Σπάρτη. Η μάχη για νέο μουσείο κορυφώνεται. Γίνε μέλος στο Φορέα Διεκδίκησης.

Σπάρτη. Η μάχη για νέο μουσείο κορυφώνεται. Γίνε μέλος στο Φορέα Διεκδίκησης.

Κείμενο + Φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Αν σε ένα Βορειοελλαδίτη πεις ότι σε ολάκερη Σπάρτη η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει φτιάξει ένα σύγχρονο μουσείο που να πρέπει στην πόλη με την κολοσσιαία Ιστορία, θα ξαφνιαστεί αλλά, μάλλον δε θα απορήσει. Εξοικειωμένος γαρ με την Ελληνική πραγματικότητα και τα Ελληνικά μέτρα και σταθμά, ίσως απλά κουνήσει το κεφάλι.

Αν αναφέρεις, ωστόσο, το ίδιο ζήτημα σε οποιοδήποτε κάτοικο του πλανήτη ο οποίος πάντα ταύτιζε την Σπάρτη με την ίδια την Ελλάδα, αν μη τι άλλο, θα σοκαριστεί. Θα το θεωρήσει κακόγουστο αστείο. Σε κάθε περίπτωση θα δυσκολευτεί να το χωρέσει στο κεφάλι του.

Και ενώ η απαξίωση της Σπάρτης συνεχίζεται δημιουργώντας ένα από τα τρανταχτά κεφάλαια που θα γράψει η Νεοελληνική Ιστορία [γιατί προφανώς κάποιοι απατώνται οικτρά αν θεωρούν ότι αυτό που συνέβη και συμβαίνει στην Σπάρτη θα περάσει στο ντούκου] η αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας φαίνεται ότι, ως καταλύτης, έρχεται να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων.

Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη επί του θέματος της διεκδίκησης νέου, σύγχρονου, αρχαιολογικού μουσείου για την πόλη της Σπάρτης αποτελεί η Σύσταση «ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ».

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 και  ώρα 7:30μμ στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης [Γκορτσολόγου  97 / 1ος όροφος /πάνω από το κρεοπωλείο Ανούσου]  θα πραγματοποιηθεί η ‘3η Συνάντηση των Φορέων” που συμμετέχουν στον υπό σύσταση Φορέα των «Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης».

Η συνάντηση αυτή θα λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως Ιδρυτική Συνέλευση του νέου φορέα. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι τα εξής:

 1. Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.
 2. Υπογραφή του καταστατικού και εκλογή του προσωρινού Δ.Σ. του νέου φορέα.
 3. Προγραμματισμός της δραστηριότητας του νέου φορέα μέχρι την 1η τακτική Γενική Συνέλευση.

Σας ενημερώνουμε Lakonistas ότι η πρόσκληση δεν απευθύνεται ΜΟΝΟΝ προς όλους τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους των φορέων, συλλόγων κλπ…………….. ΑΛΛΑ… ΚΑΙ σε Φυσικά πρόσωπα.

Αν έχεις άποψη για την υπόθεση του Μουσείου, αν μπορείς να συμβάλλεις στην ιστορική αυτή προσπάθεια, αν είσαι ενεργός πολίτης, ΑΥΤΗ είναι η στιγμή να δώσεις το παρών. Η Σπάρτη χρειάζεται τη φωνή σου και τη δημιουργικότητά σου. Στην Συνέλευση όλοι όσοι συναπαρτίσουν το νέο φορέα θα υπογράψουν και το καταστατικό του και, με αυτό τον τρόπο, θα μετέχουν στην εκκίνηση μιας νέας, πολύ δυναμικής φάσης διεκδίκησης του………… αυτονόητου.

Η Ιστορία, κάποια στιγμή, θα δώσει απαντήσεις για τα έργα και τα μη έργα και θα τοποθετήσει τον καθένα μας εκεί που του πρέπει. Τώρα πια το κέντρο βάρους φεύγει από το «ΓΙΑΤΙ η Σπάρτη δε διαθέτει το ΜΟΥΣΕΙΟ που της πρέπει» και μετατίθεται στο ότι «Η ΣΠΑΡΤΗ ΞΕΚΙΝΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ».

Επιτέλους.

3 Responses

 1. Μιχάηλ Κουτσιλιέρης

  Θα ήθελα να συμμετάσχω και να συμβάλω όσο μπορώ στην προσπάθεια αυτή.

  • Lakonistas

   Θα σας κρατάμε ενήμερους έτσι ώστε μέσα από το Φορέα να βρείτε τον τρόπο με τον οποίο θα είναι αυτό εφικτό.

 2. ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΚΑΜΠΑΣΗ

  ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΣΧΗ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΚΘΕΣΕ ΤΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΤΙΡΙΟΥ. ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.

Leave a Reply