Tα Τσίντζινα, το «καταφύγι της Λογοτεχνίας», μας προσκαλεί σε συνάντηση με την αειθαλή Άλκη Ζέη


Κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Ήσυχα, αθόρυβα και απλά, τα Τσίντζινα – το γραφικό χωριό του Λακωνικού Πάρνωνα –  επενδύουν σε μια νέα ταυτότητα που αξιοποιεί πλήρως τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές του ως ορεινού οικισμού. Καταλύτης σε αυτή την επικοινωνιακή αναγέννηση,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και όχημα οι θερινές εκδηλώσεις που έχουν τον τίτλο «Πολιτιστικά αγνάντια Πάρνωνα».

Καλοκαίρι και ενώ οι Τέχνες φαίνεται ότι βρίσκουν φιλόξενη στέγη παντού, σε φεστιβαλικές εκδηλώσεις που ξεδιπλώνονται σε πόλεις και χωριά, πλατώματα, θέατρα και γήπεδα αλλά και γκαλερί, η Λογοτεχνία, σαφώς πιο εσωστρεφής και ….χαμηλών τόνων έμοιαζε χωρίς στέγη. Τα Τσίντζινα φαίνεται όμως πως έκαναν τη διαφορά. Άνοιξαν την πόρτα και την αγκαλιά τους στην Λογοτεχνία και της προσέφεραν καταφύγιο. Για πέμπτη, λοιπόν, συνεχόμενη χρονιά φιλοξενείται στο γραφικό, ήσυχο και απομονωμένο χωριό του Βόρειου Πάρνωνα αφιέρωμα σε ένα σημαντικό εκπρόσωπο της Λογοτεχνίας μας.

Φέτος, στα Τσίντζινα τα αγαπημένα, καταφθάνει η αειθαλής Άλκη Ζέη, συγγραφέας με έργο που, μην ξεχνάμε, έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες! Στόχος της εκδήλωσης να την γνωρίσουμε πιο καλά αλλά και……. να μας γνωρίσει η ίδια. Ζητούμενο των διοργανωτών και φέτος να οδηγηθούμε στην ίδια την καρδιά της Λογοτεχνίας, να μιλήσουμε για την περιπέτεια της συγγραφής αλλά, όπως και η ίδια η Άλκη Ζεη επιθυμεί, να μιλήσουμε για τη φιλία και τους ανθρώπους που μας στηρίζουν στην ζωή. Στο πλαίσιο αυτής της βραδιάς – γνωριμίας με τη διαλεκτή συγγραφέα θα προβληθεί και η βιογραφική ταινία της Μαργαρίτας Μαντά «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» η οποία επιχειρεί μια πιο διεισδυτική ματιά στη ζωή της ξεχωριστής αυτής γυναίκας.

Μετά τον «Θανάση Βαλτινό του Πάρνωνα», την «αισθαντική γραφή της Ελένης Σαραντίτη», τα «πέτρινα χρόνια της Λακωνίας στα διηγήματα του Δημήτρη Πετσετίδη», και «το διαχρονικό Καβάφη μέσα από τα βιβλία της Έρσης Σωτηροπούλου» την σκυτάλη παίρνει το Σάββατο 14 Ιουλίου του 2018 η Άλκη Ζέη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο υπέροχο πλάτωμα μπροστά από το παλιό «Σχολαρχείο», θα ξεκινήσει στις 8.00 μ.μ. και την συγγραφέα θα πλαισιώσουν η Μαρία Στασινοπούλου, κριτικός Λογοτεχνίας και συγγραφέας και φυσικά η Μαργαρίτα Μαντά, σκηνοθέτης. Ρόλο συντονίστριας της εκδήλωσης και της επικοινωνίας με όλους εμάς θα έχει η Αγγελική Βουλουμάνου, σύμβουλος εκδόσεων και δυναμική Πρόεδρος του συλλόγου «τα Τσίντζινα».

Έχοντας διαπιστώσει ότι σε καιρούς σκοτεινούς όπως αυτοί που ζούμε [παρά το γυαλιστερό, pop περιτύλιγμα που τυλίγει τα πάντα] υπάρχουν όλο και περισσότερες ντόπιες αξιόλογες γραφίδες στην Λακωνία μας, θέλω να προσκαλέσω αυτό το υπέροχο, δημιουργικό, συγγραφικό αλλά και ευρύτερα καλλιτεχνικό Λακωνικό δυναμικό να βρεθεί στα Τσίντζινα και να στηρίξει την νέα τους ταυτότητα ως «Καταφύγι της Λογοτεχνίας».

Νιώθω ότι μπορεί να είναι και «δικό τους σπίτι» και θέλω να παροτρύνω το Σύλλογο και τους Τσιντζινιώτες να ….γκαζώσουν με τόλμη και όραμα έτσι ώστε από του χρόνου να μας δώσουν μια διοργάνωση που να έχει workshops δημιουργικής γραφής και άλλα πολλά, όλα σε σχέση με τη συγγραφή και την Λογοτεχνία!

Πρώτο βήμα; Φέτος όλοι στα Τσίντζινα στις 14 Ιουλίου. Η γλυκειά Άλκη Ζέη μας περιμένει!

Ακολουθεί φωτογραφικό portfolio: Τσίντζινα, Άλκη Ζέη, Ξενώνας “Πρυτανείο”. Μια….πρόγευση


Και για όλους εμάς που δεν έχουμε την τύχη να έχουμε σπίτι στα Τσίντζινα, υπάρχει το φιλόξενο “Πρυτανείο”. Πριν απολαύσετε μια σπιτική παραμονή θα βρείτε τα πάντα για τον ξενώνα στην ιστοσελίδα του  ΕΔΩ


 

 

+ There are no comments

Add yours