Ο Αρκάς, τα κόμικς επί σκηνής, ο πρωτοπόρος Κακλέας και η επιστροφή της ΕΘΟΛ με μια παράσταση «έξω από τα συνηθισμένα»


Αρκάς σε θεατρική παράσταση; Άλλο πάλι και τούτο.

Είναι σίγουρο πως ξάφνιασε πολλούς η απόφαση της ΕΘΟΛ να επιστρέψει μετά από 2 χρόνια απουσίας με αυτή τη …… «διαφορετική» πρόταση θεατρικής κωμωδίας.

Και όμως. Η Τέχνη των κόμικς και το πώς πέρασαν από το χαρτί στο θεατρικό σανίδι είναι ….. ιστορία παλιά.

Βρισκόμαστε στα 1986 και ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας ανεβάζει στο Θέατρο «Αβέρωφ» Στούντιο Δεξαμενή στο Κολωνάκι το …. «Στο βάθος Μύθος» επιχειρώντας για πρώτη φορά το θεατρικό «μοντάρισμα» κόμικς διαφορετικών δημιουργών.

Το …..πείραμα πετυχαίνει και ο Κακλέας θα επανέλθει σε αυτό που έμελλε να γίνει το «αγαπημένο του θέμα», τα Κόμικς, την θεατρική περίοδο 1989 /90 στον cult χώρο του Παγοποιείου ΦΙΞ στην Πατησίων με την παράσταση «Στο βάθος Κτήνος».

Ο Αρκάς είναι ο μόνος Έλληνας που με το βιτριολικό του χιούμορ στέκεται δίπλα στους «μεγάλους»…. Κίνο, Βολίνσκι, Αλτάν, Μπρετεσέ, Κοπί, Ρεζέ από τους οποίους ο Κακλέας αντλεί χαρακτήρες και υλικό.

Θεατρικό περίοδος 1992 / 93 και τα Κόμικς …..ξαναχτυπούν, αυτή τη φορά με την παράσταση «Στο βάθος….. βάθος αμέτρητο».

Ο Κακλέας έχει ξεκλειδώσει πια για τα καλά τη γλώσσα των κόμικς… και μετατρέπεται σε μοναδικό εξπέρ της σκηνικής εκδοχής τους.

Θα έλεγα πως τα κόμικς βοήθησαν τον Κακλέα να βρει και να διαμορφώσει την προσωπική του σκηνοθετική γλώσσα. Υπογραφή. Στυλ. Αυτό που από ένα σημείο και μετά ορίζαμε ως «Κακλεϊκό Στυλ» – και είχε να κάνει πολύ με το ρυθμό και τις ανατροπές.

Θα περάσουν 10 χρόνια….. αποχής [από το είδος], θέλοντας όμως το 2001 να γιορτάσει την 20ετία της Ομάδας του, της «Ομάδας Θέαμα», δεν θα μπορούσε να το κάνει αλλιώς παρά με μια ακόμα παράσταση κόμικς. Σε αυτή έμελλε να βάλει «τα καλύτερα υλικά», την τεράστια εμπειρία του και …..είχε πλέον και πολλές υποστηρικτικές συνθήκες!

Βρισκόμαστε πλέον στον «Τεχνοχώρο» της οδού Μαυρομιχάλη και το «ΟΥΠΣ» γίνεται…… η απόλυτη παράσταση κόμικς αλλά και η απόλυτη εμπορική επιτυχία!

Το υλικό που θα επιλέξει ο Κακλέας προέρχεται από περισσότερους κομίστες από ποτέ….. ο Αρκάς όμως πάντα σταθερός, παρών, ανατρεπτικός, βιτριολικός.

Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με τον Κακλέα σε αυτή την παράσταση αναλαμβάνοντας μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες το κομμάτι «Προβολή – Επικοινωνία – Χορηγικό πρόγραμμα». Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία και μια πολύ δημιουργική στιγμή.

Η επιτυχία του «ΟΥΠΣ!» ήταν τέτοια που η παράσταση πήγε και για δεύτερο χρόνο. Το 2002. Και….. όπως συνήθως συμβαίνει……. αυτή η θεατρική δουλειά που ήταν μια στιγμή μεγάλης καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας υπήρξε και το κύκνειο άσμα του Κακλέα σε σχέση με τον  Τεχνοχώρο του…….

