Ο ωραιότερος «οδηγός της Μονεμβασιάς» είναι …ένα βιβλίο νεανικής Λογοτεχνίας


Κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς


Πόσες φορές λέμε ότι ο τόπος μας είναι γεμάτος ιστορίες και Ιστορία, πλούσιος σε παραδόσεις και ιδιαίτερες, ντόπιες κουλτούρες, ένας πραγματικός θησαυρός έμπνευσης που μας περιμένει εκεί θηριώδης [σε όγκο], άκρως γοητευτικός και δύσκολος να…. αναμετρηθείς μαζί του!

Ο συγγραφέας Γιώργος Αντωνάκης φαίνεται ότι είναι από τους λίγους που έχουν τα κότσια να αντλήσουν το λογοτεχνικό τους υλικό από αυτό το κουβάρι αρχαίων και νεώτερων ιστοριών και κάπως έτσι κατάφερε για άλλη μια φορά να στο δώσει νεανικό κοινό του ένα άκρως γοητευτικό αφήγημα.

«Ο πειρατής της Μονεμβασιάς» είναι το νέο του βιβλίο που έρχεται ως συνέχεια του επιτυχημένου «Στο Μυστρά με Πανσέληνο» – και τα δυο από τις Εκδόσεις «Εν πλω» [ο συγγραφέας μας έχει δώσει ήδη πλούσιο έργο και τους τίτλους των βιβλίων του θα μπορέσετε να βρείτε αναλυτικά στον «Πειρατή»].

“…….Ένα σπασμένο τζάμι,  μια είδηση σε κάποια ξεχασμένη εφημερίδα οδηγούν τους τρεις μικρούς ήρωές του στη Μονεμβασιά. Εκεί ζουν την ομορφιά της παλιάς πολιτείας, γνωρίζουν την ιστορία της, δοκιμάζουν τα φαγητά που έτρωγαν οι Βυζαντινοί και μαθαίνουν πώς ζωγραφίζονται οι βυζαντινές εικόνες. Ο Οδυσσέας, ο Θωμάς, η Ραλλού σε μια νέα, τρελή αστυνομική περιπέτεια!….”

Δεν μπορούμε πραγματικά να φανταστούμε ένα ωραιότερο τρόπο να γνωρίσει ένα παιδί την ….παραμυθένια Μονεμβασιά! Αφού τη χαρτογραφήσει και χτίσει στη φαντασία του την μοναδική της ατμόσφαιρα, να καταφέρει να βρεθεί εκεί και να δει τις εικόνες που έχει πλάσει να ζωντανεύουν η μία πίσω από την άλλη. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μονεμβασιά δεν θα προδώσει τη φαντασία του και ότι εκείνη έχει σμιλέψει!

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην απόλυτα προσεγμένη δουλειά που έχει γίνει στην όλη έκδοση και ιδιαίτερα στην εικονογράφηση του Χρήστου Γουσίδη ο οποίος μετά από αναζητήσεις φαίνεται πως βρήκε το τέλειο στυλ για τις ιστορίες του Αντωνάκη, συμπληρώνοντας υπέροχα το λόγο του και  δημιουργώντας έτσι ένα πολύ γόνιμο δίδυμο το οποίο είμαι σίγουρος πως θα μας δώσει πολλά πολλά ακόμα βιβλία!

 

 

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours