Στο απολιθωμένο Δάσος της Νεάπολης.


Κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος A. Παπαδολιάς.


Πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο της Φύσης. Και όμως. Ο πολύς κόσμος αγνοεί την ύπαρξη του Απολιθωμένου δάσους της Νεάπολης. «Και είναι απαραίτητα «αρνητικό» αυτό;» θα πει κάποιος. Όχι βέβαια, αν σκεφτούμε ότι το έργο αυτό που σμίλεψε ο Χρόνος και τα στοιχεία της Φύσης έχει γνωρίσει για τα καλά την ανθρώπινη λεηλασία. Από την άλλην όμως, πως μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την αξία του και να το προστατέψουμε αν δεν το γνωρίζουμε. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε να το περπατήσουμε και να «στριμώξουμε» λίγη από την εκπληκτική, παράξενη ομορφιά του σε μερικά φωτογραφικά καρέ.

Το Αναρριχητικό Πάρκο

Αφήνοντας πίσω το δημόσιο δρόμο και μπαίνοντας σε χωματόδρομο, το πρώτο που συναντάμε είναι το αναρριχητικό πάρκο Κάβο – Μαλιά Ζόμπολο. Ένας πραγματικός παράδεισος για τους αναρριχητές οι οποίοι τώρα αρχίζουν και τον ανακαλύπτουν. Οι βράχοι που έχουν αποκολληθεί δίνουν στην πλαγιά μια απόκοσμη αίσθηση με τον κυκλώπειο χαρακτήρα τους. Μια ωραία «εισαγωγή» σε ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι που ορίζεται ως «γεωπάρκο».

Φτάνοντας στη περιοχή

Οι χάρτες [που συναντάς στη Νεάπολη και αλλού] αλλά και η σήμανση έχουν συμπεριλάβει το Απολιθωμένο Δάσος ως προτεινόμενο αξιοθέατο. Αν δεν είσαι όμως «διαβασμένος» για να το αναζητήσεις το πιθανότερο είναι να το αγνοήσεις… Σημείο αναφοράς λίγο πριν φτάσει ο επισκέπτης αποτελεί το ξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Πρόσβαση

Σε μια στροφή μια – μάλλον διακριτική – πινακίδα σε κατευθύνει προς το απολιθωμένο Δάσος. Ο χωματόδρομος που οδηγεί έως εκεί δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Φτάσαμε!

Θα το καταλάβετε από την ύπαρξη ενός οικήματος και ενός κιοσκιού που επιτρέπει πανοραμική άποψη της παραλίας. Επίσης υπάρχουν κάποια stands με ενημερωτικό υλικό – αλύπητα χτυπημένα από τον Ήλιο και τον αέρα. Φανταζόμαστε ότι επειδή ΑΚΟΜΑ διαβάζονται δεν έχει τεθεί ζήτημα αντικατάστασης…. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται από ένα – δύο σημεία. Εισέρχεστε πλέον στη ζώνη του Απολιθωμένου Δάσους. Παλαιότερες φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι το ιδιαίτερο αυτό «συγκρότημα» ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Προφανώς η διάθεση να αποσπάσουν κάτι ως σουβενίρ «κάποιοι» έχει οδηγήσει σε σημαντικές καταστροφές.

Η αίσθηση

Εκεί που οι Κολυμπήθρες της Πάρου «συναντούν» ένα παράξενο σεληνιακό τοπίο με υπέροχα τυρκουάζ νερά να σε περιτριγυρίζουν και να σε καλούν να βουτήξεις. Καμία σχέση με μια τυπική παραλία.

Προσοχή

Δεν διαπιστώσαμε αν είναι εύκολη η πρόσβαση στη θάλασσα. Μάλλον είναι. Απαιτεί όμως προσοχή. Επίσης, τα γυμνά βράχια πολλαπλασιάζουν την αντανάκλαση και εύκολα «τσιγαρίζεσαι» [ή κάνεις «χρωματάρα, αν είσαι μελαχρινός]. Το ελεύθερο κάμπινγκ, από την άλλη, απαγορεύεται δια ροπάλου. Προσέξτε τι πατούμενο έχετε. Οι σαγιονάρες είναι κάκιστη επιλογή.

Τελικά τι είναι το Απολιθωμένο Δάσος;

Στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης βρέθηκαν πολλά ίχνη αυτού του σπάνιου απολιθωμένου δάσους. Το ερευνητικό πρόγραμμα και οι εργασίες αποκατάστασης αποκάλυψαν, πράγματι, στην περιοχή που εστιάζουμε φοίνικες, καρπούς και ρίζες φοινίκων αλλά και πανίδα ρηχών νερών όπως μαλάκια, οστρακώδη, εχίνους κλπ. Αλληλεπίδραση πολλών γεωλογικών φαινομένων μέσα στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών οδήγησε στη δημιουργία αυτού του έργου της Φύσης το οποίο με τη μορφή γεωπάρκου αποκαλύφθηκε και διαμορφώθηκε με σειρά εργασιών [καθαρισμός – αφαλάτωση – στερέωση – συγκόλληση/σύνδεση τεμαχίων – υδροφοβίωση]. Η διάσωσή του από τις πάσης φύσεως φθορές και ιδιαίτερα από τον ανθρώπινο παράγοντα παραμένει μέγα στοίχημα.

Αντί επιλόγου

Το Απολιθωμένο Δάσος είναι ένα μοναδικό από πολλές απόψεις φυσικό μνημείο. Απομακρυσμένο από τις κατοικημένες περιοχές και συστατικό της άγριας φυσιογνωμίας του Κάβο Μαλιά, είναι από τα επισκέψιμα σημεία πέντε αστέρων για όσους βρεθούνε στο Δήμο Μονεμβασίας. Σημειώστε το.


Ευχαριστώ τον Γιάννη και την Τριανταφυλλένια που έκαναν αυτή την περιήγηση απολαυστική!

         Tο νου σου για τις πινακίδες.  Ειδάλλως….

Μπαίνοντας στην καρδιά του Κάβο Μαλιά.

Χωματόδρομος. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι θα το σκεφτούν.

Απλά εκπληκτικός ορεινός όγκος που έχει εξελιχθεί σε ανερχόμενο αναρριχητικό πάρκο.

Σε αυτό το σημείο μπορεί ο επισκέπτης να έχει μια εικόνα της περιοχής.

Φτάνοντας στην Αγία Μαρίνα.

              Το γραφικό εξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

            Αγία Μαρίνα.

Θυμάρι. Μας έσπασε τη μύτη.

       Ο γλύπτης Άνεμος και τα έργα του.

Φτάνοντας στο χώρο του Απολιθωμένου Δάσους.

                        Τριανταφυλλένια…σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον Ήλιο.

                          

Υπόλειμμα φοίνικα. Κατά κάποιο τρόπο βολτάρουμε σε ένα δάσος.

Λιβανάκι.

Οξειδώσεις.

         Να εδώ ψάχνω την τέλεια γωνία.

              Ο Τόπος – ο Χρόνος – ο Άνθρωπος.

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.