμπνεόμενη από προϊστορικές εγχαράξεις, τη Μυθολογία, τα τάματα και τα αναθήματα», γράφει η δημιουργός που μετά από μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως διευθύντρια τράπεζας, συνεχίζει – μετά τη σύνταξη – μία δεύτερη καριέρα ντηζάϊνερ.

«Έξω» από το επίσημο αυτό κριτικό σημείωμα, αξίζει να σταθούμε σε αυτό που μοιράστηκε μαζί μας η Λουκία για την Κωνσταντίνα και τη δουλειά της:

«Με συγκινεί πολύ η δουλειά της γιατί έχει συναίσθημα, γνώση, τεχνική αρτιότητα και εξαιρετικό κόνσεπτ ή αλλιώς μεταφράζει άριστα το μήνυμα στο κόσμημα. Έχει χιούμορ, έχει την τρυφερότητα της τέχνης της αρχαϊκής Ελλάδας και έχει και το δικό της σχόλιο. Με συγκινεί επίσης πολύ και με εμπνέει και ως εικαστικό και ως γυναίκα το ότι μετά από μια επιτυχημένη πρώτη καριέρα ξεκινά μία δεύτερη. Πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία ως ντηζάϊνερ και θα κάνουμε τα πάντα για να προωθήσουμε το μήνυμα της που αφορά όλη την Ελλάδα. Έχει επίσης τον χαρακτήρα και τα κότσια που απαιτεί αυτό το πολύ σκληρό επάγγελμα για να πετύχει όλους της τους στόχους».

κόσμημα - κωνσταντίνα - τζαβιδοπούλου - έκθεση - mythen - myths - παρουσίαση - lakonistas - lakonistas.gr

έκθεση - mythen - myths - παρουσίαση - lakonistas - lakonistas.gr

κόσμημα - κωνσταντίνα - τζαβιδοπούλου - έκθεση - mythen - myths - παρουσίαση - lakonistas - lakonistas.gr (10)

κόσμημα - κωνσταντίνα - τζαβιδοπούλου - έκθεση - mythen - myths - παρουσίαση - lakonistas - lakonistas.gr (2)

κόσμημα - κωνσταντίνα - τζαβιδοπούλου - έκθεση - mythen - myths - παρουσίαση - lakonistas - lakonistas.gr (5)

κόσμημα - κωνσταντίνα - τζαβιδοπούλου - έκθεση - mythen - myths - παρουσίαση - lakonistas - lakonistas.gr (1)

κόσμημα - κωνσταντίνα - τζαβιδοπούλου - έκθεση - mythen - myths - παρουσίαση - lakonistas - lakonistas.gr (6)κόσμημα - κωνσταντίνα - τζαβιδοπούλου - έκθεση - mythen - myths - παρουσίαση - lakonistas - lakonistas.gr (7)κόσμημα - κωνσταντίνα - τζαβιδοπούλου - έκθεση - mythen - myths - παρουσίαση - lakonistas - lakonistas.gr (9)SCHMUCK

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.