«Χρώματα». Δίπλα στον Μυστρά, ένα must-eat εστιατόριο της Λακωνίας.

«Χρώματα». Δίπλα στον Μυστρά, ένα must-eat εστιατόριο της Λακωνίας.

Κείμενο + Φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Ήταν κάποτε ένα στέκι, σχεδόν θρυλικό.

Αν το καλοσκεφτείς, είναι να απορείς πως και γιατί είχε καταφέρει να κάνει τέτοιο όνομα.

Ο γερο ταβερνιάρης μόνον δυνατός στην κουζίνα δεν ήταν. Δυο τρία πράγματα έφτιαχνε όλα κι όλα.Τηγανήτες, καγιανά, καμιά χωριάτικη. Ότι του καπνίσει, όπως του καπνίσει. Αν του καπνίσει. Αν βαριόταν, μπορεί κιόλας να μη το άνοιγε.

Κι όμως. Στη μικρή ταβέρνα, εκεί στα ψηλά, μπορούσες να πετύχεις μια μεγάλη παρέα μοτοσυκλετιστών να ξαποσταίνει, ένα συγγραφέα να κρατά σημειώσεις, κοσμικούς σε αναζήτηση αυθεντικού, ζευγαράκια. Ησυχία και θέα αποζητούσαν όλοι. Ένας απλός μεζές απλώς συμπλήρωνε την εμπειρία. Δε χρειαζόταν τίποτε παραπάνω.

Η γοητεία της απόλυτης απλότητας; Η αίσθηση του «αμόλυντου»; Το εντελώς ανεπιτήδευτο; Γεγονός είναι ότι η ταβέρνα του μπαρμπα – Νίκου είχε γίνει cult. Για ψαγμένους και μόνον.

Βρισκόμαστε στα Πικουλιάνικα. Στον ίσκιο του ιστορικού Μυστρά. Η ταβερνούλα του μπαρπα – Νίκου δεν υπάρχει πια. Το πέρασμά της σε νέα χέρια δεν έφερε – ευτυχώς – ανακαινίσεις, design πινελιές και τουριστικές ατραξιόν. Τα «Χρώματα», εστιατόριο πια, στήθηκαν σαν προέκταση της παλιάς, cult, ταβέρνας. Η θέα στην Λακωνική κοιλάδα παραμένει απαράμιλλη. Φύση και πράσινο δημιουργούν μια ωραία, δροσερή, προστατευτική αγκαλιά. Οι ορτανσίες επιδεικνύουν αυτάρεσκα τα χρώματά τους, οι λεβάντες ξεφυτρώνουν από παντού σε ατίθασες τούφες και σε γαργαλάνε, λογής λογής λουλούδια σα φαναράκια φωτίζουν την βεράντα με το χρώμα τους. Η παιγνιδιάρικη, ανεπιτήδευτη διάθεση της παλιάς ταβέρνας «είναι εδώ». Απλά φερμένη στο σήμερα και με το γούστο του νέου ιδιοκτήτη [Νίκος και αυτός!] να επιτρέπει τους πειραματισμούς.

Το φαγητό; Εδώ έχουμε τη μεγάλη αλλαγή. Τα «Χρώματα» φλερτάρουν με τη Γαστρονομία διακριτικά και παρόλο που είναι μια «μεγάλη πινέζα» στο γαστρονομικό χάρτη της χώρας, κρατούν ως μοναδικό στόχο το να ικανοποιήσουν απόλυτα τους επισκέπτες τους. Μέχρι εκεί. Μικρός ο κατάλογος, ψαγμένες καλά οι προτάσεις, φρέσκα, ντόπια υλικά [πολλά από το ίδιο το μποστάνι των Χρωμάτων], μερακλίδικη παρουσίαση.

Η αλήθεια είναι πως είχαμε καιρό να κάνουμε απόβαση γαστρονομικού χαρακτήρα ως Lakonistas και τα «Χρώματα» ήταν η τέλεια επιλογή για ένα δυνατό comeback. Όλα πήραν τη σειρά τους, μέχρι που κατέφθασαν τα πρώτα πιάτα. Ήταν η στιγμή που η φωτογραφική μπήκε στην άκρη…..

 

Όπως καταλαβαίνετε, δεσμευτήκαμε να επιστρέψουμε ένα μεσημέρι για να κάνουμε πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση. Όταν, όμως, βρεθείτε στα «Χρώματα» θα μας νιώσετε και θα μας… δικαιολογήσετε. Έως τότε παρακολουθείτε τα “Χρώματα” στο facebook.

3 Responses

 1. Φοβερό αφιέρωμα. Φοβερά τρυφερό!
  Σημείωση:
  φυσικά ο μπαρμα Νίκος, ο παλιός γερο ταβερνιάρης, στην κουζινα ειχε και δουλευε η αδερφή ή η κόρη του. Ποτέ δεν κατάλαβα. Πάντα υπάρχει μια γυναίκα στην κουζινα. (Για την αποκατάσταση της ιστορίας, τις κρυφές ηρωίδες και την ισότητα)

  • Lakonistas

   Ευχαριστώ για τις ….πινελιές….Κάνουν ακριβέστερο το όλο “πορτραίτο”.

 2. ……… “Η θέα στην Λακωνική κοιλάδα παραμένει απαράμιλλη. Φύση και πράσινο δημιουργούν μια ωραία, δροσερή, προστατευτική αγκαλιά. Οι ορτανσίες επιδεικνύουν αυτάρεσκα τα χρώματά τους, οι λεβάντες ξεφυτρώνουν από παντού σε ατίθασες τούφες και σε γαργαλάνε, λογής λογής λουλούδια σα φαναράκια φωτίζουν την βεράντα με το χρώμα τους. Η παιγνιδιάρικη, ανεπιτήδευτη διάθεση της παλιάς ταβέρνας «είναι εδώ». ” Ανυπομονώ ……

Leave a Reply