Το κλείσιμο του Τεχνοχώρου στάθηκε ένα μεγάλο χτύπημα για τον σκηνοθέτη και όχι μόνον.  Μαζί του έκλεισε ένα θεατρικό κεφάλαιο που για 20 χρόνια έμελλε να αλλάξει πολλά στην θεατρική Αθήνα…..

Τα χρόνια περάσανε….. μεσολάβησαν πολλά, φτάσαμε στο 2022 και ο Αρκάς, ειδικά μέσα από τα social, έγινε δημοφιλής και mainstream. Τα θεατρικά κόμικς από το «περιθώριο» ανεβασμένα σε avant garde χώρους, συναντάνε το πλατύ κοινό πια.

Η εστίαση του σκηνοθέτη Δημήτρη Αγορά στον Αρκά και το θεατρικό «ζωντάνεμα» των χαρακτήρων του είναι μια ιστορία που κρατά 7 χρόνια τώρα.

Ο σκηνοθέτης είναι απόλυτα εξοικειωμένος με το ιδιότυπο χιούμορ του Αρκά και ξέρει πολύ καλά ότι πρέπει να αναδείξει όλες τις αποχρώσεις του.

Ερχόμενοι πάντως στην Συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η ΕΘΟΛ ενόψει των παραστάσεων του «Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων» είναι εντυπωσιακό το εγκώμιο που ο guest σκηνοθέτης έπλεξε στην θεατρική μας Ομάδα.

Και ήταν φανερό ότι η «χημεία» που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ομάδα και στον σκηνοθέτη Δημήτρη Αγορά δεν άφηνε περιθώρια για δημοσιοσχετίστικες ανταλλαγές φιλοφρονήσεων.

Επιβάλλεται μάλιστα να σταθούμε σε κάποιες από τις επισημάνσεις που έκανε.

Μιλώντας για την ΕΘΟΛ είπε πως «στην ουσία της δεν μιλάμε για μια ερασιτεχνική ομάδα». Πρόκειται μια θεατρική ομάδα «με σπάνιο πνεύμα συνεργασίας όπου η χαρά για τη δουλειά και το Θέατρο ενώνει τα μέλη της». Με οργάνωση σε όλες τις λεπτομέρειες «που σπάνια απαντάται πια» ο Δημήτρης Αγοράς «απόλαυσε αυτή την συνεργασία γιατί υπήρξε δημιουργική σε βαθμό που άντλησε και νέες ιδέες μέσα από τις πρόβες με την ΕΘΟΛ».

Τελικά, με το μεράκι και την γνώση αυτών των ανθρώπων έχει «μαγειρευτεί» μια παράσταση που έχει ξεκάθαρο στόχο το γέλιο.

Με ένα Αρκά που ξέρει να πυροδοτεί το γέλιο και με ένα χιούμορ που ο σκηνοθέτης δεν έχει απονευρώσει αλλά αξιοποιήσει στο έπακρο.

Μένοντας απόλυτα πιστός στα κείμενα του Αρκά θα διαπιστώσουμε ότι οι χαρακτήρες που έχει πλάσει ο γνωστός κομίστας….. είναι χαρακτήρες ανθρώπινοι που ο καθένας κουβαλά το δικό του «δράμα», βρίσκουν όμως όλοι τον τρόπο και το δρόμο να «αποδράσουν» από τα βάσανά τους με ένα χιούμορ λυτρωτικό και απελευθερωτικό.

Κάποιοι από το κοινό απλά θα ….ξεκαρδιστούν. Κάποιοι άλλοι θα πάρουν μαζί τους και  αυτό το «μυστικό» για να το βάλουν να δουλέψει στις ζωές τους….

Και ….για τέλος ….. να σημειώσουμε ότι στην παράδοση των παραστάσεων που βασίστηκαν σε Κόμικς έχουμε μια παράσταση με Αρκά. Και μόνον!

ΕΘΟΛ. Ιούνιος 2022. Ολική επαναφορά.

Ραντεβού στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης [ισόγειο της Βιβλιοθήκης].


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Οι παραστάσεις θα δοθούν Παρασκευή 17, Σάββατο 18, Κυριακή 19,

Δευτέρα 20 Ιουνίου και Παρασκευή 24, Σάββατο 25, Κυριακή 26, Δευτέρα 27.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 697 356 6620.
Ώρες ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 12:00πμ – 14:00πμ και 18:00μ.μ – 20:00μμ
Η οικονομική ενίσχυση στην είσοδο είναι στα 8 ευρώ.

Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς ///  Φωτογραφίες: Πάνος Παπαδολιάς [προσωπικό αρχείο]

+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.