Ένας νέος φωτογράφος δημιουργεί την έδρα του στην Σπάρτη. Τι κομίζει ο Γιάννης Γεωργανές;


Είναι σημαντικό νέοι άνθρωποι να κάνουν «το μεγάλο βήμα» στον τόπο μας και να μη φεύγουν αποθαρρυμένοι. Και αν κάθε νέα επιχείρηση λειτουργεί αναζωογονητικά, το να προσελκύουμε στην Σπάρτη και την Λακωνία ανθρώπους από τα δημιουργικά πεδία μας επιτρέπει αίσθημα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της αισθητικής αυτού του τόπου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο φωτογράφος Γιάννης Γεωργανές κέρδισε την προσοχή μου [αλλά και αρκετών άλλων που φαίνεται πως αναζητούν και μια «άλλη πρόταση» στο κομμάτι της Φωτογραφίας]. Από την πρώτη επαφή με την δουλειά του διαπίστωσα ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνει την «προσωπική του εικαστική γλώσσα» και η δουλειά του σίγουρα θα εμπλουτίσει το κεφάλαιο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» στην Λακωνία – και θα εντείνει τον δημιουργικό συναγωνισμό.

Βρέθηκα στον χώρο του ο οποίος στην απλότητά του σε κερδίζει μεμιάς και σε προδιαθέτει……. να σταθείς ενώπιον του φακού του και τον ρώτησα αν ως φωτογράφος έχει ήδη εστιάσει σε κάποιους τομείς [χωρίς αυτό να λειτουργεί απαραίτητα περιοριστικά].

Γ.Γ. Όλοι οι φωτογράφοι έχουμε ένα είδος εξειδίκευσης το οποίο χρωματίζεται από την αισθητική μας. Προσωπικά τείνω στο πορτραίτο και το product photography. Γενικά η αντίθεση, με χαρακτηρίζει, και νομίζω πως φαίνεται και στις δουλειές που κάνω. Από τη μια στο πορτραίτο έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο, με κάτι ζωντανό, που μέσα από τη διάδραση προσπαθείς να βγάλεις αυτό που είναι και από την άλλη ένα προϊόν, όντας άψυχο, απαιτεί τη διαμόρφωσή του από εσένα.

Παρόλα αυτά πορτραίτο και product, μπορούν να θεωρηθούν πάρα πολλά στη δουλειά μας. Μια νύφη σε έναν γάμο, ένα μωρό στη βάπτισή του, ή ακόμα κι ένας αθλητής που παραλαμβάνει μετάλλιο, είναι ένα πορτραίτο. Απλά αλλάζουν οι συνθήκες. Το νυφικό φόρεμα, ο βαπτιστικός σταυρός και το μετάλλιο, για παράδειγμα, μπορούν να θεωρηθούν ως products.

2022 και έχουμε περάσει από το φωτογράφο στον «επαγγελματία της Εικόνας». Το video τελικά έχει γίνει ισότιμο της φωτογραφίας;

Γ.Γ. Σίγουρα ζούμε σε μια εποχή, όπου το video υπάρχει έντονα στην καθημερινότητά μας εξαιτίας των social media. Προσωπικά δε θεωρώ ότι κλέβει την παράσταση από τη Φωτογραφία. Η Φωτογραφία ήταν είναι και θα είναι πολύ δύσκολη τέχνη. Εκτός από το τεχνικό κομμάτι, παλεύεις να βρεις τη σωστή στιγμή. Όπως είπε και ο Henri Cartier-Bresson, δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο το οποίο δεν έχει μια καθοριστική στιγμή. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι το video έχει γίνει λίγο πιο εμπορικό. Με όλη την επιρροή των instagrammers και των influencers στα social media ο καθένας πλέον, είτε ιδιώτης είτε επιχειρηματίας, βρήκε έναν εύκολο και φτηνό τρόπο να προωθήσει τη δουλειά του σε ένα μεγαλύτερο και πιο δραστήριο κοινό. Το στοίχημα είναι να δώσεις ως δημιουργός μια ανώτερης ποιότητας δουλειά έτσι ώστε να καταφέρει να ξεχωρίσει το θέμα του video. Και τα δύο λοιπόν, η Φωτογραφία και το video,είναι μορφές τέχνης και αισθητικής με το δικό τους τρόπο, χρόνο και χώρο. Άλλωστε, το video δεν είναι παρά μια σειρά φωτογραφιών που αναπαράγεται γρήγορα.

Έκανε το βήμα να επενδύσει ως επαγγελματίας στην Λακωνία. Είναι τελικά η Λακωνία τόπος που διαθέτει δυναμική; Ένας νέος άνθρωπος μπορεί να βλέπει προοπτικές εδώ;

Γ.Γ. Αν με ρωτούσες πριν 5 χρόνια, θα σου έλεγα όχι. Σήμερα όμως, βλέπω πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν, σε ατομικό βέβαια επίπεδο, να κάνουν κάτι διαφορετικό, κάτι το οποίο ξεφεύγει από την πεπατημένη. Χρειάζεται όμως αρκετή δουλειά ακόμα και από τους δημόσιους φορείς της περιοχής μας.

Θεωρώ ότι αρχίζουν να γίνονται κινήσεις με διάφορες πρωτοβουλίες αλλά θέλει δουλειά και προσπάθεια να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας ως προς τη Τέχνη και τον Πολιτισμό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν να δώσουν και να πουν πολλά…..

Συνειδητοποιώ φεύγοντας ότι ξέχασα να τον ρωτήσω γιατί επέλεξε το “NO FILTER PICTURES” ως όνομα του studio του. Δε χανόμαστε……Θα τον ρωτήσω με την πρώτη ευκαιρία….. Όμως μια ματιά στις δουλειές του αρκεί να διαπιστώσεις ότι πιστεύει σε μια “ισχυρή Φωτογραφία”…… χωρίς το δεκανίκι του editing….

 

+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.