Μια σύγχρονη γλυπτική εκδοχή της «Αρπαγής της Ευρώπης» ξαφνιάζει στο Χριστουγεννιάτικο κέντρο της Σπάρτης αποδεικνύοντας ότι η Σύγχρονη Τέχνη πάντα βρίσκει το δρόμο και τον τρόπο.


Παραμονή Χριστουγέννων 2021. Και ενώ η Σπάρτη προσπαθεί να ……συνέλθει από την αρπαγή της Περικεφαλαίας [μια είδηση από εκείνες που λατρεύουν πλέον τα ειδησεογραφικά και τα social κάνοντας τους Σπαρτιάτες απανταχού θύματα απίστευτου τρολλαρίσματος τις φετινές Γιορτές] μια άλλη «Αρπαγή» έδειξε ότι η πόλη διαθέτει αξιόλογο …..καλλιτεχνικό αντίβαρο. Κι ας μην προβλήθηκε η δεύτερη όπως της αξίζει.

Μέσα από ένα πλέγμα συμπτώσεων και ευνοικών συγκυριών το πιο πρόσφατο, μεγάλων διαστάσεων έργο του Σπαρτιάτη ποιητή τρισδιάστατων μεταλλουργημάτων Αλέξανδρου Παπαστρατηγάκηένας αλχημιστής του junk που μετατρέπει τα μεταλλικά υπολείμματα σε μεγαλειώδεις, από όλες τις απόψεις, συνθέσεις –η μυθολογική «Αρπαγή της Ευρώπης», βρέθηκε στο απόλυτο επίκεντρο της πόλης αλλά και του ενδιαφέροντος των παραζαλισμένων από τους Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς [και τα ντεσιμπέλ της Μαράιας Κάρευ] Σπαρτιατών.

Την ευκαιρία να βρεθεί στο ….. επίκεντρο το έδωσαν οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Μανιάτης», στο κέντρο της Σπάρτης, παραχωρώντας του κυριολεκτικό χώρο έξω από το ξενοδοχείο αλλά και δίνοντας συμβολικά, με αυτή την φιλοξενία / εικαστική παρέμβαση, την άνεση στην σύγχρονη Τέχνη και στην Σύγχρονη ματιά να υπάρξει σε μια πόλη που παραμένει σταθερά αδιάφορη απέναντι στην Τέχνη – ούτε η Σύγχρονη Δημιουργία αλλά ούτε καν και το Ακαδημαικό Στυλ ένιωσαν ποτέ ευπρόσδεκτοι στην γη του Απόλλωνα κατά τις τελευταίες δεκαετίες….. [ειδικότερα μάλιστα στον Δημόσιο χώρο].

Ο καλλιτέχνης που παρά την αντισυμβατική οδό έκφρασης που έχει διαλέξει παραμένει πιστός στην Ιστορική Παράδοση αυτού του τόπου εμπνεόμενος από την Ιστορία και τους μύθους του, επέλεξε να ζωντανέψει το μυθολογικό επεισόδιο της Αρπαγής της Ευρώπης από τον Ταύρο / Δια το οποίο έχει συνδεθεί έντονα με την Σπάρτη εξαιτίας του «ομώνυμου» ψηφιδωτού [που κοσμεί ακόμα και το νόμισμα των 2 ευρώ].

Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτό το έργο του Αλέξανδρου δημιουργήθηκε αρχικά ως μοντέλο σε μικρή διάσταση επιβεβαιώνοντας έτσι στον δημιουργό του ότι διαθέτει όλες τις δυναμικές να περάσει σε μεγάλη, φυσική διάσταση, όπως και έγινε. Το πληθωρικό αυτό έργο σίγουρα «στενάζει» στο σημείο που εκτίθεται και λίγοι αντιλαμβάνονται εξαρχής την ξαπλωμένη στη ράχη του ζώου Ευρώπη, όμως τοποθετημένο σε ένα τόσο στρατηγικό πέρασμα το ανορθόδοξο αυτό γλυπτό μοιάζει να κινητοποιεί το ενδιαφέρον των περαστικών που στέκονται άλλοτε απορημένοι, άλλοτε αμήχανοι και άλλοτε συνεπαρμένοι από την δύναμή του.

«Πάει…. Δεν το βλέπω και αυτό να μένει για πολύ εδώ…» μονολόγησε περαστικός έφηβος βλέποντας το έργο. Ποιος είπε ότι λείπει το χιούμορ από την νέα γενιά;

Σημείωσε: Το έργο θα εκτίθεται  σε αυτή τη θέση τις ερχόμενες εβδομάδες και στην συνέχεια ο γλύπτης κάνει την σκέψη να το φιλοξενήσει σε επισκέψιμο χώρο. Για όλα αυτά θα σας κρατήσω ενήμερους. ΕΠΙΣΗΣ. Προτείνω να ακολουθείς τον Αλέξανδρο στο instagram. Ο λογαριασμός του είναι ο https://www.instagram.com/iron_junk_art/


Κείμενο & φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Μετά την Λαϊκή ……αναπάντεχη συνάντηση με την σύγχρονη Τέχνη. Σίγουρα ένα θέμα συζήτησης.

Η μεταφορά του έργου και η τοποθέτηση επιτεύχθηκε με τη δημιουργία κυλιόμενης βάσης. Δίπλα στο έργο υπάρχουν και στοιχεία που λύνουν τις πρώτες απορίες του θεατή

Η Τέχνη στο Δημόσιο χώρο δεν είναι κάτι με το οποίο οι Σπαρτιάτες έχουν εξοικειωθεί. Η φροντίδα όμως στο όλο στήσιμο από πλευράς του ξενοδοχείου υπήρξε τέτοια ώστε με σεβασμό να βοηθήσουν τον περαστικό και να περιεργαστεί το έργο και να μάθει κάποια βασικά στοιχεία

Ο νεαρός γλύπτης, Αλέξανδρος Παπαστρατηγάκης με τον Γιώργο Δημητρόπουλο του Ξενοδοχείου “Μανιάτης”. Ο καλλιτέχνης εισέπραξε το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2021 την προσοχή, το θαυμασμό και τα σχόλια περαστικών ….. όμως αξίζει επισήμανσης και ιδιαίτερης μνείας η πρωτοβουλία του ξενοδοχείου να φιλοξενήσει το έργο. Ένα μπράβο στον κύριο Δημητρόπουλο που δεν μας ξάφνιασε ιδιαίτερα αφού το “Μανιάτης” είναι ένας χώρος που έχει ταυτιστεί με την προσεγμένη αισθητική και το design

Όσοι βρεθείτε στο απόλυτο κέντρο της Σπάρτης, στη διασταύρωση των δυο κεντρικών λεωφόρων, Παλαιολόγου και Λυκούργου, ….. γίνετε και εσείς μάρτυρες της ….Αρπαγής της Ευρώπης.

Για την νεολαία η επισφράγιση έρχεται με μια selfie στο τέλος!

+ There are no comments

Add yours

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.