Τασία Κανελλοπούλου: Αναπολώντας τον Κώστα Βρεττάκο & τα γυρίσματα «των παιδιών της Χελιδόνας»


Επιμέλεια κειμένου + art: Πάνος Α. Παπαδολιάς

Βλέποντας την ταινία «Τα παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου δεν γινόταν να μην προσέξουμε στους τίτλους τέλους το όνομα της Σπαρτιάτισσας Αναστασίας Κανελλοπούλου.  Ο σκηνοθέτης το περιλαμβάνει – πρώτο πρώτο μάλιστα – στις ευχαριστίες του προς όλους όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους στην υλοποίηση της ταινίας. Θυμίζουμε ότι η Αναστασία [Τασία] Κανελλοπούλου ήταν τότε Νομάρχης Ευρυτανίας.

Επικοινωνήσαμε με την Τασία και της ζητήσαμε να θυμηθεί και να μοιραστεί μαζί με τους Lakonistas αναμνήσεις αλλά και την επίγευση που της είχε αφήσει η συνεργασία της με τον Κώστα Βρεττάκο.

Ανταποκρινόμενη η Τασία Κανελλοπούλου μας γράφει:

“Γνώρισα τον Κώστα Βρεττάκο στο Καρπενήσι το 1987 όταν ήλθε για να κάνει τα γυρίσματα της πολύ σημαντικής ταινίας – ντοκουμέντο “Τα παιδιά της Χελιδόνας.” Γνώρισα στο πρόσωπό του έναν πολύ αυθεντικό άνθρωπο που δεν έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα της δουλειάς του. Δίπλα του γνώρισα και όλους τους συντελεστές της ταινίας, από τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού Κινηματογράφου, καλλιτέχνες που τον πίστευαν βαθύτατα και παρά τις πολύ μεγάλες αντιξοότητες, φυσικές και γεωμορφολογικές [σκεφθείτε ότι το χωριό Χελιδόνα όπου έγιναν τα γυρίσματα δεν είχε ακόμα τότε αυτοκινητόδρομο] δεν κάμφθηκαν και βίωσαν υπομονετικά κούραση και κινδύνους.

Χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε πολλά μέσα και ήταν μεγάλη χαρά μου που μπορούσα να συμβάλω σε αυτή την δημιουργία του Κώστα Βρεττάκου, διευκολύνοντας όσο μπορούσα, ως Νομάρχης Ευρυτανίας, με διάφορους τρόπους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόλις ένα χρόνο ενωρίτερα, το 1986, είχα καλέσει τον Νικηφόρο Βρεττάκο στο Καρπενήσι, όπου με φίλους του Ευρυτάνες, είχαμε οργανώσει προς τιμή του ένα πολύ μεγάλο αφιέρωμα!

Η γνωριμία μου με τον Κώστα και φυσικά και με τον Νικηφόρο αποτέλεσαν, πράγματι, μοναδικά γεγονότα στην ζωή μου!”


+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.