Σπάρτη. Γαστρονομικός προορισμός;

 

sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-8

«Project SpARTathlo» και μια διαδρομή Γεύσης που βάζει τα θεμέλια για τη «Σπάρτη – Γαστρονομικό Προορισμό»| Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς – Χάρτης: Ομάδα «Ενεργοποίηση τώρα», Φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς

 

Η Λακωνία, φίλοι μας, δεν είναι ο μόνος ευλογημένος τόπος που έχει πέσει θύμα του σύνθετου και πληθωρικού χαρακτήρα του. Η Λακωνία είναι τόσα πολλά…. που καταλήγει να μην είναι τίποτε [ξεκάθαρο]. Ναι Lakonistas και φίλοι μας. Η Επικοινωνία έχει νόμους αμείλικτους και αξιώματα. Για να πετύχει ένα μήνυμα, πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο. Ισχύει παντού, ισχύει και στον Τουρισμό. Η Αράχωβα είναι σκι, η Μύκονος η κοσμική, η Χαλκιδική παραλίες, η Ξάνθη «Παλιά Πόλη», ο Βόλος ίσον Πήλιο και υπέροχα ουζερί, το Ναύπλιο το πιο όμορφο – μακρινό προάστιο της Αθήνας, το Παρίσι η λάμψη, η Ρώμη η Ιστορία. Όποιος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πέτυχε. Κάπου υπήρξε στρατηγική. Αλλού απλώς έκατσε η μπίλια. Η «επιτυχία» πάντως άγγιξε όποιον έφτιαξε ένα και μόνον δυνατό «τουριστικό μαγνήτη». Το concept το οποίο πέρασε στο κοινό.

Η Λακωνία μας Lakonistas, πληθωρική αλλά σε σύγχυση, με τόσα προσόντα και ουκ ολίγες μοναδικότητες, παρά τα δυνατά της χαρτιά είναι σήμερα παραγκωνισμένη. Οι συνθήκες, ωστόσο, επιβάλλουν να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο και να βάλει τα πάντα σε νέα βάση. Εκμεταλλευόμενη τις νέες τάσεις και τις προοπτικές έχει όλες τις δυνατότητες να επενδύσει σε ένα νέο προφίλ. Λέξη κλειδί; Γαστρονομία. Βέβαια, γαστρονομικός προορισμός δεν γίνεσαι από την μια ημέρα στην άλλη, πόσο μάλλον «Διεθνής Γαστρονομικός προορισμός». Όμως φαίνεται ότι το σχέδιο αυτό, ήσυχα κι απλά, έχει αρχίσει να παίρνει πόντους. Χάρη, κυρίως, στον αγώνα μεμονωμένων επιχειρηματιών και παραγωγών. Οι πρωτοβουλίες των Φορέων δεν είναι αμελητέες αλλά δεν υπάρχει, ακόμα τουλάχιστον, το απαιτούμενο πλάνο και στρατηγική.

Το φετινό Σπάρταθλον και το Project SpARTathlo που οργανώνει με πολύ μεράκι η ομάδα «Ενεργοποίηση τώρα / Activate now» και στηρίζουμε οι Lakonistas επικοινωνιακά φαίνεται ότι έρχεται να βάλει κάποια θεμέλια σε σχέση με αυτό τον πολύ σοβαρό στόχο. Η Σπάρτη, χώροι που διαθέτουν αξιόλογη κουζίνα, επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν λακωνικά προϊόντα, περίπτερα με λακωνικά προϊόντα [πρωτοβουλία του Δήμου Σπάρτης], όλα μαζί για πρώτη φορά μπαίνουν υπό μια κοινή ομπρέλα και ….καλούνται να σερβίρουν «Λακωνία» και να γράψουν Ιστορία. Η εξυπηρέτηση του Spartathlon crowd που θα προκύψει αυτό το τριήμερο στην πόλη [30 Σεπτ. – 1 & 2 Οκτ.] μπορεί να είναι απαρχή για μια «ΣΠΑΡΤΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ» που θα διεκδικήσει μια θέση στο γαστρονομικό χάρτη. Με αιχμή του δόρατος το ξακουστό βιολογικό της ελαιόλαδο, τα αρωματικά των βουνών της, την κουλτούρα των τοπικών ζυμαρικών, τα αγριόχορτα και τα δώρα της Φύσης, τα κρασιά της αλλά και με ένα θησαυρό εν’ υπνώσει που λέγεται «Λακωνική Κουζίνα», η Σπάρτη και η Λακωνία μπορούν να βάλουν επισήμως την δική τους υπογραφή τους στο χάρτη της Ελληνικής Γαστρονομίας και να επενδύσουν σε ένα Τουριστικό ρεύμα που θα εκτιμήσει δεόντως την αγνότητα και την ποιότητα του Λακωνικού καλαθιού καθώς και το χαρακτήρα της Λακωνικής Κουζίνας.

Όσοι βρεθείτε στην Σπάρτη κατά τις ημέρες του Σπάρταθλον, ακολουθήστε χωρίς δεύτερη σκέψη αυτή την διαδρομή της Γεύσης. Σε αποστάσεις ασύλληπτα….. κοντινές θα αγοράστε καλούδια και θα γευθείτε προτάσεις που μόνον με το ….Μέλανα Ζωμό δεν έχουν σχέση. Για πρώτη φορά η Λακωνική γαστρονομική προίκα βγαίνει τόσο συντονισμένα προς τα έξω. Προτάσεις υπάρχουν και για την ευρύτερη περιοχή, γι΄αυτό συμβουλευθείτε έγκαιρα το ψηφιακό χάρτη [θα βρείτε το χάρτη εδώ].

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι εκεί και την επόμενη ημέρα. Αυτό που λέμε είναι ότι αξίζει να παραμείνουν μαζί από εδώ και εμπρός…… Πάντα, όμως, με σχέδιο. Η Σπάρτη έχει γεύση. Καιρός να το δείξουμε.

 

Δείτε λεπτομέρειες στο FACEBOOK Event ΕΔΩ.

 

project-spartathlo-xartisΟ χάρτης αυτός περιλαμβάνει μόνον το Δίκτυο της Γεύσης. Αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου χάρτη που θα μοιραστεί σε όλους τους επισκέπτες της πόλης.

sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-12sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-4sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-5sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-3sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-1sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-13sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-10sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-11sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-2sparti-sparta-gastro-destination-lakonistasgr-6

Leave a Reply