Τα κορυφαία ψηφιδωτά της Σπάρτης επιτέλους αποκτούν τον εκθεσιακό χώρο που τους πρέπει

Το μικρό κτήριο στην γωνία Διοσκούρων και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο κέντρο της Σπάρτης, κλειστό, εσωστρεφές, παντελώς αδιάφορο για τους πολλούς, δεν ήταν τίποτε άλλο εξωτερικά παρά δυο τοίχοι ιδανικοί για γκράφιτι, κατεξοχήν χρήσιμοι στον πόλεμο των ποδοσφαιρικών συνθημάτων. Η πινακίδα που λέει ότι σε αυτό το κτήριο στεγάζεται το διάσημο ψηφιδωτό «της Αρπαγής της Ευρώπης» είναι, πολύ απλά, σαν να μην υπάρχει…..

Τις ημέρες του Πάσχα του 2020 η μοίρα αυτού του κτηρίου φάνηκε ότι επιτέλους έχει αλλάξει. Η δημιουργία ενός «μπουτίκ» Μουσείου που θα αναδείξει τα δυο κορυφαία μωσαικά της Σπάρτης, την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον «Ορφέα που γητεύει τα αγρίμια με τη λύρα του» γίνεται πραγματικότητα με τα πρώτα έργα καθαρισμού του χώρου να έχουν ξεκινήσει. Το πράσινο φως για τα έργα ανάπλασης έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού με την υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη να υπογράφει την έγκριση τον Μάρτιο που μας πέρασε. Είναι αρκετά αυτά που θέλουμε να μάθουμε και η συγκυρία το κάνει δύσκολο. Προς το παρόν ας αφήσουμε τα πάντα στην άκρη και ας σταθούμε σε αυτό το έργο ως ενδεικτικό ……αλλαγής σελίδας για την Σπάρτη, την Λακωνία και την ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Όπως ο τοίχος της «Οικίας της Ευρώπης» θα πέσει για να κάνει προσιτό το κτήριο στο κοινό ας ευχηθούμε να πέσει – επιτέλους – ο τοίχος που κρατά την Σπάρτη και την Κληρονομιά της στην αφάνεια…………

Σημείωση: Θα επανέλθουμε για να δούμε όχι μόνον την πρόοδο του έργου αλλά και εικόνες από την προτέρα κατάσταση.


Κ ε ί μ ε ν ο   &   φ ω τ ο γ ρ α φ ί ε ς:   Πάνος   Α.   Παπαδολιάς

Αυτό αντικρύζει σήμερα ο περαστικός στην γωνία Λεωφόρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Διοσκούρων. Άντε να διακρίνεις την ενημερωτική πινακίδα…..

Η εκκίνηση των έργων μέσα στο Πάσχα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη

Τα έργα ξεκίνησαν με τον καθαρισμό του χώρου και ξήλωμα των παλαιών αποθηκών. Σταδιακά θα πέσει και ο τοίχος.

Το κτήριο / υπόστεγο που στέγαζε το ψηφιδωτό της “Αρπαγής της Ευρώπης”. Στο νέο σχέδιο προβλέπεται να διατηρηθεί.

Σχέδιο που αποτυπώνει το μικρό, “μπουτίκ” μουσείο που θα προκύψει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.