Έχουμε τον «Ανθό Αλατιού» της Μάνης και τρώμε ακόμα ….επιτραπέζιο αλάτι;

Είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο να ξεμπλέξεις από τον ιστό της ….. συνήθειας, της ευκολίας, του μαζικού και της…. Διαφήμισης. Το κεφάλαιο «Διατροφή» φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι για κάτι τόσο βασικό και καθημερινό όπως το αλάτι γνωρίζουμε τόσο λίγα και οι νοικοκυρές υποκύπτουν αβασάνιστα στην ευκολία του «επιτραπέζιου αλατιού». Και μπορεί το γνωστό μας αλάτι να προκύπτει από την επεξεργασία του φυσικού άλατος όμως μαζί με τις προσμίξεις αφαιρούνται και τα φυσικά μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Στα ιωδιούχα αλάτια απλά προστίθεται ιώδιο…..

Στον αντίποδα αυτού του …. “φτωχού” αλατιού έχουμε το φυσικό αλάτι και μια ιδιαίτερη κατηγορία αυτού, το «Άνθος αλατιού» στο οποίο η Μάνη μας έχει αρχίσει να γίνεται «σοβαρός παίκτης» στην αγορά. Το «Άνθος Αλατιού» συλλέγεται με το χέρι από την επιφάνεια του νερού και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αποτελείται από κρυστάλλους χλωριούχου νατρίου μαζί με ιχνοστοιχεία όπως φθόριο, κάλιο, ασβέστιο και κάλιο. Με τέτοιες ιδιότητες πώς να μην χαρακτηρίζεται ως ….. «βασιλιάς»!

Απόλυτα φυσικό υλικό, αφού δεν περνά από καμία επεξεργασία, χωρίς πλύση ή προσθήκη ιωδίου ή λοιπών ουσιών που θα βελτιώσουν τη ροή ή το χρώμα του, αφού συλλεχθεί προσεκτικά με τα χέρια, τυποποιείται σε μικρές ποσότητες. Οι ιδιότητές του το κάνουν πραγματικό gourmet προιόν.  Έχοντας το προνόμιο να έχουμε τέτοιο ποιοτικό προϊόν στον τόπο μας επιβάλλεται να γνωρίσουμε επιχειρήσεις που το συλλέγουν και το συσκευάζουν. Αρχή σήμερα με το ΑΛΑΤΙ ΑΝΘΟΣ / ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΝΑΡΟ της «Μονεμβασίτης». Το έχουμε βρει και δοκιμάσει στην Σπάρτη, στο Super Market «Μόρφης» και δεν μπορούμε παρά να το μοιραστούμε μαζί σας.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και τηλεφωνικές παραγγελίες σημειώστε τα τηλέφωνα: 211 8007557 και 210 5982830 [από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 15.00].  Η έδρα, εξάλλου, της επιχείρησης βρίσκεται στο Γύθειο, Καλκανδή 10 και το τηλέφωνο τους είναι το 27330 – 23900.


Κ ε ί μ ε ν ο:   Πάνος Α. Παπαδολιάς |  Φ ω τ ο γ ρ α φ ί ε ς:   Πάνος Α. Παπαδολιάς  &  Αθανάσιος Μονεμβασίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.